Jag älskar alla underbara ”instagram-bakare”. Vackra bilder, läskande bakverk och mycket inspiration. Häromdagen såg jag en lockande kolakaka som ropade mitt namn. Jag blev så till mig att jag glömde bort vilken sida jag såg den på. Så förlåt till den som la upp den att jag inte kan ge kred…
Nedan följer min variant. Den påminner väldigt mycket om Twix, därav namnet.

Twixkaka
Botten:
75 gram smör
0.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
2 dl mixade havregryn
0.5 tsk bakpulver
Kola:
50 gram smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl grädde
Garnering:
200 gram smält mörk choklad
1 tsk neutral olja
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en liten långpanna (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser till botten till en smulig deg och tryck ut i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna medan du gör kolan.
Smält smöret och tillsätt grädde och sirap. Låt koka upp och sedan sjuda/småkoka tills kolan når 125 grader. Tar ca 30 minuter. Häll kolan över kakbottnen och låt stelna. Smält chokladen i vattenbad, blanda i oljan och bred sedan över kolan. Strö över lite flingsalt. Låt stelna och skär sedan i bitar.

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *