Det lackar mot jul. Redan andra advent imorgon!
Jag brukar baka mina julklappar. Förra året hade pappa hittat ett recept på en glutenfri saffranskladdkaka i Aftonbladet. Han frågade försynt om jag kunde baka den i julklapp till honom. Sagt och gjort. Han blev mycket nöjd. Men jag fastnade inte för kakan. Då. Beror nog på att jag inte åt sötsaker alls förra julen – så jag smakade aldrig på den. Nu har jag åter fallit i Sockermonstrets klor, och därför var jag ju tvungen att testa denna kladdis själv i år. Ibland är det dumt att testa nya saker. Det öppnar nya och onödiga behov. Nu måste jag ha den här kakan. Helst hela tiden.
Den är sååå god!
Kladdkaka med saffran (glutenfri)
100 gram smör
100 gram vit choklad
0.5 – 1 paket saffran
1 dl socker
1 msk sirap
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl mandelmjöl
0.75 dl kokosmjöl
2 ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form 20 – 22 cm i diameter. ”Bröa” gärna med kokosflingor.
Smält smöret. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt den tillsammans med socker, saffran, sirap, vaniljsocker och salt. Rör om tills chokladen smält helt. Ta kastrullen från värmen och blanda i mandel- och kokosmjöl. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. Häll i formen och grädda i 20 – 25 minuter. Kortare gräddningstid = kladdigare kaka. Låt svalna. Servera med en klick grädde.
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!