Hit enter after type your search item
  Home / Baktankar & recept / Testar nya småkakor

  Testar nya småkakor

  /
  /

  Fick en förfrågan om att baka småkakor till en kompis. Hon ville ha tre sorter: Tebröd, Pappas chokladbröd och en valfri sort. Den där tredje kakan skapade en del huvudbry. Så jag gick loss ordentligt i köket och testade massor med oprövade recept. Det är så roligt. Till slut hade jag två favoriter i final. Med hjälp av min smakpanel (familjen) utsågs de Amerikanska sirapskakorna till vinnare. Men Stockholmskakorna kom tätt, tätt efter.

  Amerikanska sirapskakor (ca 70 st)
  1.5 dl olja (neutral smak)
  2.5 dl socker
  1 ägg
  0.5 dl mörk sirap
  1 tsk malen kanelgoda småkakor
  1 tsk malen ingefära
  2 tsk bakpulver
  5 dl vetemjöl

  Blanda olja och socker i en bunke. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda ner sirap, kanel och ingefära. Blanda mjöl och bakpulver innan det blandas med degen. Forma till små kulor. Lägg på bakplåtspapper eller smorda plåtar med luft emellan, de flyter ut lite under gräddningen. Strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler. Förvara i burkar. Går bra att frysa.

  Stockholmskakor (ca 50 st)
  150 gram smör
  0.75 dl socker
  1 äggula
  2 tsk vaniljsocker
  3.5 dl vetemjöl
  hallon – eller körsbärssylt
  flagad mandel

  Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggulan under omrörning. Blanda i vaniljsocker och sedan mjöl tills degen är smidig. Forma till två rullar, 28 cm långa. Pensla med lite vatten och rulla sedan i flagad mandel. Låt vila i kylen 30 minuter – 1 timme. Skär i 1 cm tjocka skivor. Placera på plåtar med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 14 minuter. Låt svalna på galler. Garnera eventuellt med glasyr för extra guldkant.

  Njut, njut och njut igen 🙂
  Kakfat

  • Facebook
  • Twitter

  2 Kommentarer

  1. Idag bakar jag de där amerikanska sirapskakorna, men byter ut 0,5 fl mjöl mig havregryn och tillsätter 1 krm salt. Och de blev goda ? nu blir det kolakakor, med finklippta hallonlakridd-dödskallar, underbart gott ?

  Lämna en kommentar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  This div height required for enabling the sticky sidebar
  Stäng

  Begäran om min information

   
  Close

  Begäran om radering konto

  Close

  Begäran om radering information

  Close

  Allmän begäran/Förfrågan DSO

  Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :