Topp-Meny

Min första butterkaka

Jag följde Hela Sverige Bakar (såklart!). Det är roligt när man får nya baktips. En dam i programmet intervjuades om sina fantastiska kanelbullar. Hon tipsade om att ha lite ströbröd i kanelfyllningen så att den inte rinner ut när man gräddar bullarna. Jag har testat nu – det funkar jättebra. Tack för det! Nu har jag dessutom gett mig på att baka Butterkaka – också tack vare Hela Sverige Bakar. Jag blev jättenöjd med min, den blev både god butterkaka_weboch helt okej i utseendet. Glömde smörja bullringen, så därför lutar den lite utåt. Men det är bara charmigt! Här kommer mitt recept:

Butterkaka (2 st)
Vetedeg:
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
3 dl rumsvarm mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl vetemjöl

Blanda ut jästen i lite av mjölken. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen ca 10 minuter (tills den är blank och smidig). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till kanelsnäckor (skär dem ca 3 – 4 cm breda). Lägg en smord ring till en form med löstagbar kant på en smord plåt. Placera kanelbullarna ganska luftigt i formen. Låt jäsa till dubbel storlek igen. Gör under tiden en vaniljkräm (man kan göra egen eller använda snabbmarsanpulver – allt funkar 🙂 ). När bullarna jäst färdigt gör man ett hål i mitten på varje bulle och fyller med vaniljkräm. Pensla med ägg. Grädda i 200 – 225 grader 25 – 30 minuter. Låt svalna och garnera sedan med glasyr.

2 Responser till Min första butterkaka

  1. Anonym godisgris 1 december, 2013 vid 22:03 #

    Trodde det var krångligt att göra butterkaka, men det verkar ju inte så farligt? Det ska jag prova nästa gång det blir bulldeg i huset.

  2. Patric Liljestrand 8 december, 2013 vid 08:46 #

    Riktigt gott!

Kommentera

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO