Kategorier
Baktankar & recept Bullar & kakor Vetebröd

Väldigt god Äppel- och Kanelkrans

Jag tycker det är svårt att få till vetekransar så de blir både fina, saftiga och färdiggräddade. Men idag lyckades jag över förväntan. Troligtvis vaar det rena turen, men jag intalar mig att det var skicklighet 🙂 Hur som helst blev den väldigt snygg. Och väldigt god. Saftig också. 10-poängare om jag får säga det själv… Här är receptet:

Äppel- och Kanelkrans (2 st)appelkrans_web
50 gram jäst
3 dl rumsvarm mjölk
150 gram mjukt smör
1 ägg
0.5 tsk salt
1 msk malen kardemumma
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning (till 2 kransar):
150 gram mjukt smör
1.5 dl socker
2 msk kanel
2 skalade och rivna äpplen
2 msk ströbrö

Smula jästen i en degbunke. Lös upp den i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, socker, salt och ägg. Blanda kardemumman med mjölet. Tillsätt hälften av mjölet i degspadet. Blanda tills alla mjölklumpar är borta. Klicka i smöret och låt det blandas ordentligt innan resten av mjölet hälls i pö om pö. Arbeta ordentligt tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme). Förbered under tiden fyllningen. Blanda socker, smör och kanel tills det är en smidig massa. Blanda i äpplena. Tillsätt sist ströbröd och låt blandningen stå i rumstemperatur tills den ska användas.
Kavla ut degen till två rektanglar. Bred på fyllningen. Rulla ihop till längder och forma till ringar. Lägg på smord plåt och använd gärna ringarna från två springformar för att ge kransarna extra fin form. Klipp mönster med en sax och låt jäsa ordentligt en gång till (ca 1 timme). Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Gräddas i 225 grader ca 30 minuter, strax under mitten av ugnen. Låt vila en stund på plåten innan kransarna flyttas. Mycket smaskigt!
appelkanelkrans2_web

Av Regine

Själens röst - https://själensröst.se || FramSteget - https://www.framsteget.net

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *