De som känner mig vet att jag älskar att samla på recept (oväntat va?).Därför dyker det då och då upp gåvor i form av tidningar eller lösa utklipp. Ibland är det recept från urminnes tider (läs 80-90-tal). Det är extra roligt. Tänk hur vi såg ut då? 😀 I motsats till klädmodet är en del recept tidlösa, som den här honungstoscakakan som tydligen vann SM i bakning 1968 enligt min källa Året Runt. Väldigt söt och god, en favorit om man som jag älskar mandel.

Honungstosca (ca 30 bitar)
Kakan:
2 ägg
1 dl socker
1.5 dl vetemjöl
75 gram smält smör
Fyllning:
ca 300 gram mandelmassa
Toscatopping:
75 gram flagad mandel
75 gram smör
0.75 dl socker
2 msk honung
2 msk grädde

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret till kaksmeten och låt svalna.Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölet och sedan smöret. Klä en långpanna ca 25×35 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämt i den och grädda kakan strax under mitten av ugnen ca 8 – 10 minuter (den ska precis ha börjat få färg). Ta ut den och höj ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och låt sjuda samman några minuter. Hyvla mandelmassan i ett jämt lager över kakan. Bred sedan ut toscasmeten ovanpå och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Den är klar när toscasmeten är gyllene. Låt svalna lite och skär sedan i bitar. Klart!




Rekommenderade inlägg

4 kommentarer

  1. Hur mycket smör i kakan???

    • Åh, förlåt har ju missat att skriva ut det. Tyvärr hittar jag inte receptet jag skrev av, men tror det är 75 gram smält smör i botten. Tänkte testa det imorgon. Ibland är huvudet inte med när man skriver…

  2. Honungstosca
    Har glömt att skriva hur mycket smör det ska vara i smeten


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *