Toscabröd

En liten goding i småkakskläder. Seg, knaprig och underbart god 🙂 Toscabrödet är en blandning mellan mördegskaka och toscakaka. Jag fick idén när jag skrollade igenom allt gott på Pinterest. Där kan man ju hitta precis allt! Och glömma tiden totalt 🙂 Hur som helst så slog jag ihop en småkaka med toscatopping och fick fram den här enkla och ovanligt goda kakan.

Toscabröd
Kakan:
150 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
Toscasmet:
100 gram flagad mandel
100 gram smör
1 dl socker
3 msk sirap
3 msk grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop degen till kakan. Tillsätt en matsked kallt vatten ifall degen inte går ihop. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×25 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Medan kakan är ugnen så förbereds toppingen. Häll ner alla ingredienser till toscasmeten – utom mandeln – i en gryta. Koka upp under försiktig omrörning. Tillsätt mandeln. Låt småkoka några minuter.
Ta ut kakan och bred toscasmeten över den. Grädda ytterligare 10 – 12 minuter, tills toppingen fått fin färg.

Låt svalna någon halvtimme innan kakan skärs i rutor. Godast helt avsvalnad.

Chokladkaka med kolatopp

Väldigt smaskig kaka från Lindas Bakskola. Den gjorde succé idag när familjen njöt av årets första utefika. ”Den godaste kakan jag nånsin ätit” utbrast gängets yngsta deltagare. Ett bra betyg måste man säga! Efteråt ville alla ha receptet så då är det ju bäst att dela ut det. Görs enklast och bäst här 🙂

Chokladkaka med kolatopp (ca 12 bitar)
Kakan:
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
0.75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 gram smör

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en större kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan och rör till en slät smet. Häll i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 18 – 22 minuter. Låt kallna i formen.
Blanda toppingens alla ingredienser (utom smöret) i en gryta. Låt småkoka tills smeten är 123 grader. Ta bort från plattan och tillsätt smöret. Rör till en slät smet. Häll toppingen över den kalla kakan (fortfarande i formen). Låt svalna i kylskåp. Ta bort ringen när toppingen stelnat. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Lakritsmandlar

Just nu är jag inne i en ”nyttig period” igen. Och då är det ju tur att jag varit nyttig många gånger förut, eftersom man kan falla tillbaka på gamla favoriter. Förra gången jag var nyttig ägnade jag en del tid till att hitta goda alternativ att knapra på när suget satte in, eller när jag ville ha en mysstund framför tv:n. Blev väldigt glad när jag hittade detta recept på LCHF-arkivet. Dessa mandlar smakar otroligt gott – särskilt om man gillar saltlakrits. 🙂

Lakritsmandlar

200 gram sötmandel 
1 msk lakritspulver 
1.5 tsk salt 
1.5 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en stekpanna. Rör om väl och låt koka upp. Låt koka tills allt vatten är borta. Häll upp på en plåt och ställ in i ugnen 20-30 minuter på 150 grader. Testa en mandel för att se om den är knaprig och färdigrostad. Ta ut plåten och låt mandlarna svalna.

Sen är det bara att äta 🙂

Goooda kolagrottor

Jag blev så godissugen när jag handlade senast. Och då är det lätt hänt att det glider ner en och annan kaka i varukorgen. Den här gången hamnade två kolagrottor från affärens eget bageri i min korg (och därmed i min mage två minuter efter jag betalat i kassan). De var helt underbara. Inspirationen slog till. Kan själv. Så jag började experimentera lite. Och efter några försök fick jag till denna variant. En stor småkaka som smakar kladdigt, sprött, sött och salt på en gång. Minst lika god som affärens tycker jag. Och det är minsann inte illa! 😉

Rejäla Kolagrottor (ca 15 st)

150 gram smör
75 gram florsocker (ca 1 dl)
180 gram vetemjöl (ca 3 dl)
30 gram marsanpulver (ca 3 msk)
1 tsk bakpulver
1 burk karamelliserad mjölk
flingsalt
smält mörk choklad till dekor

Blanda florsocker, mjöl, marsanpulver och bakpulver i en bunke. Nyp ihop med det tärnade smöret och knåda snabbt ihop till en slät deg. Låt vila kallt i kylskåp en stund. Rulla till ca 15 st lika stora bollar (ca 40 gram/styck). Lägg dem i muffinsformar. Gör ett rejält hål i varje boll och fyll med karamelliserad mjölk (lämna dock lite plats för kolan att ”växa” eftersom den kokar/bubblar lite under gräddningen. Strö över lite flingsalt. Grädda i 175 – 200 grader ca 10-15 minuter i mitten av ugnen. När kakorna svalnat ringlas lite smält choklad över som dekoration.

Daimsnittar

Löjligt goda kakor. Skapar ett beroende från första tuggan. En vänskaplig varning bara 😉 Hittade dem på Camilla Hamids fina receptsida ”My kitchen stories”. Har ju blivit väldigt förtjust i hennes och Emma Brink Rasks podcast ”Tillåt kakor”. Inte undra på när de pratar kakor och bullar tills man bara måste hem – snabbt! – så man får testa allt. Älskar att baka! Och äta så klart.

Daimsnittar
100 gram mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram daimbitar

Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Blanda i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och hackade daimbitar. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp en halvtimme så blir det lättare att forma degen. Dela degen i två lika stora delar. Rulla ut till fingertjocka längder. Lägg dem på plåten och tryck till dem lätt med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Håll koll, alla ugnar är olika. De ska bli gyllenbruna. Låt svalna lite innan du skär dem i lagom stora bitar.

Kladdkaka och sprits

Efter att ha lyssnat på den mycket intressanta och lyssnarvänliga bakpodden ”Tillåt kakor” med Camilla Hamid och Emma Brink Rask ville jag testa allt möjligt. Men eftersom Emma, som är en fena på att spritsa, lägligt gett ut en bok som heter ”Baka och spritsa” fick det komma först. Jag köpte några tyllar och spritspåsar och började öva.

Det ser så lätt ut när Emma gör det. Men det kräver mycket träning. De senaste dagarna har jag gjort ett gäng kladdkakor och vispat mycket grädde för att öva. Det går så där. Om man inte tittar så noga så ser det i alla fall lite fint ut. Men jag har lång väg att vandra. Tack för inspiration Camilla och Emma.

Nu till mitt kladdkaksrecept som jag utvecklat under tiden jag tränat. Om jag får säga det själv blev det väldigt smaskigt 🙂

Kladdkaka
125 gram smör
2 ägg
1.75 dl socker
0.75 dl ljust muscovadosocker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 gram mörk choklad
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk espressopulver och 1 tsk hett vatten

Smält smöret. Lägg i den hackade chokladen och låt den smälta helt. Rör ut kaffepulvret i det heta vattnet och blanda ner. Blanda socker och muscovadosocker med äggen i en bunke (vispa inte, rör bara försiktigt). Häll ner smör/chokladen under omrörning. Sila ner mjöl, kakao, salt och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet. Häll i en bakplåtsklädd springform ca 20 cm i diameter. Grädda 16 – 18 minuter i 200 grader mitt i ugnen. Låt svalna och sätta sig ordentligt innan servering. Och om du vill spritsa på den ska den vara kylskåpskall.
Lycka till!

Ljuvliga, saftiga muffins

Morotmandelmuffins

Igår gav jag mig i kast med att baka ännu en kaka till pappa. Det är en utmaning att få till glutenfria kakor, men resultatet blev väldigt lyckat. Ja, till och med godare än vanliga muffins. Saftiga, mjuka och underbara smälter de i munnen. Jag testade dem på några vänner för att vara säker. De såg lyckliga ut och bad att få ta fler. De bad mig även om receptet. Det är det bästa betyget när man knåpar ihop ett eget recept 🙂

Regines saftiga muffins (10 muffins)
2 ägg
0.5 dl socker
200 gram mandelmassa
1 medelstor morot
25 gram smält smör
0.5 dl apelsinjuice
0.25 dl majsmjöl
0.25 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Topping
100 gram mjölkchoklad (gärna med smak, jag använde Marabou apelsinkrisp)
50 gram smör
1 msk ljus sirap
1 msk grädde

Smält smöret till muffinssmeten och låt svalna. Dela äggen. Rör ihop sockret med äggulorna (jag använde elvispen). Tillsätt den rivna mandelmassan lite i taget. Blanda ner smöret när massan blir för tjock att röra. Riv moroten och rör ner även den. Häll i juicen och fortsätt vispa tills smeten är jämn och fin. Blanda mjölsorterna med bakpulvret innan de rörs ner. Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i muffinsformar. Grädda gärna i muffinsplåt lite under mitten av ugnen i 175 grader 20 – 25 minuter.

När muffinsen svalnat är det dags för toppingen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills allt smält samman. Blanda sedan ner sirap och grädde. Rör tills det svalnar. Jag är lite otålig av mig så jag rörde toppingen sval snabbare genom att ställa ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Häll ut chokladsmeten över muffinsen och låt stelna. Klart att äta!

Dessa muffins håller sig lika saftiga i flera dagar. Om man vill förstärka apelsinsmaken går det utmärkt att ha lite rivet apelsinskal i smeten och/eller toppingen. Eller något annat som lockar 🙂

Twixkaka

Jag älskar alla underbara ”instagram-bakare”. Vackra bilder, läskande bakverk och mycket inspiration. Häromdagen såg jag en lockande kolakaka som ropade mitt namn. Jag blev så till mig att jag glömde bort vilken sida jag såg den på. Så förlåt till den som la upp den att jag inte kan ge kred…
Nedan följer min variant. Den påminner väldigt mycket om Twix, därav namnet.

Twixkaka
Botten:
75 gram smör
0.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
2 dl mixade havregryn
0.5 tsk bakpulver
Kola:
50 gram smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl grädde
Garnering:
200 gram smält mörk choklad
1 tsk neutral olja
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en liten långpanna (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser till botten till en smulig deg och tryck ut i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna medan du gör kolan.
Smält smöret och tillsätt grädde och sirap. Låt koka upp och sedan sjuda/småkoka tills kolan når 125 grader. Tar ca 30 minuter. Häll kolan över kakbottnen och låt stelna. Smält chokladen i vattenbad, blanda i oljan och bred sedan över kolan. Strö över lite flingsalt. Låt stelna och skär sedan i bitar.

Ullas kaffekaka – söt, seg och frasig

I min ungdom smakade jag på en jättegod kaka hos barnens farmor. Jag försökte baka den en gång. Den blev inte alls som den skulle. Så jag gav upp. Tills idag när jag bläddrade i min gamla receptbok. Eftersom jag älskar äppelmos och för en gångs skull har gjort några brukar av höstens äpplen var det bara att sätta igång.

Det gick bättre den här gången. Utseendet kan väl fortfarande utvecklas en del, men smaken blev helt rätt. Familjen håller med – den är jättegod! Eftersom receptet har många år på nacken är en del mått gammeldags. Men som hjälp kan jag säga att 1 kkp betyder 1 kaffekopp och är ungefär 1.5 dl.

Ullas kaffekaka
 2 kkp socker
100 gram smör
1 ägg
2.5 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 – 2 dl äppelmos

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Nyp ihop med smöret. Blanda sist i ägget. Låt degen vila kallt en liten stund. Smörj och bröa en långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck ut 2/3 av degen i botten på pannan. Bred på äppelmos. Gör ett gallermönster av resten av degen och lägg över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 180 grader 20 – 30 minuter. Skär i rutor innan den kallnat.

bertaskaka4_web

Saftig päronkaka

Det finns så många härliga baksidor här i världen! Lindas bakskola till exempel. Där har jag hittat många favoriter. Idag testade jag hennes snabba picknick-kaka, men som alltid var jag tvungen att anpassa lite efter egen fantasi och saker i skafferiet. Resultatet blev en saftig, lätt och väldigt smarrig päronkaka. Den kommer jag göra fler gånger 🙂

Saftig päronkaka
1 ägg
1 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1 dl naturell fet yoghurt (eller fil)
60 gram smält smör
2.5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 moget päron
Garnering
pärlsocker och kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 18 – 20 cm med bakplåtspapper (blöta pappret lite så kan man forma det efter formen).
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt yoghurt och avsvalnat smör. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma innan det vänds ner i smeten. Häll i formen. Skala, kärna ur och tärna päronet i små bitar. Tryck ner det i smeten. Grädda lite under mitten av ugnen 30 – 35 minuter. Testa med provsticka för att vara säker på att kakan är klar. Låt svalna lite. Och sedan – njuuut!


Kladdkakskakor

Går det ens att kalla något så? Ja, det spelar ju ingen roll så länge namnet förklarar vad det är 🙂 Receptidén kommer från sajten Fredriks fika. Kan rekommendera den sidan för den som gillar gott – gott -gott! Min variant är lite annorlunda men följer i stort originalet. Jag har bara tagit lite mer salt och slopat vaniljsockret. Det passar mina smaklökar bättre.

Kladdkakskakor ca 20 st
50 gram smör
150 gram choklad
2 ägg
2 dl socker
2.5 dl mjöl
0.5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt (gärna havssalt)

Smält smöret. Ta från plattan och tillsätt hackad choklad. (Välj sort efter smak, mörk, mjölkchoklad, daimchoklad eller något annat du gillar.) Rör ihop socker och ägg. Häll över chokladsmöret och rör tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt innan det arbetas ner i smeten.Ställ övertäckt i kylskåpet 40-60 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut smeten och forma till ca 20 runda bollar (blir ungefär 30 gram per boll). Lägg luftigt på bakplåtsklädda plåtar, de rinner ut en del. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Provbaka gärna någon kaka först så du ser hur kladdig den blir. Anpassa tiden efter hur kladdig du vill ha den.
Och sen? Ät!

Sommartårta för alla

Förra året fick jag smaka på den här fräscha sommartårtan, helt befriad från onyttigheter som socker, mjöl och laktos. Det smakade gudomligt gott. Det är helt otroligt att hela skapelsen är nyttig. Kan ju inte bli bättre? (Inspirerat av ett receptet från metromode.se. )

Sommartårta (6 – 8 port)
Botten:
1.5 dl mandlar
1 dl riven kokos
2 dl dadlar (ca 12-14 färska)
2 msk kokosolja
lite vatten

Fyllning:
1 burk krämig kokosgrädde (400 gr)
250 g frysta jordgubbar
2 msk kokosolja
0.5 tsk vaniljpulver
1 msk valfri sötning eller 2 dadlar
pressad saft av 1 citron

Topping:
1 liter färska jordgubbar
2 dl färska blåbär, kan bytas mot 1 pkt frysta blåbär

Mixa samman mandel och kokos till tårtbotten. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem några åt gången. Klicka i kokosoljan och späd eventuellt med vatten om massan är för stabbig. Bred ut i botten av en springform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kylen.
Fryst variant: Kyl kokosgrädden väl innan den vispas fluffig. Mixa jordgubbarna till fyllningen. Pressa citronen och mixa ner tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och sötning. Blanda samman med kokosgrädden och häll över botten i springformen. Frys minst två timmar så fyllningen stelnar. Ta ut en sund innan servering och garnera med bär.
Kyld variant: Tina jordgubbarna. Mixa dem tillsammans med citron och sötning. Lägg två gelatinblad i kallt vatten (för veganmodell välj t ex pektin istället). Koka upp kokosgrädden tillsammans med kokosoljan och vaniljpulver. Ta från plattan. Lägg i gelatinbladen och blanda försiktigt. Låt svalna lite innan jordgubbsblandningen blandas ner. Häll fyllningen över botten och låt stelna ett par timmar i kylskåp. Garnera med bär innan servering.