Tjälknöl – en ny bekantskap

I många år har folk pratat om Den Fantastiska Tjälknölen. Det köttet ska vara så otroligt mört och gott. Så jag har tänkt: “Nån dag ska jag testa!” Men som så mycket annat har det inte blivit av. Tills nu. Förra veckan hade jag turen att få tag på kött från Sörgårdens Butik och Slakteri i Kristinehamn. Närodlat och ekologiskt kött är inte illa! Jag fick tipset att göra Tjälknöl på köttet. När denna guldchans dök upp var jag ju tvungen att testa. Jag frågade runt och fick detta recept av Berit (svärmor). Hon hade i sin tur fått det av en tidigare jobbarkompis. Bra recept brukar ju färdas både hit och dit 🙂 Jag anpassade lagen lite efter eget tycke, men annars är receptet intakt.

Tjälknöl
ca 1.5 kg fryst benfri bogstek från högrev eller märgpipa (allra bäst om det är två små stekar)

Lägg det frysta köttet i en ugnsform med kanter. Ugnsstek köttet i 75 – 80 grader tills köttermometern visar 73 – 75 grader. Det brukar ta ca 12 timmar (med 2 små stekar). Om man vill ha en brunare yta kan man öka ugnen till 200 grader när termometern visar 65 grader.

Kryddlag: 4 dl vatten, 1 dl kinesisk soya, 1 dl salt, 1 -3 vitlöksklyftor, 1/2 gul lök, 1 tsk grovmalen svartpeppar, 1 lagerblad, 5 kryddpepparkorn och 1 msk socker kokas till en lag. Om man har en stor stek behövs dubbla satsen.

När Tjälknölen är färdigstekt så läggs den i den kalla lagen i ca 4 timmar (kan bli för salt om den får ligga för länge!). Viktigt att köttet är täckt. Plastpåse är bra om den inte läcker. Vänd på köttet ibland om det inte är helt täckt av lagen. Servera med en god potatisgratäng! Det kallar jag söndagsmiddag!

tjalknol_web

Publicerat av Regine

Besök även FramSteget :: https://www.framsteget.net

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO