Kokosbullar med deg från Leila

Senaste tiden har mina vetebullar blivit tunga och tråkiga. Nu har jag försökt reda ut varför. Någon sa att man inte ska använda jäst för söta degar eftersom degen jäser för fort då. Därför har jag slutat köpa den. Jag kom också på att min ugnstemp är kallare än den ska. Sedan flytten har jag försökt lära känna min nya ugn, men värmen får jag inget grepp på… För att verkligen hitta rätt med bullarna testade jag Leilas vetedegsrecept idag. Med rätt jäst, högre värme än tidigare och Leilas recept tycker jag att det blev bättre. Riktigt bra faktiskt.

Leilas lyxiga vetedeg med kardemumma
(från recept.nu)
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1  st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl special

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Lägg dem på en smörad bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
7. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
8. Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Ps. Jag använde 2 tsk mald kardemumma och vanligt vetemjöl – funkade bra det med 🙂 Till fyllning blandade jag socker, smör och vaniljsocker. Sedan strödde jag kokos över innan jag rullade mina snurror. Gott! På bilden ser ni bullar och blivande hemodlad aubergine. Stolt!!!
leilasbullar_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *