Hönökaka…med sköldpaddskomplex…

Idag har jag testat att göra Hönökaka. Anledningen till detta nya äventyr var att min svägerska Helena hade 2 liter mjölk som behövde användas snarast. Det är roligt att prova nya grejer. Och Patric älskar Hönökaka. Receptet hittade jag på recept.nu. Det blev en hel del “learning by doing”. Om min ugn hade fungerat som den ska hade de säkert blivit ännu bättre. Men nu fick jag grädda dem längre än de skulle för att ugnen inte blir tillräckligt varm. Det resulterade i goda men sega hönöbröd. Jag gjorde några till vanliga brödkakor istället och de blev perfekta! Eftersom jag inte hade rågsikt använde jag 3 dl grovt rågmjöl istället och la till 5 dl vanligt vetemjöl.honokaka2_web

Hönökakor (12 st)
50 gram jäst
50 gram smör
1 liter mjölk
0.5 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
18 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 12 bitar (ca 210 gram/bit). Forma dem till runda bullar. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Kavla ut bröden med kruskavel direkt på bakplåtspapper. Nagga. Placera på varma plåtar och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
Låt hönökakorna kallna på varandra under bakdukar. Då blir brödet mjukt.
Vill man göra vanliga tjocka brödkakor av några degbitar är det bara att forma dem till brödkakor och låta dem jäsa ca 30 minuter. Gräddas i 200 grader ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Ps. Om man glömmer nagga Hönöbröden ser de ut som sköldpaddor istället för som vanliga Hönökakor…
honokaka_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *