Det är ju så gott med Chiabatta! Men hittills har jag inte lyckats få till dem hemma. Men nu har jag hittat det ultimata receptet i Allers. Det tog typ 2 minuter att sätta degen. Sedan 3 minuter att baka ut. En enda lång jäsning. Så jag satte degen på kvällen. Och medan ugnen blev varm bakade jag ut bröden. Sedan 25 minuter i ugnen. Och ”voilá!” – nybakat frukostbröd. Älskar sådana här recept 🙂
Luftiga chiabattor (6 st)
10 gram jäst
5 dl kallt vatten
1 msk salt
11.5 dl vetemjöl special
Förberedelse: Smula jästen och lös upp den i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och rör sedan ner salt och mjöl. Blanda inte alltför noga, det ska bara precis blanda sig. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa i rumstemperatur 4 – 6 timmar, eller över natten.
Utbak/Gräddning: Sätt ugnen på högsta värme. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Mjöla bakbordet generöst och häll ut degen. Strö mjöl på ovansidan. Platta försiktigt ut den till en rektangel, ca 25 x 30 cm. Dela i 6 bitar.Grädda i mitten av ugnen – spraya vatten upp och ner i ugnen när du sätter in plåten (stäng ugnsluckan snabbt så ångan stannar kvar). Grädda 5 minuter i full värme, sänk sedan till 175 – 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk. Går utmärkt att frysa.
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!