Från aktivt sockermonster till “nykter” godisgris – Oopsie!

Ja inte är det lätt inte. Jag kan fortfarande inte baka sötsaker utan att bli otroligt sötsugen. Därför har jag fått låta bli det ett tag. Onödigt att ha frestelser hemma när man inte får äta. Och lukten är nästan värst – nybakat går direkt in till hjärnans belöningscentrum som vill ha MER! Fast när jag inte har lukt eller fysiska manifestationer av bakverk i närheten går det förvånansvärt lätt. Jag har nästan klarat mig en månad nu, vilket var målet. Så nu måste jag bestämma om det är någon idé att fortsätta. Här kommer en lista med för- och nackdelar av att vara fri från socker, vetemjöl och margarin:

Fördelar:
– Mycket piggare.
– Somnar lätt och sover bra.
– Ballongmage, halsbränna och magknip är borta.
– 5 kg minus på vågen.
– Sockersuget och matsuget är borta, utom när jag är hungrig på riktigt. (Kan även dyka upp i känslomässigt pressade situationer, men inte annars.)
– Fingerlederna värker mindre (har haft lite problem med det tidigare).
– Mat, grönsaker och frukt smakar mycket mer nu.
– Maten är inte längre bara en transportsträcka till efterrätten, nya smaksensationer och nya maträtter gör det roligare att äta.
– Har automatiskt blivit mätt och nöjd på mindre portioner (misstänker att mjöl och socker triggar aptiten väldigt mycket).
– Har lärt känna min kropp och dess behov på ett helt nytt sätt. Kroppen är klok när den inte är störd av fel sorts livsmedel.
– Mår totalt sett väldigt bra.

Nackdelar:
– Kan sakna mysiga kaffestunder med goda kakor ibland (har tidigare varit mitt sätt att belöna mig själv och för att klara av att vara uttråkad).
– Svårt att göra det jag älskar – baka – utan att smaka.
– Ibland känner jag mig otrevlig när jag inte smakar på kakor och annat som jag blir bjuden på (har blivit ett socialt monster…).
– Lite krångligt att hitta bra alternativ till pasta och bröd.
– Identitetskris – vem är jag utan kakor, bröd och pasta???
– Krock med omgivningens förväntningar – en person som gett ut en kakbok måste väl bjuda på kakor när det kommer gäster?
– Arbetsbyxorna är för stora (skoja bara – det är ingen nackdel!).

Som ni ser på listorna så är alla fördelar fysiska och alla nackdelar sociala/känslomässiga. Jag har i alla fall bestämt mig för att fortsätta ett tag till. Fördelarna överväger. Ska försöka hitta saker att baka som inte triggar godissuget. Har ju redan testat surdeg och frökex. Idag tänkte jag dela med mig av ett bröd utan mjöl. Ser ut som tekaka men smakar mer som en mycket luftig omelett. Väldigt bra underlag för pålägg 🙂 Hittade grundreceptet på Kostdoktorns hemsida. Jag LCHF:ar ju inte, men en del av recepten passar min nuvarande diet bra. Här kommer mitt oopsie-recept (med lite mer husk än i originalet)!

Oopsies (ca 8 st):oopsie2_web
3 ägg
100 gram färskost, ex Philadelphia
1 tsk salt
1 msk Psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
Dela äggen och vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en rostfri bunke. Blanda osten och gulorna i en annan bunke, tillsätt sedan fiberhusk och bakpulver. Vänd sedan ner de vispade äggvitorna försiktigt i smeten. Börja med att röra ner en tredjedel och när det är väl blandat tillsätts resten av vitorna. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt, gärna penslad med olivolja (ger en krispig yta). Jag brukar göra 8 st, men man kan göra färre om man vill ha större. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 150 grader. Klart att äta 🙂 Kan sparas till nästa dag utan att förlora konsistens och smak.

 

 

 

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *