Hit enter after type your search item
    Home / Baktankar & recept / Matjestårta som brorsan vill ha den

    Matjestårta som brorsan vill ha den

    Kanske är jag bland de sista att prova Matjestårta till midsommarlunch? Hade inte ens hört talas om det förrän Edward Blom pratade om den som en modern klassiker på Mix Megapol i torsdags. Jag älskar sill. Så det blev självklart att testa. Jag hittade grundreceptet på hemmets.se. Min lillebror blev glad när jag erbjöd mig att bidra med en sådan på årets midsommarbord. Nu har vi avnjutit den. Brorsan sa (med ett lycksaligt leende) att den smakade preciiiis som den skulle. Och de andra tyckte också den var riktigt god. It’s a keeper!

    Krämig Matjestårta (6 port)Matjestårta
    Botten:

    100 g smör
    200 g kavring
    Fyllning:
    2 burkar matjessill à 200 g
    3 gelatinblad
    1 rödlök
    3 msk finhackad gräslök
    2 msk finhackad dill
    4 dl crème fraiche (jag bytte ut 3 dl mot gräddfil)
    150 g färskost, t.ex. philadelphia
    Garnering
    ½ rödlök
    2 msk klippt gräslök
    2 – 3 kokta ägg
    dill

    Botten: Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och mixa det i matberedare till en smulig massa. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten i en springform, ca 24 cm i diameter. Blanda smör och brödsmulor och tryck ut massan över formens botten. Låt stå i kylen medan du förbereder resten.

    Fyllning: Låt sillen rinna av ordentligt. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 10 min. Skär sillen i små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök och dill. Rör 3 dl crème fraiche (eller gräddfil) och färskosten till en slät kräm. Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner bladen i kastrullen. Låt smälta under omrörning. Blanda sedan gelatinkrämen med ostblandningen. Vänd ner sillröran. Bred ut fyllningen på bottnen och jämna till ytan. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.

    Garnering: Koka äggen ca 7 minuter. Finhacka rödlöken. Lägg den i en hög i mitten av tårtan. Garnera kanterna med skivat ägg. Strö över dill och gräslök. Ta bort ringen på formen och ta försiktigt loss bakplåtspappret från kanten. Klart att servera!

     

    • Facebook
    • Twitter

    Lämna en kommentar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    This div height required for enabling the sticky sidebar
    Stäng

    Begäran om min information

     
    Close

    Begäran om radering konto

    Close

    Begäran om radering information

    Close

    Allmän begäran/Förfrågan DSO

    Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :