Vaniljrutor är väldigt gott!

Återigen har pärmen “Hembakat” kommit till god (haha) användning. Jag har provbakat dessa vaniljrutor flera gånger med blandat resultat, men igår knäckte jag koden och de blev perfekta 🙂 Så varsågod – undvik mina missar och lyckas direkt!

Vaniljrutor (ca 15 st)
25 gram jäst för söta degar
75 gram smör
2.5 dl mjölk
0.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning: blanda 60 gram mjukt smör med 0.5 dl socker och 1 msk vaniljsocker.

Värm smöret och mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av spadet. Tillsätt resten av spadet, socker, salt och 6 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släppen bunkens kanter (för hand eller med maskin). Jäs ordentligt, 30 – 60 minuter (jag tycker det blir bäst med den längre jästiden, men det beror ju på innetemperatur osv…) Ta upp degen på lätt mjölad bakbänk och jobba in det sista mjölet. Kavla ut till en rektangel ca 20 x 70 cm. Bred på fyllningen och vik degen i 3 delar på längden. Skär i ca 5 cm breda bitar (ska se ut som fyrkanter uppifrån). Lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäst ordentligt igen (30 – 60 minuter). Pensla med ägg och strö över strösocker. Grädda i 225 grader 8 – 10 minuter. Sätt sedan på kaffet och ta med dig kopp och bulle ut i solen 🙂

vaniljrutor2_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

4 svar på ”Vaniljrutor är väldigt gott!

  1. Sååååååå goda och inte krångliga alls tyckte jag. Jag tog 2 påsar saffran i degen och OJ så goda dem blev. Tack för du deal med dig detta recept Regine!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *