Nytt år innebär – Semla!

Så fort raketerna tystnat och nyårsnatten börjat gå över i gryning händer något. Magen – som en längre tid älskat Jansson, sill, skinka och julgodis – vill plötsligt bara ha semla. Det spelar ingen roll att det finns Ris á la Malta och andra godsaker i hemmet, det är semla eller inget som gäller. Jag har lärt mig att lyssna på magen. Därför är det lika bra att baka semlor. Här kommer mitt bästa recept (grundrecept på bullen är från Sju sorters kakor):

Semlordeg_web
Bullen:
100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst
0.5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
0.5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
Om man gillar kardemumma kan man ha i 1-2 tsk malen i degen.

Gör vetedegen som vanligt: värm mjölk till 37 grader, blanda med jästen och häll i övriga ingredienser. Häll sist i vetemjölet blandat med hjorthornssaltet pö om pö. Arbeta degen blank och smidig, gärna i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek och baka sedan ut till 12 – 15 släta bullar. Låt jäsa till dubbel storlek igen och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader (vanlig ugn) i ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Riv ca 200 gram mandelmassa på ett rivjärn. Blanda med 1 msk vatten eller mjölk tills massan blir lättare att arbeta. Tillsätt ytterligare vätska vid behov.  Skär av ett lock på de bullar du vill använda och gröp ur bullarna så det blir ett ordentligt hål. Smula inkråmet. Blanda det med mandelmassan. Massan ska vara lättarbetad och fast, inte rinning. Om man vill kan man blanda i lite vispad grädde, då blir fyllningen krämigare och lättare. Nu är det dags att fylla bullarna. Börja med mandelmassafyllningen. Fyll efter smak. Sedan är det dags för den vispade grädden – för hela satsen går det åt ca 3 dl grädde. Sedan är det bara att lägga på bull-locken och pudra med florsocker. Om man gillar Hetvägg – värm lite mjölk och servera semlan i en djup tallrik. Häll den varma mjölken i tallriken, lägg i semlan och ha lite kanel över. Underbart gott!semla_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *