Experiment med Marknadsnougat

Ett av de första recepten i min receptsamling (med start -87!) är Marknadsnougat. Jag har gjort mitt vanliga recept massor med gånger. Men så fick jag för mig att testa med lite nya smaker. I en variant använde jag kaffepulver som smaksättning och i ett annat hallon. Men smakerna blev svagare när nougaten svalnat så man får förstärka dem lite extra. Som vanligt får man testa sig fram till sin favoritkombo.

Originalrecept Marknadsnougat
6.5 dl vetemjöl
125 gram kokosfett (går lika bra med smör!)
1 dl kakao
4 dl florsocker
3-4 dl socker
1-1.5 dl vatten
1 msk vaniljsocker
Sikta ner mjöl, florsocker, vaniljsocker och kakao i en bunke och blanda väl. Häll socker, vatten och kokosfett i en kastrull och värm tills fettet och sockret smält samman. Häll vätskan över mjölblandningen och rör ihop snabbt (fettet stelnar snabbt, om man är för långsam blir det bara smulor av allt). Bred ut smeten på bakplåtspapper till ca 1 cm tjocklek, jämna till ytan så den blir slät. Låt stelna i rumstemperatur. Skär i små fyrkanter. Förvara i burk med lock (de torkar lätt).
Jag testade att göra originalreceptet med glutenfritt mjöl (Lailas mjölmix, den gula), det funkade men nougaten blev smuligare än vanligt när den torkade. Fast lika god säger pappa!

Tips: Tillsätt en matsked pulverkaffe i originalsmeten så får nougaten en rikare smak och blir ännu godare. Ta lite av vattnet ur receptet, koka upp och rör ut med pulvret. Blanda med socker/kokosfett när det tagits från plattan. Alternativt till sätt 2 msk starkt bryggkaffe.

Variation med hallonsmak
3.5 dl vetemjöl
65 gram smör
2 dl florsocker
2 dl socker
0.5 dl vatten
ca 150 gram frysta hallon
ev 1 msk citronsaft
Börja med att tina frysta hallon. Strö någon matsked socker över dem och låt safta till sig en stund. Använd sedan en finmaskig sil för att klämma saften ur hallonen. Ställ åt sidan en stund. Blanda siktat mjöl och florsocker i en rejäl skål. Smält samman socker, smör och vatten. Ta från värmen och blanda i hallonsaften och ev citronsaft. Häll vätskan över mjölblandningen och blanda samman allt snabbt. Bred ut jämnt på bakplåtspapper knappt en cm tjockt. Låt svalna och skär sedan i rutor.
Ps. Om någon testar detta eller andra nya smaksättningar så kommentera gärna nedan – nyfiken på era åsikter 🙂
marknadsnougat_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *