Bagarns bästa saffransbullar

En gång i tiden hade jag närkontakt med en bagare. Han var otroligt duktig på sitt yrke och det var så spännande att få titta på när han gjorde olika bakverk. Till jul brukade han baka lussekatter hemma och det gick så snabbt och lätt. Jag var lite avundsjuk, för när jag skulle göra lussekatter brukade det ta tid och jag hade stora problem med att få degen bra. Men som tur var fick jag skriva av “proffsreceptet”, så nu för tiden blir degen perfekt. Själva rullandet går fortfarande ganska långsamt så jag brukar tröttna efter halva degen. Resten får bli saffranssnurror med mandelfyllning. Inte fel det heller 🙂

Saffransbrödlussekatter_web

50 gram jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kesella
2 pkt saffran
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 18 dl vetemjäl

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Häll i resten av degspadet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Arbeta i maskin ett par minuter. Jäs till dubbel storlek. Baka ut till katter eller snurror och jäs igen. (Mandelfyllning till snurror: blanda 100 gram riven mandelmassa med 60 gram mjukt smör och lite vatten tills du får en lätthanterlig smet att stryka ut över degplattan.) Grädda i 225 grader 6 – 8 minuter. Snurror penslas med uppvispat ägg innan gräddning, lussekatter kan med fördel penslas efter gräddning med uppvispat ägg blandat med en mininypa salt och lite vatten.

saffransbullar2_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *