Mitt godaste julbröd

Ända sedan jag smakade denna underbara kavringsliknande limpa nån gång på 80-talet har den varit min favorit. Resten av familjen känner likadant. Vi brukar göra den till jul, så den har blivit vårt offeciella julbröd. Släkten brukar få limpan i julklapp – succé varje år. Prova den med en smakrik ost, t ex Prästost, det är underbart! Härom dagen testade jag en variant med jäst, den blev fluffigare och minst lika god. Testa båda vetja.
kavring_web
Kavring
1 liter filmjölk
4 dl mörk sirap
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 påse brödkryddor
1.2 kg rågsikt (ca 2.4 liter)

Häll filen och sirapen i en rymlig bunke. Blanda de torra ingredienserna noga innan de blandas i filen/sirapen. Lägg i en smord långpanna. Grädda först i 100 grader 1 timme, höj sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 1 timme. Låt sedan brödet stå i eftervärmen 15 minter. Låt svalna och stjälp sedan upp brödet och skär i limpor.

Variant med jäst
1 liter yoghurt 3 %
4 dl mörk sirap
100 gram jäst
1 påse brödkryddor
1.2 kg rågsikt (ca 2.4 liter)

Värm yoghurten till rumstemperatur – ej över 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av yoghurten. Häll sedan över resterande yoghurt samt sirapen. Blanda mjölet med brödkryddorna och blanda i bunken. Arbeta ca 5 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek. Häll ut i smord långpanna. Låt jäsa igen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 – 50 minuter.
kavring3_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

1 svar på ”Mitt godaste julbröd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *