Varje år måste det finnas hembakad kavring på julbordet. Så har det varit sedan 1990 och så kommer det förbli så länge jag kan göra den. Vi firar alltid julafton hos min bror Kim. Därför gjorde jag en smart grej och bakade en plåt kavring i hans kök. Så jag slipper frakta brödet sju mil på jul. Men Kim har en mycket bredare spis än mig. Inte bra. Brödet blev gott men platt som en pannkaka. Och på julbordet ska man ju ställa det bästa man har. Så idag fick det bli bak igen. I vanliga fall trycker jag ut kavringsdegen i spisens långpanna och skär den i tre limpor när den är gräddad (receptet är för 50 – 60 cm breda spisar). Men den här gången använde jag limpformar för att göra mig till lite extra. Jag tog halva satsen och en extra stor brödform.
Nu borde det duga 🙂

Julens Kavring
1 liter ekologisk filmjölk
4 dl mörk sirap
1.2 kg rågsikt (ca 2.4 liter)
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
1 påse brödkryddor

Blanda samman allt i en stor bunke. Tryck ut degen i en stor långpanna eller fördela i tre limpformar. Grädda först brödet 60 minuter i 100 grader. Öka sedan temperaturen till 150 grader och grädda en timme till. Låt stå 15 minuter på eftervärme. Stjälp upp på bakduk när brödet svalnat och skär i 3 limpor om stor långpanna använts.
kavring_web

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *