Kakfatsinspiration och goda bullar

kakfat7_webJag gillar ju detta med loppis. Förra veckan åkte jag och min svärmor på loppisrunda. Då hittade vi detta vackra våningsfat. Svärmor ville ge mig  det. I gengäld lovade jag att fylla det med kakor och bjuda på kaffekalas. Sagt och gjort. Nästa dag bjöds det på Wienerstänger, Grannens chokladbröd, Mjuk pepparkaka (blev så vansinnigt sugen på det!) och Lurbullar. Eftersom alla recept utom Lurbullar redan är nedtecknande i denna receptsamling har jag bara länkat dem. Men här kommer recept på de luftlätta Lurbullarna som nästan smakar wienerbröd (från receptsamlingen Hembakat):

Lurbullar
50 g jäst
2 dl mjölk
3 msk socker
6 – 7 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
100 g smör
3 msk socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och blanda till jästen löst upp sig. Blanda sedan i socker och det mesta av mjölet, lite i taget, till degen är jämn och smidig. Klicka i det rumsvarma smöret. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Blanda alla ingedienser till fyllningen och rör smidigt. När degen jäst klart blandas återstående mjöl in och degen delas i två delar. Kavla varje degbit till en rektangel. Dela dem i 15 jämna trekanter. Lägg en klicka fyllning på varje och vik ihop degen över fyllningen. Lägg i pappersformar med snibben uppåt. Låt jäsa 1.5 timme under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter. Vid servering pudras de med florsocker. man kan även ha lite glasyr på dem. Godast färska. Frys in de som blir över och värm i ugnen innan servering. Mumma!  kakfat8_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *