ananaskaka

Förra helgen var jag på Loppisrunda med en god vän. Jag skulle inte köpa fler receptböcker. Tänkte jag. Innan. Kom hem med famnen full. Min underbara sambo Patric bara skrattade. Han visste hur det skulle gå redan innan. Han har varit med förr han…

Kakboken och Cosmo

Så nu är det med förnyad iver jag tar fram kakbaksverktygen. I ett ganska ålderstiget häfte från Året Runt hittade jag ett recept på Upp-och-ner-kaka. (Försökte få en bra bild till er, det blev häfte plus katt. Cosmo skulle absolut vara med!)

Kommer någon ihåg denna kakrelik från 70- eller var det 80-talet? Jag har aldrig varken smakat eller bakat den innan. Så för mig är den ny och spännande. Med otaliga variationsmöjligheter.

Hittills har jag bara testat med ananas och banan. Men jag är sugen på att testa med färska jordgubbar. Det borde bli både gott och vackert.

Upp-och-ner-kakaUppochnerkaka ananas
Till formen:
4 – 5 skivor väl avrunnen ananas (1 liten burk)
50 gram smör
0.75 dl farin- eller råsocker
Sockerkakan:
125 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
0.75 – 1 dl ananasspad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform, 21 – 22 cm i diameter. Bred ett tjockare lager smör i botten och strö över farinsockret. Placera ananasskivorna jämt på botten.
Rör socker och smör till kakan tills det är poröst och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noga innan det rörs ner. Tillsätt sist ananasspadet. Rör smeten jämt. Häll över frukten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp på fat och låt svalna med formen som lock.

Servera gärna med glass eller grädde. Mums! 🙂
ananaskaka

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *