päronpaj

Päronsmaken kommer fram oväntat bra i denna sockerdröm. En väldigt, väldigt god paj. Min nya favorit faktiskt. Dessutom min egen skapelse – receptet kommer från mig själv 🙂 Stolt som en tupp. Det är lite pill och tid i denna paj, men det betyder att den också blir fylld med massa kärlek 🙂

Himmelsk Päronpaj
Pajdeg:
100 gram kallt smör i bitar
2 dl vetemjöl
0.5 dl socker
1 äggula
Mazarinfyllning:
50 gram mandelmjöl
35 gram smält smör
1 ägg
0.5 dl socker
1 msk mjöl
1 krm bakpulver
Vaniljkräm:
1.5 dl mjölk
1 – 1.5 msk socker (beroende på om man använder vaniljsocker eller ej)
1 äggula
0.5 msk maizenamjöl
1 vaniljstång, några droppar vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
2 conferenspäron

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en skål. Häll i smörbitarna och blanda snabbt samman till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta försiktigt degen tills den blir slät (helst så lite som möjligt). Låt vila i kylen 30 minuter.
Gör under tiden fyllningarna.
Blanda mandelmjöl, mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt först ägget och sedan smöret. Rör till en slät smet och ställ åt sidan.
Vaniljkrämen kan göras med eller utan vaniljstång. Med stång så delas den och blandas med mjölk och socker i en gryta.Låt koka upp. Blanda ägg och maizenamjöl i en annan värmetålig bunke. Häll över mjölkblandningen över äggsmeten under vispning. Häll tillbaks allt i grytan och värm upp under omrörning tills krämen är lagom tjock. Ta bort vaniljstången och kyl så fort som möjligt så att krämen inte fortsätter tjockna. Utan vaniljstång gör man på samma sätt fast tillsätter smaken i form av vaniljsocker eller arom när krämen börjar svalna.
Självklart kan man också använda några dl färgig vaniljkräm, men det är roligare och godare att göra själv 🙂

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform ca 24 cm i diameter noga. Ta ut pajdegen ur kylen och kavla till en jämn rund platta, lite större än formen. Lägg försiktigt degen i formen och tryck ut eventuella luftbubblor. Ta bort överflödig deg med kniv eller tryck på kanten med fingrarna. Nagga botten. Häll i mazarinfyllningen. Skala päronen och klyfta dem tunt. Lägg dem i fint på mazarinfyllningen. Häll sist över vaniljkrämen så att den täcker päronen.
Grädda i 175 grader 30 – 35 minuter. Skydda överdelen med folie om den mörknar för snabbt.

Låt svalna lite innan servering. Mums!

päronpaj

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *