Kategorier
Baktankar & recept Smarrigt å matigt

Citronkyckling i ugn

Vardagen lunkar på. Man handlar och lagar mat på rutin. Det kräver motivation och energi att förnya sig. Men plötsligt händer det! Oftast när man är så evinnerligt trött på att alltid äta samma mat. Efter två veckor med korv och bröd (ja, okej, lite överdrivet…) fick jag nog och letade med svettpärlor i pannan efter något som fick mina uttråkade smaklökar att vattnas. Och där, bland alla oräkneliga recept lyste ett starkare än de andra: Kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås (Landleys kök)

Glad i hågen lagade jag till kycklingen. När min kära sambo satte tänderna i maten lyste han upp som en sol. Full pott! “Det här är ju som godis, jag skulle kunna äta upp hela själv”, sa han. Wow, det är stort beröm för att komma från honom.

Nu är den här rätten en av våra storfavoriter. Och som vanligt vill jag samla alla favoritrecept här på bloggen så därför är jag fräck och lånar receptet av Landleys kök. Har bara ändrat lite, lite grand. Håll till godo:

Kycklingfiléer i ugn (ca 8 port)

2 msk smör
2 tsk sambal oelek
1 kg fryst kycklingfilé
10 vitlöksklyftor
4 citroner
2 röda lökar
1 kruka timjan eller 1-2 tsk torkad
4 morötter
salt, peppar, oregano

Gräddsås:

Sky ifrån kycklingen
2 msk smör
2,5 dl grädde
1 tsk soja
1/2 tärning kycklingbuljong
1 tsk honung
salt, peppar
Maizenaredning

Tina kycklingen. Sätt ugnen på 225 grader. Klicka smör i botten av en ugnsfast form och låt smälta en stund i ugnen. Rör ihop med sambal oelek och sprid ut i hela formen. Dela kycklingfiléerna i två eller fyra bitar och lägg dem i formen. Skölj citronerna, skär dem i halvor, pressa ur lite av saften över kycklingen och lägg citronhalvorna bland kycklingbitarna. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna jämnt fördelade i formen. Skär rödlök i mindre klyftor, skala och skiva moroten i cirka 3 centimeters långa bitar och fördela ut allt runt kycklingen. Krydda och stick ner kvistar av timjan (om du använder färsk). Ställ in formen lite nedanför mitten av ugnen och stek i 225°C i cirka 30-40 minuter.

När kycklingen är klar så lägg filébitarna på ett fat och sila av stekskyn. Pressa gärna lite på citronerna så den goda citronsaften rinner ut. Smält smöret i kastrull och tillsätt skyn, buljong, soja och kryddor. Låt koka upp och häll i grädde och honung. Koka upp igen och red av med Maizena till lagom tjocklek. Tillsätt mer kryddor om det behövs.

Servera med potatis/ris och en stor god sallad.

Av Regine

Själens röst - https://själensröst.se || FramSteget - https://www.framsteget.net

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *