Toscabröd

En liten goding i småkakskläder. Seg, knaprig och underbart god 🙂 Toscabrödet är en blandning mellan mördegskaka och toscakaka. Jag fick idén när jag skrollade igenom allt gott på Pinterest. Där kan man ju hitta precis allt! Och glömma tiden totalt 🙂 Hur som helst så slog jag ihop en småkaka med toscatopping och fick fram den här enkla och ovanligt goda kakan.

Toscabröd
Kakan:
150 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
Toscasmet:
100 gram flagad mandel
100 gram smör
1 dl socker
3 msk sirap
3 msk grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop degen till kakan. Tillsätt en matsked kallt vatten ifall degen inte går ihop. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×25 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Medan kakan är ugnen så förbereds toppingen. Häll ner alla ingredienser till toscasmeten – utom mandeln – i en gryta. Koka upp under försiktig omrörning. Tillsätt mandeln. Låt småkoka några minuter.
Ta ut kakan och bred toscasmeten över den. Grädda ytterligare 10 – 12 minuter, tills toppingen fått fin färg.

Låt svalna någon halvtimme innan kakan skärs i rutor. Godast helt avsvalnad.

Chokladkaka med kolatopp

Väldigt smaskig kaka från Lindas Bakskola. Den gjorde succé idag när familjen njöt av årets första utefika. ”Den godaste kakan jag nånsin ätit” utbrast gängets yngsta deltagare. Ett bra betyg måste man säga! Efteråt ville alla ha receptet så då är det ju bäst att dela ut det. Görs enklast och bäst här 🙂

Chokladkaka med kolatopp (ca 12 bitar)
Kakan:
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
0.75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 gram smör

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en större kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan och rör till en slät smet. Häll i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 18 – 22 minuter. Låt kallna i formen.
Blanda toppingens alla ingredienser (utom smöret) i en gryta. Låt småkoka tills smeten är 123 grader. Ta bort från plattan och tillsätt smöret. Rör till en slät smet. Häll toppingen över den kalla kakan (fortfarande i formen). Låt svalna i kylskåp. Ta bort ringen när toppingen stelnat. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Goooda kolagrottor

Jag blev så godissugen när jag handlade senast. Och då är det lätt hänt att det glider ner en och annan kaka i varukorgen. Den här gången hamnade två kolagrottor från affärens eget bageri i min korg (och därmed i min mage två minuter efter jag betalat i kassan). De var helt underbara. Inspirationen slog till. Kan själv. Så jag började experimentera lite. Och efter några försök fick jag till denna variant. En stor småkaka som smakar kladdigt, sprött, sött och salt på en gång. Minst lika god som affärens tycker jag. Och det är minsann inte illa! 😉

Rejäla Kolagrottor (ca 15 st)

150 gram smör
75 gram florsocker (ca 1 dl)
180 gram vetemjöl (ca 3 dl)
30 gram marsanpulver (ca 3 msk)
1 tsk bakpulver
1 burk karamelliserad mjölk
flingsalt
smält mörk choklad till dekor

Blanda florsocker, mjöl, marsanpulver och bakpulver i en bunke. Nyp ihop med det tärnade smöret och knåda snabbt ihop till en slät deg. Låt vila kallt i kylskåp en stund. Rulla till ca 15 st lika stora bollar (ca 40 gram/styck). Lägg dem i muffinsformar. Gör ett rejält hål i varje boll och fyll med karamelliserad mjölk (lämna dock lite plats för kolan att ”växa” eftersom den kokar/bubblar lite under gräddningen. Strö över lite flingsalt. Grädda i 175 – 200 grader ca 10-15 minuter i mitten av ugnen. När kakorna svalnat ringlas lite smält choklad över som dekoration.

Twixkaka

Jag älskar alla underbara ”instagram-bakare”. Vackra bilder, läskande bakverk och mycket inspiration. Häromdagen såg jag en lockande kolakaka som ropade mitt namn. Jag blev så till mig att jag glömde bort vilken sida jag såg den på. Så förlåt till den som la upp den att jag inte kan ge kred…
Nedan följer min variant. Den påminner väldigt mycket om Twix, därav namnet.

Twixkaka
Botten:
75 gram smör
0.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
2 dl mixade havregryn
0.5 tsk bakpulver
Kola:
50 gram smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl grädde
Garnering:
200 gram smält mörk choklad
1 tsk neutral olja
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en liten långpanna (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser till botten till en smulig deg och tryck ut i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna medan du gör kolan.
Smält smöret och tillsätt grädde och sirap. Låt koka upp och sedan sjuda/småkoka tills kolan når 125 grader. Tar ca 30 minuter. Häll kolan över kakbottnen och låt stelna. Smält chokladen i vattenbad, blanda i oljan och bred sedan över kolan. Strö över lite flingsalt. Låt stelna och skär sedan i bitar.

Kladdkakskakor

Går det ens att kalla något så? Ja, det spelar ju ingen roll så länge namnet förklarar vad det är 🙂 Receptidén kommer från sajten Fredriks fika. Kan rekommendera den sidan för den som gillar gott – gott -gott! Min variant är lite annorlunda men följer i stort originalet. Jag har bara tagit lite mer salt och slopat vaniljsockret. Det passar mina smaklökar bättre.

Kladdkakskakor ca 20 st
50 gram smör
150 gram choklad
2 ägg
2 dl socker
2.5 dl mjöl
0.5 dl kakao
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt (gärna havssalt)

Smält smöret. Ta från plattan och tillsätt hackad choklad. (Välj sort efter smak, mörk, mjölkchoklad, daimchoklad eller något annat du gillar.) Rör ihop socker och ägg. Häll över chokladsmöret och rör tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt innan det arbetas ner i smeten.Ställ övertäckt i kylskåpet 40-60 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut smeten och forma till ca 20 runda bollar (blir ungefär 30 gram per boll). Lägg luftigt på bakplåtsklädda plåtar, de rinner ut en del. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Provbaka gärna någon kaka först så du ser hur kladdig den blir. Anpassa tiden efter hur kladdig du vill ha den.
Och sen? Ät!

Fira nyår med Mozartkulor

mozartkula
mozartkula
Blänkande fin Mozartkula. Lite stolt faktiskt…

Ibland gör man överraskande upptäckter i skafferiet. Så här inför nyår börjar socker och fet mat stå en upp i halsen. Det är då nyårslöftena kommer smygande. Nästa år ska jag inte äta socker… Nästa år ska jag bara äta sallad… Nästa år ska jag bli hälsosam och smal…

Någon som känner igen sig?

Hur som helst. Jag är motiverad att sockersanera. Ska bara tömma skafferiet först.

Mina upptäckter i skafferiet bestod av marsipan, nougat och choklad. Och vad blir det? Jo! Mozartkulor till nyårsfirandet. Sedan är skafferiet tomt. Jättetomt. Bra. Och lite sorgligt.

Mozartkulor:
Mandelmassa delas upp i 20-gramsbitar. Nougat i 5-gramsbitar. Chokladen tempereras i vattenbad under tiden man rullar kulorna. Den här gången lyxade jag till dem lite extra eftersom det ju ändå är nyår. Så till 200 gram marsipan tillsatte jag en matsked mandellikör. Och den mörka vanliga chokladen smältes tillsammans med mörk choklad med pekannötter och havssalt. Mums! Ett tips: Rulla de små nougatbitarna och frys in dem en stund. Det underlättar massor när man ska rulla in dem i marsipanen. När kulorna är rullade så doppas de i chokladen och får rinna av och stelna. Enkelt, gluten- och mjölkfritt och jättegott.

Gott(igottgott) Nytt År på er!

Å skjuts in i munnen!

Arraksbollar på nytt(igt) sätt

Min kära sambo älskar Arraksbollar. Men eftersom han valt att låta bli socker de senaste åren har det varit tunnsått med dessa favvokakor. Idag ville jag överraska honom med något gott. Så jag gjorde om de vanliga Mummabollarna till Arraksbollar. Patric log lycksaligt när han smakade. Bättre betyg kan man inte få 🙂

Arraksbollar med dadeltouch
2 dl mandelmjöl
o.5 dl kokosflingor
1 dl glutenfria havregryn
0.5 tsk vaniljpulver
1.5 msk kakao
8 – 10 urkärnade och finhackade dadlar
2 msk kokosolja
1 msk arraksessens
Garnering
100 gram 70% choklad
0.5 dl kokosflingor

Blanda mandelmjöl, kokosflingor, havregryn, vaniljpulver och kakao i en matberedare. Mixa samman. Tillsätt dadlarna, kokosoljan och arrak. Mixa tills smeten är väl blandad. Forma till bollar i önskad storlek. Låt vila i kylen medan chokladen smälts över vattenbad. Bäst blir det om man tempererar den. Doppa bollarna i chokladen och strö över lite kokosflingor som dekoration. Lått stelna. Klart!
Ps. Min doppningsteknik är väl inte den bästa, och jag tränar på att temperera rätt. Men chokladen kladdar inte i alla fall 😉

arraksboll

Älskade mandelbåge

Mandelbågar

Får jag presentera en av mina absoluta kakfavoriter: Mandelbågen! Den är inte bara underbart god. Den är busenkel att göra också. Och glutenfri! Fattar inte att det tog tjugo år för mig att baka den själv. Trodde den var komplicerad och svår. Men icke.

Mandelbågar
400 gram riven mandelmassa
1 – 2 äggvitor
mandelspån

Blanda mandelmassa och äggvita till de blir en lagom tjock och smidig smet. Häll i spritspåse. Spritsa ut bågar på bakplåtspapper. Man kan anpassa storlek efter tycke och smak, jag gillar stora! Toppa med mandelspån. Grädda bågarna i 175 grader tills de är gyllenbruna (ca 10 – 15 minuter beroende på storlek). Låt svalna innan de lossas försiktigt från pappret. Doppa undersidan i mörk choklad.

Så lätt var det 😀
Mandelbågar

Löjtnantshjärtan – min nya kärlek!

grönt kakfat

De här kakorna har fått både mina smaklökar och mitt hjärta att svälla av glädje. Det var längesedan jag smakade något så ljuvligt. Jag känner mig nykär! Receptet kommer från min väl använda receptpärm ”Hembakat!” Den är fylld med receptkort som många av oss samlade på under 80- och 90-talen. Varje gång jag bläddrat förbi receptet på dessa ljuvliga Löjtnantshjärtan har jag tänkt: ”De där måste jag göra någon gång.” Och igår blev det äntligen av. Efter 20 års funderande. De var helt klart värda att vänta på! 😀

Löjtnantshjärtan (ca 40 st)
Mördeg:
1 dl mald mandel eller mandelmjöl
1 dl socker
4 dl vetemjöl
200 gram smör
Topping:
250 gram mandelmassa
1 – 1.5 äggvita
2 – 3 msk hallonsylt eller annan röd syrlig sylt

Om du mal mandel själv så börja med att skålla, skala och mala/mixa mandeln till fint mjöl. Blanda med socker och mjöl. Skär det kalla smöret i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg och låt vila inplastad i kylskåp 30 – 60 minuter. Medan degen vilar förbereds toppingen. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda i äggvitan lite i taget tills smeten är tillräckligt smidig för att kunna spritsas. Häll smeten i en spritspåse med stjärntyll. Ta fram mördegen ur kylskåpet och kavla den 3 – 5 mm tjock. Ta ut kakor med hjärtformat kakmått, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Spritsa en fin kant med mandelmassasmet på varje kaka. Lägg lite sylt i varje kaka, sprid ut den lite så att den blir jämn. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 10 – 12 minuter. Kakorna är klara när mandelmassan är gyllene. Låt svalna. Förvara i en burk. De går även bra att frysa in.

Men troligtvis behöver du inte bekymra dig om förvaringen. Dessa kakor kommer inte bli långvariga i kakburken 😀

Kakfat

Tebröd – underbara och glutenfria

mandedlkakor

Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Men så finns det ju enormt många kakrecept i ”Sju sorters kakor”. Jag kommer nog hitta fler skatter där även om jag bläddrat i den flera hundra gånger vid det här laget.
Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar.Mandelkaka glutenfri

Tebröd (ca 24 st)
200 gram mandelmassa
0.5 – 1 äggvita
ev karamellfärg
hasselnötskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Arbeta in äggvitan lite i taget tills smeten är lagom lös att forma eller spritsa. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om man vill ha färgade kakor kan man blanda några droppar karamellfärg i äggvitan innan den arbetas in i mandelmassan. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut på bakplåtspapper. Man kan även klicka ut smeten med en sked. Garnera med en hasselnöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Doppa nederdelen av kakorna och låt stelna. Förvara i burk med lock. Går bra att frysa också.

Såååå gott!

mandedlkakor

 

Glutenfria mazariner – en utmaning

Pappa önskade sig mazariner i julklapp. Det hade ju inte varit något problem om han kunnat äta gluten, men nu blev det en utmaning. Efter ett par försök tycker jag ändå att jag hittade rätt även om de blev ganska sköra. Man får handskas med dem försiktigt och låta dem svalna ordentligt innan de tas ur formen. Hur som helst blev pappa väldigt nöjd och tyckte de smakade utmärkt. Jag har också testat att frysa dem och det funkade bra.

Mazariner
Mördeg:
3 dl av Lailas Gula Mjölmix
0.5 dl mandelmjöl (mest för smakens skull)
150 gram smör
3 msk socker
1 äggula
Blanda snabbt ihop ingredienserna och låt vila kallt ca 30 minuter.
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk Lailas Gula Mjölmix
0.5 tsk bakpulver
Glasyr:
1.5 msk citronsaft eller vatten
1.5 dl siktat florsocker
Blanda ihop fyllningen. Klä mazarinformarna med mördeg. Försök att bearbeta degen så lite som möjligt annars blir den svårjobbad. Se till att det inte blir luftbubblor i botten på formarna.Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften). Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna innan de försiktigt tas ur formarna (om du använder engångsformar så låt dem sitta kvar). Glasera när kakorna svalnat helt. Om kakorna ska in i frysen så vänta med glasyren tills de ska serveras.
mazariner2_web

Ericas snickerskaka

Även om jag försöker vara nyttig just nu så offrade jag mig när min dotter fyllde år. Hon hade gjort en väldigt god variant på snickersrutor. Tror hon hittade det i tidningen Hembakat. Jag var bara tvungen att lägga in den i min gigantiska receptsamling (den här bloggen alltså).ericassnickers_web

Snickerskaka (ca 12 mastiga bitar)
200 gram smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.25 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150 – 200 gram godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl salta jordnötter
200 gram smält mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och mjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Skär kolorna i bitar och strö över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 25 – 32 minuter (beror på hur kladdig du vill ha den). Låt svalna i formen. Smält chokladen och blanda ner jordnötterna. Bred över den kalla kakan. Skär i bitar när chokladen stelnat.