Min svärmor kom in med ett recept från aprilnumret av Buffé. Hon hade testat deras modell av kokosstubben med hallon- och gräddfyllning. Hon frågade om jag också ville prova. Såklart! Men eftersom jag aldrig kan göra som det står så valde jag att ha Lemon curd och grädde som fyllning. Det blev supergott. En varning – den tar slut fort!
Kokos- och citronstubbe
6 äggvitor
1 + 2 dl socker
2.5 + 1 dl riven kokos
4 msk potatismjöl
Fyllning:
2 dl Lemon curd
3 – 4 dl grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta 2.5 dl kokos i en stekpanna under omrörning. Ta från värmen så fort de fått färg (går fort!).
Vispa äggvitorna med 1 dl socker till en fast och glansig maräng (med elvisp). Häll i resten av sockret och vispa 2 minuter till. Blanda rostad kokos med potatismjöl och vänd ner i marängen. Bred eller spritsa ut på bakplåtspapper till en rektangel 30 x 40 cm. Strö över resten av kokosen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (får ej bli för torr). Ta ut plåten och vänd upp marängen på nytt bakplåtspapper. Dra av pappret och låt svalna. Om botten är för fuktig så grädda den ytterligare 5 minuter liggande upp och ner. När marängen är helt kall vispas grädden ganska hårt och blandas med lemon curd. Bred över marängen och rulla sedan med hjälp av bakplåtspappret till en fast rulle. Vänd skarven neråt. Förvaras i kyl till servering. Godast samma dag.
1 kommentar
Man kan ju även ha t ex jordgubbar och grädde i, lika gott vilket som. Andra testet lyckades jag tappa i golvet, stor sorg eftersom jag smakat en gång och visste vad jag gick miste om. Bra kaka att göra om man gör mycket lemon curd, då blir det vitor över 🙂