I min ungdom smakade jag på en jättegod kaka hos barnens farmor. Jag försökte baka den en gång. Den blev inte alls som den skulle. Så jag gav upp. Tills idag när jag bläddrade i min gamla receptbok. Eftersom jag älskar äppelmos och för en gångs skull har gjort några brukar av höstens äpplen var det bara att sätta igång.

Det gick bättre den här gången. Utseendet kan väl fortfarande utvecklas en del, men smaken blev helt rätt. Familjen håller med – den är jättegod! Eftersom receptet har många år på nacken är en del mått gammeldags. Men som hjälp kan jag säga att 1 kkp betyder 1 kaffekopp och är ungefär 1.5 dl.

Ullas kaffekaka
 2 kkp socker
100 gram smör
1 ägg
2.5 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 – 2 dl äppelmos

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Nyp ihop med smöret. Blanda sist i ägget. Låt degen vila kallt en liten stund. Smörj och bröa en långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck ut 2/3 av degen i botten på pannan. Bred på äppelmos. Gör ett gallermönster av resten av degen och lägg över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 180 grader 20 – 30 minuter. Skär i rutor innan den kallnat.

bertaskaka4_web

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer

  1. Min sambos mamma älskade dessa kakor. Fast hon inte gillar äppelmos…det säger lite om hur läcker den är 🙂

  2. Provbakade denna kakan Idag och den var väldigt populär, verkligen supergod och roligt med något annorlunda😍tack för att du delar dina recept!

    • Vad roligt att den blev lyckad – och tack för din feedback 🙂

    • Hej! De går utmärkt att frysa 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *