Hit enter after type your search item
  Home / Baktankar & recept / Experiment med Marknadsnougat

  Experiment med Marknadsnougat

  /
  /

  Ett av de första recepten i min receptsamling (med start -87!) är Marknadsnougat. Jag har gjort mitt vanliga recept massor med gånger. Men så fick jag för mig att testa med lite nya smaker. I en variant använde jag kaffepulver som smaksättning och i ett annat hallon. Men smakerna blev svagare när nougaten svalnat så man får förstärka dem lite extra. Som vanligt får man testa sig fram till sin favoritkombo.

  Originalrecept Marknadsnougat
  6.5 dl vetemjöl
  125 gram kokosfett (går lika bra med smör!)
  1 dl kakao
  4 dl florsocker
  3-4 dl socker
  1-1.5 dl vatten
  1 msk vaniljsocker
  Sikta ner mjöl, florsocker, vaniljsocker och kakao i en bunke och blanda väl. Häll socker, vatten och kokosfett i en kastrull och värm tills fettet och sockret smält samman. Häll vätskan över mjölblandningen och rör ihop snabbt (fettet stelnar snabbt, om man är för långsam blir det bara smulor av allt). Bred ut smeten på bakplåtspapper till ca 1 cm tjocklek, jämna till ytan så den blir slät. Låt stelna i rumstemperatur. Skär i små fyrkanter. Förvara i burk med lock (de torkar lätt).
  Jag testade att göra originalreceptet med glutenfritt mjöl (Lailas mjölmix, den gula), det funkade men nougaten blev smuligare än vanligt när den torkade. Fast lika god säger pappa!

  Tips: Tillsätt en matsked pulverkaffe i originalsmeten så får nougaten en rikare smak och blir ännu godare. Ta lite av vattnet ur receptet, koka upp och rör ut med pulvret. Blanda med socker/kokosfett när det tagits från plattan. Alternativt till sätt 2 msk starkt bryggkaffe.

  Variation med hallonsmak
  3.5 dl vetemjöl
  65 gram smör
  2 dl florsocker
  2 dl socker
  0.5 dl vatten
  ca 150 gram frysta hallon
  ev 1 msk citronsaft
  Börja med att tina frysta hallon. Strö någon matsked socker över dem och låt safta till sig en stund. Använd sedan en finmaskig sil för att klämma saften ur hallonen. Ställ åt sidan en stund. Blanda siktat mjöl och florsocker i en rejäl skål. Smält samman socker, smör och vatten. Ta från värmen och blanda i hallonsaften och ev citronsaft. Häll vätskan över mjölblandningen och blanda samman allt snabbt. Bred ut jämnt på bakplåtspapper knappt en cm tjockt. Låt svalna och skär sedan i rutor.
  Ps. Om någon testar detta eller andra nya smaksättningar så kommentera gärna nedan – nyfiken på era åsikter 🙂
  marknadsnougat_web

  • Facebook
  • Twitter

  Lämna en kommentar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  This div height required for enabling the sticky sidebar
  Stäng

  Begäran om min information

   
  Close

  Begäran om radering konto

  Close

  Begäran om radering information

  Close

  Allmän begäran/Förfrågan DSO

  Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :