Mazariner i nygammal kostym

Härom dagen gjorde jag vaniljhjärtan. Det blev lite mördeg över. Efter en stunds fundering kom jag på att jag ville göra mazariner. Fram med recept på fyllning i “Sju sorters kakor”. Och sen fram med aluminiumformarna. Fast det var bara 3 kvar… Då kom jag på att jag fått jättefina kakformar av en jobbarkompis för några år sedan. Det var inte de traditionella mazarinformarna, men kakorna blev jättefina. Och med vaniljhjärtans-degen blev de sprödare än annars, men lite mörkare. Dessutom glömde jag ha mjöl och bakpulver i fyllningen, men det gjorde dem bara saftigare. Lyckat helt enkelt!

Mazariner:
Mördeg:
200 gram smör
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
Fyllning:
50 gram smör
150 gram riven mandelmassa
2 ägg
(3 msk vetemjöl)
(0.5 tsk bakpulver)

Hacka samman ingredienserna till mördegen, ägget sist. Jag använde matberedare, brukar vara lättast. Låt degen vila kallt 60 minuter. Gör under tiden fyllningen, som sagt kan man utesluta mjöl och bakpulver om man vill. Kavla ut degen snabbt till ca 5 mm. Ju mindre den bearbetas desto sprödare blir den. Ha ordentligt med mjöl på både bord och kavel så fastnar inte degen lika lätt. Klä mazarinformarna med deg och se till att det inte blir luftbubblor. Nagga lite i botten med en gaffel. Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften).  Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Vaniljhjärtan – det är kärlek det!

Jag älskar vaniljhjärtan! De är spröda och fyllda med underbar vaniljkräm. Jag brukade köpa dessa underbara kakor på Ejes Bageri i Kristnehamn, men nu har de lagt ner och det smakade inte samma när jag köpte av efterträdarna. Bara en sak att göra – baka själv. Jag gjorde en del efterforskningar på nätet och tjuvkikade i “Sju sorters kakor”. Resultatet blev en mix av allt jag läst, men goda blev dom!

Mina vaniljhjärtan

200 gram smör
0.75 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl

Recept på vaniljkräm till fyllningen kan du se här. Man kan också göra vanlig marsankräm från påspulver.

Blanda snabbt ihop alla ingredienser, nyp ihop med händerna eller använd matberedare. Vira in degen i platsfolie och låt ligga i kylen 30 minuter – 1 timme. Gör under tiden vaniljkrämen och låt den svalna. Smörj formarna ordentligt, även kanterna. Kavla ut degen på mjölat bakbord, eller kavla ut den på plastfolie. Bearbeta inte degen för länge, den blir skör om det blir för varm. Klä formarna med degen, se till så det inte blir luftbubblor i botten på formarna. Fyll till 2/3-delar med vaniljkräm. Lägg deglock över formarna och kläm noga ihop kanterna. Ta bort överflödig deg med kniv eller fingrarna. Gör ett litet snitt/hål i locket så spricker inte hjärtat. Grädda i 200 – 220 grader i ca 15 minuter. När kakorna svalnat, stjälp dem försiktigt ur formarna och lägg undersidan uppåt. Pudra med florsocker innan servering. De är godast första dagen, men funkar även dag 2. Sen är det kört – så ät dem snabbt (inga problem!).

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Noblesskakor

Idag tog jag tag i en av väldens tråkigaste uppgifter -att städa. Och det gick ju fort när jag väl kom igång. Tur det. För första gången på länge fanns det energi kvar efter detta trista arbete. Så när jag var klar gav jag mig själv en belöning – kakbak. De blev riktigt goda! Perfekt lördagskaka. Prova får du se 🙂

Noblessformar
Botten:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4.5 dl vetemjöl
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 msk äggvita
några droppar karamellfärg
Garnering:
Noblessplattor

Rör socker och smör smidigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i smörblandningen. Forma degen till en ca 35 cm lång rulle. Låt vila i kylen ca 30 min. Skär sedan rullen i 16 – 18 skivor och lägg i folieformar. Gör en fördjupning i varje kaka.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitan och karamellfärgen. Lägg en klick i varje fördjupning. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
Lägg en noblessplatta på varje kaka någon minut efter de tagits ur ugnen.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest