Ibland ramlar man på ett recept, mest av slump, som visar sig bli en allsidig favorit direkt. Som det här plommonkaksreceptet från Hemmets Journal. I min version har jag valt att använda blåbär och hallon. Det blev godare än plommonvarianten, tycker jag. Men själva kakan är underbart god i sig och kan säkert varieras med olika fyllning i det oändliga. Låt fantasin flöda!

Mumsig bärkaka
125 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1 msk vanilsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 rivna bittermandlar
1.5 dl blåbär
1 dl hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Riv ner bittermandeln i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker innan det blandas ner i smeten – rör försiktigt så att luften stannar kvar. Blanda sist ner smöret och rör smeten slät.

Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten. Fördela bären över ytan och tryck försiktigt ner dem i smeten. Strö över någon matsked råsocker eller vanligt strösocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna lite innan servering – servera med vispad grädde. Mums!

Rekommenderade inlägg

2 kommentarer

  1. Jag hittar inte recepten på din sida, har kollat flera kategorier! Men receptet finns inte under bakverken! Monica

    • Hej Monica! Vi har kollat om något är fel här på sidan, men allt verkar funka. Kan du testa med en annan webläsare? Då hoppas jag att du kommer åt recepten 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *