Kolaformar

Längst bak i min hjärna rörde sig något när jag åt kaffekaka med kolaglasyr. Ett minne. Av något väldigt gott. Havreformar med kolafyllning. Jag åt dem första gången nån gång på 90-talet. Just då fanns de överallt. Men nu är det jättelängesen jag ens tänkte på dom. Det är synd. Så nu har jag dammat av receptet och bjudit min familj på dessa ljuvligheter. Dom är ganska enkla att göra, det enda trixet är att sjuda kolakrämen lagom länge. Var så goda!

Kolaformar (ca 50 st)

Havreformar
300 gram smält smör
3.5 dl socker
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 ägg

Kolafyllning
150 gram smör
3 dl socker
4 msk kakao
6 msk grädde
2 msk sirap

Rör ihop ingredienserna till havreformarna och klicka ut ca 1 msk i muffins- eller folieformar. Grädda i 175 grader 10 – 15 minuter (de är klara när mitten sjunkit och de fått fin färg). Låt svalna
Lägg allt till kolafyllningen i en gryta och låt sjuda ihop till en tjock sås. Häll en knapp matsked i varje form. Låt stelna. Klart för avsmakning!

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

3 svar på ”Kolaformar

  1. Jag kommer ihåg när jag åt dessa första gången, det var när jag var barnvakt åt Erica
    och Timmy och du hade bakat dessa, såååå goda. På “senare” dagar har jag hittat receptet i mammas gamla receptpärm och snott med mig det hem och bakat dem många gånger, fast det är bara jag här hemma som gillar dem…:)

    • Vad roligt! För jag är nästan säker på att jag också fick receptet av din mamma 🙂 Fick smaka dom när jag vickade som förskollärare på hennes jobb för lääängesen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *