Mjuk pepparkaka funkar året runt

Det var i augusti. Sommarvärmen var kvar. Kvällarna var ljusa. Då kom det över mig ett jättesug efter mjuk pepparkaka. Men inte kan man äta pepparkaka mitt i sommaren!? Efter en stund beslöt jag mig för att strunta i vad man kan och inte kan. Jag bakade en mjuk pepparkaka. Tyvärr smorde jag inte formen tillräckligt så överdelen fastnade i formen. Men vem bryr sig om utseendet? Den blev ju jättegod. Receptet hittade jag i “Annas kakbok” av Anna Bergenström (i kapitlet “Julbak” förståss!).

Pepparkaka från Grännapepparkaka2_web
150 gram smör eller margarin
2 ägg
2 rågade dl socker
1.5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1.5 tsk mald ingefära
1.5 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
2.75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfett och låt svalna lite. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt filmjölk och det smälta matfettet. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och vänd sedan ner det i kaksmeten (försiktigt). Smaksätt gärna med lingonsylt. Häll i smord och bröad sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen 40 – 45 minuter.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

En reaktion på “Mjuk pepparkaka funkar året runt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *