Äppelmos – höstens guld!

Nu finns det äpplen i överflöd. Hela trädgården är full och vår snälla hyresvärd säger att vi får plocka hur mycket vi vill. Det är bra att hyra av Helena 🙂 Jag är jätteglad för nu kan jag göra eget äppelmos. Jag älskar äppelmos! Fast det köpta funkar inte alls. Det är någon bismak på det. Är ingen vän av passerat äppelmos heller. Om jag inte får hemgjort är jag hellre utan. Här är mina äppelmostips, lite vaga kanske men jag går lite på känsla när jag gör mos. appelmos2_web

Äppelmos (ca 2 kg färdigt)
1 hink(10 l) med äpplen, gärna olika sorter
ca 5 dl vatten
ca 5 dl socker
1 – 2 tsk citronsyra

Jag brukar koka upp vattnet i en stor gryta och lägga ner äppelbitarna allt eftersom de blir skalade, urkärnade och skurna i småbitar. Om man har olika sorters äpplen tar jag alltid de hårdaste först. När äppelhinken är tom och grytan full kokar jag äpplena på svag värme tills de är mjuka och nästan alla bitar blivit mos (ca 20 – 30 minuter men beror på äppelsort). Mät upp sockret och blanda i moset. Låt koka några minuter till. Tillsätt citronsyran. Om man vill ha konserveringsmedel i ska det oftast tillsättas efter kokning. Läs på burken/påsen. Jag fryser mitt mos för även om man bara har lite konserveringsmedel så blir det en bismak. Burkar ska sköljas med varmt vatten innan man fyller dem. Fyll på det heta moset så att burken är riktigt full och tillslut sedan locket ordentligt. Då håller moset längre. Mos utan konserveringsmedel håller ca 2 veckor i kylskåp. (Tänk på att inte frysa in i glasburk, stor “sprick-risk”.)
appelmos_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

2 reaktion på “Äppelmos – höstens guld!

    • Vad bra att du också blivit beroende…lättare att göra frukost då. Gröt i alla former och äppelmos – bättre kan det inte bli. (Lovar att du slipper havregrynsgröten.) 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *