Enkel och mycket god bacongratäng

Nu har jag varit socker och vetemjölsfri i 11 dagar! Mycket stolt att jag klarade av hela påsken utan snedsteg 🙂 Sockersuget har börjat bli hanterbart, mycket tack vare att jag äter regelbundet och ordentligt. Idag festade vi till det med bacongratäng eller baconfrestelse som några säger. Väldigt enkelt och väldigt gott.bacongratang3_web

Bacongratäng (6 port minst!)
1 – 1.5 kg potatis
2 stora eller 4 små gula lökar
2 pkt bacon
4 dl grädde
salt och peppar
riven ost

Skala potatisen och låt vila i kallt vatten medan du steker bacon och lök: Värm stekpannan på medelvärme med lite smör. Klipp baconen i små bitar. Stek ett paket i taget. När båda paketen är knaperstekta steks den skalade och hackade löken i baconfettet tills den mjuknar (låt gärna baconen steka med). Sätt på ugnen på ca 200 grader. Smörj en ugnsfast form ca 20 x 30 cm. Skär potatisen i tunna skivor. Lägg hälften av potatisen jämnt fördelad i formen. Häll över bacon och lök och sprid ut så det täcker hela formen. Peppra. Lägg resten av potatisen över. Peppra och salta (tänk på att bacon är salt i sig). Häll över grädden. Strö över riven ost. Låt gratängen gräddas i 200 grader ca 1 timme. Prova med provsticka för att se om potatisen är klar. Om gratängen blir för mörk – lägg ugnsfolie över. Servera med god sallad. Mumma!

 

 

Publicerat av Regine

Besök även FramSteget :: https://www.framsteget.net

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO