Kategorier
Baktankar & recept Bullar & kakor Vetebröd

Mariabullar med Lemon curd

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak/september på den härliga sidan: Söta saker.
I somras kom min svärmor in till oss och lämnade fram ett recept som hon ville att jag skulle provbaka. Receptet var på Mariabullar. Fylld av onda aningar antog jag utmaningen. Förra gången jag försökte blev det katastrof. Men svårigheter är till för att övervinnas! En dag när jag kände mig stark skred jag till verket. Och tro’t eller ej, men de blev jättebra. Jag gjorde en ganska stor sats och upptäckte snabbt att dessa bullar bara är goda nybakade. Vågade inte frysa dem heller eftersom jag redan fyllt dem med den traditionella vaniljkrämen. Snabbt fick jag kalla på svärmor så hon hann provsmaka mina Mariabullar innan spänsten gick ur dem.

När vi satt där och smaskade som bäst kom jag på att det borde vara väldigt gott att byta vaniljkrämen mot Lemon curd och grädde. Fräscht. En perfekt smakbrytning till det söta? Eftersom jag älskar cirtrusfrukter (speciellt citron) i bakverk är det väl inte så konstigt att jag fick detta infall. Bara att göra en sats bullarmariabullar_web till. Och resultatet blev precis lika bra som jag trodde. Jättegott! Här kommer recept:

Mariabullar med Lemon curd
Mördeg:
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl socker
100 g smör
Petit choux:
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
2 dl vispad grädde
1 dl Lemon curd (egen är godast!)

Arbeta ihop ingredienserna till mördegen och låt vila i kylen 30 minuter. Gör under tiden petit choux-smeten. Koka upp vatten och smör i tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet och värm till smeten släpper kastrullens kant och botten. Låt svalna ett par minuter. Rör ner två av äggen, ett i taget. Vispa upp det sista och tillsätt det pö om pö tills smeten går att klicka utan att den rinner. Klicka ut 12 bollar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av 2 skedar. Kavla ut mördegen och ta ut 12 rundlar ca 7 cm i diameter. Lägg en rundel på varje petit choux-klick. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 40 minuter. Öppna inte ugnen de första 20 min! Låt svalna. Vispa grädden och blanda med Lemon curd till lagom smak (egen Lemon curd kan variera lite i smak). Gör ett litet hål i varje boll och spritsa in fyllningen. Sikta över florsocker och ät så fort som möjligt.

Av Regine

Själens röst - https://själensröst.se || FramSteget - https://www.framsteget.net

2 svar på ”Mariabullar med Lemon curd”

Jag provade köpt Lemon curd, men det går ju inte att äta den när man smakat hemmagjord! Dom här bullarna måste jag testa fast de verkar lite krångliga att göra….

Egentligen är dom inte så krångliga att göra om man bara tar det lugnt och stegvis. Men det är smart att göra Lemon curden innan man börjar baka 🙂 Lycka till!

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *