Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Kladdkakstårta

Igår fyllde jag år. Då får man ju försöka experimentera lite. Så jag gjorde en glutenfri kladdkakstårta. Den blev provsmakad och fick gott betyg av släkten. Via detta inträdesprov godkändes den som medlem i min receptsamling. Vem gillar inte kladdkaka liksom 😉

Regines kladdkakstårta
Bottnar:
150 gram smält smör
3 ägg
3.75 dl socker
2.5 tsk vaniljsocker
2 krm salt
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
3 dl glutenfritt mjöl (jag använde 1.5 dl av Lailas Blå Mjölmix och 1.5 dl mandelmjöl)
Fyllning/garnering:
Hallon eller jordgubbar (tinade eller färska)
5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Lägg bakplåtspapper i botten på två ringformar, ca 25 cm i diameter, och smörj kanterna ordentligt. Vispa ägg och socker lätt. Blanda övriga torra ingredienser noga (sila gärna kakaon och mjölmixen för att slippa klumpar) innan de blandas ner i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda tills smeten är jämn. Häll smeten jämnt fördelade i de två formarna. Grädda mitt i ugnen 15 – 20 minuter. Känn med provsticka. (Tänk på att det är svårt att handskas med bottnarna om de är allt för kladdiga.) Ta ut och låt svalna. Vispa grädden. Blanda frysta bär med lite socker. Fördela bären på den ena av bottnarna. Bred över ett lager med grädde. Lägg försiktigt på den andra botten (lättast att vända den upp- och ner på grädden och sedan ta av bakplåtspappret.) Bred ut resterande grädde över tårtan och dekorera med bär och/eller riven choklad. Gottigottgott 😀

Fortsätt läsa

Arraksbollar på nytt(igt) sätt

Min kära sambo älskar Arraksbollar. Men eftersom han valt att låta bli socker de senaste åren har det varit tunnsått med dessa favvokakor. Idag ville jag överraska honom med något gott. Så jag gjorde om de vanliga Mummabollarna till Arraksbollar. Patric log lycksaligt när han smakade. Bättre betyg kan man inte få 🙂

Arraksbollar med dadeltouch
2 dl mandelmjöl
o.5 dl kokosflingor
1 dl glutenfria havregryn
0.5 tsk vaniljpulver
1.5 msk kakao
8 – 10 urkärnade och finhackade dadlar
2 msk kokosolja
1 msk arraksessens
Garnering
100 gram 70% choklad
0.5 dl kokosflingor

Blanda mandelmjöl, kokosflingor, havregryn, vaniljpulver och kakao i en matberedare. Mixa samman. Tillsätt dadlarna, kokosoljan och arrak. Mixa tills smeten är väl blandad. Forma till bollar i önskad storlek. Låt vila i kylen medan chokladen smälts över vattenbad. Bäst blir det om man tempererar den. Doppa bollarna i chokladen och strö över lite kokosflingor som dekoration. Lått stelna. Klart!
Ps. Min doppningsteknik är väl inte den bästa, och jag tränar på att temperera rätt. Men chokladen kladdar inte i alla fall 😉

arraksboll

Fortsätt läsa

Kolasnitt med flingsalt – en succé!

För några veckor sedan hade jag ett bokloppiscafé när vi hade bondemarknad här i byn. En av kakorna på fikabordet gjorde ordentlig succé – min dotters kolasnitt med flingsalt. Orginalreceptet kommer från Kokaihop, men Ercia gjorde en egen tvist – hon hade flingsalt på kakorna också. Och det var liksom guldkanten på det hela det.

Kolasnitt med flingsalt
100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt eller flingsalt
2 dl vetemjöl

Mixa ihop alla ingredienser i matberedaren eller knåda ihop dem för hand. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rulla varje del till en plåtlång rulle och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till rullarna lite grann, gärna med en gaffel. Strö över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter. Skär längderna i sneda kakor innan de kallnat. Lägg i burk – om du hinner innan de är slut 🙂

Kolasnitt med flingsalt

Kolasnitt med flingsalt

 

Fortsätt läsa

Ljuvligt kladdiga chokladmuffins (glutenfritt)

En av mina stora utmaningar som nyttig är att jag fortfarande älskar att baka. Ibland kan jag inte hålla mig, då bakar jag till andra. Igår var familjen samlad i barndomshemmet för att göra fint inför sommaren. Vi städade, eldade, klippte gräs och grillade. En helt underbar dag. Jag hade gjort en variant av glutenfria chokladmuffins (pappa tål inte gluten). Eftersom jag inte kunde smaka själv visste jag inte alls hur den skulle falla de övriga på läppen. Men de gick åt i rasande fart. Alla såg smått lycksaliga ut när de tog en till… och en till. Succé alltså. Så nu måste ni ju få receptet. Grunden är från “Sju sorters kakor”, men jag har som sagt gjort det glutenfritt.

Kladdiga Chokladmuffins (ca 16 st)
100 gram smält smör
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
0.5 tsk bakpulver
2 dl glutenfritt mjöl (jag gjorde en egen variant av 1/3 Lailas Blå Mjölmix, 1/3 mandelmjöl och 1/3 kokosmjöl)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Ställ ca 16 muffinsformar på en plåt.Vispa ägg och socker lätt. Blanda övriga torra ingredienser noga (sila gärna kakaon för att slippa klumpar) innan de blandas ner i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda tills smeten är smidig. Klicka i muffinsformar (fyll inte mer än 2/3, annars finns risk att de pöser över). Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. De sjunker i mitten – och det är precis som det ska vara.

Ta med ett fat ut i solen och njut. Om du nu äter socker förstås 😉
chokladmuffins glutenfri

Och så måste ni få en bild av gårdagens solnedgång vid mitt barndomshem. Är det inte fint?
Solnedgång i Hult

Önskar er alla en härlig söndag 🙂

Fortsätt läsa

Tant Jennys norska efterrätt

Min mormor hade en väninna från Norge, Tant Jenny. Hon var barnvakt ibland och andra gånger var vi där på middag. Ofta serverades den här underbara efterrätten – vilket var den absoluta höjdpunkten på besöken hos Tant Jenny.
Den är snabb, enkel och glutenfri. Och eftersom den är enormt mättande är den också billig. Helt perfekt alltså.jennys efterrätt

Tant Jennys norska efterrätt (ca 10 port)
2 påsar mandelbiskvier (ca 200 gram/st)
4 dl grädde
ca 700 gram äppelmos

Mixa eller smula biskvierna. Vispa grädden. Ta fram en stor serveringsskål och varva i fina lager med äppelmoset. Börja med mandelbiskvilager, sedan äppelmos följt av vispad grädde. Fortsätt tills allt är slut – sista lagret ska vara grädde med lite biskvismul som dekoration. Kan serveras direkt eller låt stå i kylskåp en stund innan. Biskvierna tappar sin knaprighet efter en stund, men det är lika gott ändå. Håller flera dagar i kylskåp.

Tant Jennys Efterrätt

Fortsätt läsa

“Smaskisar” för veganer

Smaskisar” även kallade “Godisgrisens akutlösning” är ganska lätta att göra både glutenfria och vegan-anpassade. Jag hoppas de faller min pappa och min systerdotter i smaken imorgon på tredje advent när de ska få provsmaka.

Glutenfria och veganska Smaskisar
3 dl glutenfria havregryn
3 dl puffat ris
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 msk starkt kaffe
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram kokosolja

Blanda havregryn, puffat ris, kokosflingor, vaniljsocker och kakao i en bunke. Häll över kaffet och blanda om. Lägg kokosolja, socker, sirap och salt i en kastrull. Värm tills sockret smält samman med det andra. Blanda ner i bunken och rör om ordentligt. Häll i muffinsformar och låt stelna.

Hoppas det smakar 😀 Önskar Er alla en härlig tredje advent!

smaskisar för veganer

Fortsätt läsa

Älskade mandelbåge

Får jag presentera en av mina absoluta kakfavoriter: Mandelbågen! Den är inte bara underbart god. Den är busenkel att göra också. Och glutenfri! Fattar inte att det tog tjugo år för mig att baka den själv. Trodde den var komplicerad och svår. Men icke.

Mandelbågar
400 gram riven mandelmassa
1 – 2 äggvitor
mandelspån

Blanda mandelmassa och äggvita till de blir en lagom tjock och smidig smet. Häll i spritspåse. Spritsa ut bågar på bakplåtspapper. Man kan anpassa storlek efter tycke och smak, jag gillar stora! Toppa med mandelspån. Grädda bågarna i 175 grader tills de är gyllenbruna (ca 10 – 15 minuter beroende på storlek). Låt svalna innan de lossas försiktigt från pappret. Doppa undersidan i mörk choklad.

Så lätt var det 😀
Mandelbågar

Fortsätt läsa

Löjtnantshjärtan – min nya kärlek!

De här kakorna har fått både mina smaklökar och mitt hjärta att svälla av glädje. Det var längesedan jag smakade något så ljuvligt. Jag känner mig nykär! Receptet kommer från min väl använda receptpärm “Hembakat!” Den är fylld med receptkort som många av oss samlade på under 80- och 90-talen. Varje gång jag bläddrat förbi receptet på dessa ljuvliga Löjtnantshjärtan har jag tänkt: “De där måste jag göra någon gång.” Och igår blev det äntligen av. Efter 20 års funderande. De var helt klart värda att vänta på! 😀
Kakfat
Löjtnantshjärtan (ca 40 st)
Mördeg:
1 dl mald mandel eller mandelmjöl
1 dl socker
4 dl vetemjöl
200 gram smör
Topping:
250 gram mandelmassa
1 – 1.5 äggvita
2 – 3 msk hallonsylt eller annan röd syrlig sylt

Om du mal mandel själv så börja med att skålla, skala och mala/mixa mandeln till fint mjöl. Blanda med socker och mjöl. Skär det kalla smöret i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg och låt vila inplastad i kylskåp 30 – 60 minuter. Medan degen vilar förbereds toppingen. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda i äggvitan lite i taget tills smeten är tillräckligt smidig för att kunna spritsas. Häll smeten i en spritspåse med stjärntyll. Ta fram mördegen ur kylskåpet och kavla den 3 – 5 mm tjock. Ta ut kakor med hjärtformat kakmått, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Spritsa en fin kant med mandelmassasmet på varje kaka. Lägg lite sylt i varje kaka, sprid ut den lite så att den blir jämn. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 10 – 12 minuter. Kakorna är klara när mandelmassan är gyllene. Låt svalna. Förvara i en burk. De går även bra att frysa in.

Men troligtvis behöver du inte bekymra dig om förvaringen. Dessa kakor kommer inte bli långvariga i kakburken 😀
grönt kakfat

Fortsätt läsa

Testar nya småkakor

Fick en förfrågan om att baka småkakor till en kompis. Hon ville ha tre sorter: Tebröd, Pappas chokladbröd och en valfri sort. Den där tredje kakan skapade en del huvudbry. Så jag gick loss ordentligt i köket och testade massor med oprövade recept. Det är så roligt. Till slut hade jag två favoriter i final. Med hjälp av min smakpanel (familjen) utsågs de Amerikanska sirapskakorna till vinnare. Men Stockholmskakorna kom tätt, tätt efter.

Amerikanska sirapskakor (ca 70 st)
1.5 dl olja (neutral smak)
2.5 dl socker
1 ägg
0.5 dl mörk sirap
1 tsk malen kanelgoda småkakor
1 tsk malen ingefära
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Blanda olja och socker i en bunke. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda ner sirap, kanel och ingefära. Blanda mjöl och bakpulver innan det blandas med degen. Forma till små kulor. Lägg på bakplåtspapper eller smorda plåtar med luft emellan, de flyter ut lite under gräddningen. Strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler. Förvara i burkar. Går bra att frysa.

Stockholmskakor (ca 50 st)
150 gram smör
0.75 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
hallon – eller körsbärssylt
flagad mandel

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggulan under omrörning. Blanda i vaniljsocker och sedan mjöl tills degen är smidig. Forma till två rullar, 28 cm långa. Pensla med lite vatten och rulla sedan i flagad mandel. Låt vila i kylen 30 minuter – 1 timme. Skär i 1 cm tjocka skivor. Placera på plåtar med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 14 minuter. Låt svalna på galler. Garnera eventuellt med glasyr för extra guldkant.

Njut, njut och njut igen 🙂
Kakfat

Fortsätt läsa

Smaskig marängtårta

Det här är Tobias smaskiga marängtårta. Eller var det Tobias farmor Annas tårta? Eller Linnéas? Hur som helst är det helt fantastiskt god. Och den kan dessutom enkelt göras glutenfri. Den här tårtan slår nästan, men bara nästan, Gittans marängtårta.

Annas tårtaAnnas tårta
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crisp (puffat ris för glutenfri variant)
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl (byt mot maizenamjöl eller potatismjöl för glutenfri variant)
1 dl grädde
Börja med botten. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget. Blanda sist ner ricecrisp. Bred ut på smort bakplåtspapper, ungefär lika stort som en plåt. Grädda i 125 grader ca 80 minuter – ställ in när ugnen är kall. Låt svalna och dela sedan i två delar.
Dags att göra krämen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna lite. Bred sedan krämen över den ena marängdelen. Lägg på den andra delen och toppa tårtan med grädde och bär – färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär. Eller något annat som faller en på läppen. Går även bra med frysta bär.

Låt fantasin flöda 🙂 Mums!!!

Annas tårta

Fortsätt läsa

Härligt saftiga glutenfria muffins med chokladtäcke

Igår gav jag mig i kast med att baka ännu en kaka ur det där kakhäftet jag hittade på Loppis för ett par veckor sedan. Full av energi bläddrade jag runt för att hitta Receptet med stort R. Efter lite letande hittade jag en glutenfri gammalt kakhäftesockerkaka som såg lovande ut. Men något kändes ändå inte rätt. Så jag lät kreativiteten ta över. Resultatet blev väldigt lyckat. Saftiga, mjuka, underbara muffins. Jag testade dem på några vänner för att vara säker. De såg lyckliga ut och bad att få ta fler. De bad mig även om receptet. Då insåg jag att jag glömt skriva ner vad jag gjort. Dessutom var det mycket av modellen “på en höft”. Men jag har i alla fall försökt minnas och i efterhand mäta “höften”.


Regines saftiga muffins 
(liten sats ca 12 muffins)
2 ägg
0.5 dl socker
200 gram mandelmassa
1 medelstor morot
25 gram smält smör
0.5 dl apelsinjuice
0.25 dl majsmjöl
0.25 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Topping
100 gram mjölkchoklad (gärna med smak, jag använde Marabou apelsinkrisp)
50 gram smör
1 msk ljus sirap
1 msk grädde

Smält smöret till muffinssmeten och låt svalna. Dela äggen. Rör ihop sockret med äggulorna (jag använde elvispen). Tillsätt den rivna mandelmassan lite i taget. Blanda ner smöret när massan blir för tjock att röra. Riv moroten och rör ner även den. Häll i juicen och fortsätt vispa tills smeten är jämn och fin. Blanda mjölsorterna med bakpulvret innan de rörs ner. Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i muffinsformar. Grädda gärna i muffinsplåt lite under mitten av ugnen i 175 grader 20 – 25 minuter.
När muffinsen svalnat är det dags för toppingen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills allt smält samman. Blanda sedan ner sirap och grädde. Rör tills det svalnar. Jag är lite otålig av mig så jag rörde toppingen sval snabbare genom att ställa ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Häll ut chokladsmeten över muffinsen och låt stelna. Klart att äta!

Dessa muffins håller sig lika saftiga i flera dagar. Om man vill förstärka apelsinsmaken går det utmärkt att ha lite rivet apelsinskal i smeten och/eller toppingen. Eller något annat som lockar 🙂

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO