Matjestårta

Kanske är jag bland de sista att prova Matjestårta till midsommarlunch? Hade inte ens hört talas om det förrän Edward Blom pratade om den som en modern klassiker på Mix Megapol i torsdags. Jag älskar sill. Så det blev självklart att testa. Jag hittade grundreceptet på hemmets.se. Min lillebror blev glad när jag erbjöd mig att bidra med en sådan på årets midsommarbord. Nu har vi avnjutit den. Brorsan sa (med ett lycksaligt leende) att den smakade preciiiis som den skulle. Och de andra tyckte också den var riktigt god. It’s a keeper!

Krämig Matjestårta (6 port)Matjestårta
Botten:

100 g smör
200 g kavring
Fyllning:
2 burkar matjessill à 200 g
3 gelatinblad
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
4 dl crème fraiche (jag bytte ut 3 dl mot gräddfil)
150 g färskost, t.ex. philadelphia
Garnering
½ rödlök
2 msk klippt gräslök
2 – 3 kokta ägg
dill

Botten: Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och mixa det i matberedare till en smulig massa. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten i en springform, ca 24 cm i diameter. Blanda smör och brödsmulor och tryck ut massan över formens botten. Låt stå i kylen medan du förbereder resten.

Fyllning: Låt sillen rinna av ordentligt. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 10 min. Skär sillen i små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök och dill. Rör 3 dl crème fraiche (eller gräddfil) och färskosten till en slät kräm. Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner bladen i kastrullen. Låt smälta under omrörning. Blanda sedan gelatinkrämen med ostblandningen. Vänd ner sillröran. Bred ut fyllningen på bottnen och jämna till ytan. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.

Garnering: Koka äggen ca 7 minuter. Finhacka rödlöken. Lägg den i en hög i mitten av tårtan. Garnera kanterna med skivat ägg. Strö över dill och gräslök. Ta bort ringen på formen och ta försiktigt loss bakplåtspappret från kanten. Klart att servera!

 

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *