Topp-Meny

Kolaformar

Längst bak i min hjärna rörde sig något när jag åt kaffekaka med kolaglasyr. Ett minne. Av något väldigt gott. Havreformar med kolafyllning. Jag åt dem första gången nån gång på 90-talet. Just då fanns de överallt. Men nu är det jättelängesen jag ens tänkte på dom. Det är synd. Så nu har jag dammat av receptet och bjudit min familj på dessa ljuvligheter. Dom är ganska enkla att göra, det enda trixet är att sjuda kolakrämen lagom länge. Var så goda!

Kolaformar (ca 50 st)

Havreformar
300 gram smält smör
3.5 dl socker
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 ägg

Kolafyllning
150 gram smör
3 dl socker
4 msk kakao
6 msk grädde
2 msk sirap

Rör ihop ingredienserna till havreformarna och klicka ut ca 1 msk i muffins- eller folieformar. Grädda i 175 grader 10 – 15 minuter (de är klara när mitten sjunkit och de fått fin färg). Låt svalna
Lägg allt till kolafyllningen i en gryta och låt sjuda ihop till en tjock sås. Häll en knapp matsked i varje form. Låt stelna. Klart för avsmakning!

3 Responser till Kolaformar

 1. Godisgrisen 8 juli, 2013 vid 19:02 #

  Gottigottgott! Tur att det blir många kakor 😀

 2. Camilla Klint 19 juli, 2013 vid 20:40 #

  Jag kommer ihåg när jag åt dessa första gången, det var när jag var barnvakt åt Erica
  och Timmy och du hade bakat dessa, såååå goda. På “senare” dagar har jag hittat receptet i mammas gamla receptpärm och snott med mig det hem och bakat dem många gånger, fast det är bara jag här hemma som gillar dem…:)

  • Regine 21 juli, 2013 vid 18:52 #

   Vad roligt! För jag är nästan säker på att jag också fick receptet av din mamma 🙂 Fick smaka dom när jag vickade som förskollärare på hennes jobb för lääängesen…

Kommentera

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO