Hit enter after type your search item
  Home / Baktankar & recept / Hönökaka…med sköldpaddskomplex…

  Hönökaka…med sköldpaddskomplex…

  /
  /

  Idag har jag testat att göra Hönökaka. Anledningen till detta nya äventyr var att min svägerska Helena hade 2 liter mjölk som behövde användas snarast. Det är roligt att prova nya grejer. Och Patric älskar Hönökaka. Receptet hittade jag på recept.nu. Det blev en hel del “learning by doing”. Om min ugn hade fungerat som den ska hade de säkert blivit ännu bättre. Men nu fick jag grädda dem längre än de skulle för att ugnen inte blir tillräckligt varm. Det resulterade i goda men sega hönöbröd. Jag gjorde några till vanliga brödkakor istället och de blev perfekta! Eftersom jag inte hade rågsikt använde jag 3 dl grovt rågmjöl istället och la till 5 dl vanligt vetemjöl.honokaka2_web

  Hönökakor (12 st)
  50 gram jäst
  50 gram smör
  1 liter mjölk
  0.5 dl sirap
  1 msk salt
  8 dl rågsikt
  18 dl vetemjöl

  Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
  Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 12 bitar (ca 210 gram/bit). Forma dem till runda bullar. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
  Kavla ut bröden med kruskavel direkt på bakplåtspapper. Nagga. Placera på varma plåtar och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
  Låt hönökakorna kallna på varandra under bakdukar. Då blir brödet mjukt.
  Vill man göra vanliga tjocka brödkakor av några degbitar är det bara att forma dem till brödkakor och låta dem jäsa ca 30 minuter. Gräddas i 200 grader ca 15 minuter i mitten av ugnen.
  Ps. Om man glömmer nagga Hönöbröden ser de ut som sköldpaddor istället för som vanliga Hönökakor…
  honokaka_web

  • Facebook
  • Twitter

  Lämna en kommentar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  This div height required for enabling the sticky sidebar
  Stäng

  Begäran om min information

   
  Close

  Begäran om radering konto

  Close

  Begäran om radering information

  Close

  Allmän begäran/Förfrågan DSO

  Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :