Vårenergin gör mig rastlös ibland. En lång promenad i skogen hjälpte föga. Så jag tog till ett knep som alltid funkar – att baka en ny kaka. Efter en del letande hittade jag en lovande kandidat i Hemmets Veckotidning. Jag bakade och smakade. Havrekakorna var underbart krispiga och fyllningen smälte i munnen. Högsta betyg. Tog med en kopp kaffe ut i vårsolen och njöööt.
Fyllda havrekakor (ca 20 st dubbla)
175 gram mjukt smör
1.5 dl socker
rivet skal av en halv stor apelsin
3 dl havregryn (jag testade med fiber, gick jättebra)
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt apelsinskal. Blanda bikarbonat med mjölet innan det och havregrynen blandas ner. Knåda tills degen är slät. Dela upp degen i 40 små bollar (ca 15 gram styck) och placera på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
100 gram mjukt smör
2 dl siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram Philadelphiaost
Rör smöret mjukt och tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Rör mjukt och fluffigt. Blanda ner osten och rör slätt. Klicka en matsked fyllning på 20 av kakorna och lägg sedan de andra på och tryck till så fyllningen fördelar sig jämnt. Försvara i kylen – eller ät upp allihop direkt 🙂
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!