Försöker du gå ner i vikt? Då ska du inte smaka på de här. Kolagömmorna förstörde mitt augustimål. Jag tänkte fortsätta vara nyttig. Så såg jag dessa underbart läckra kakor på Jennys matblogg. Och ut genom fönstret flög det nyttiga livet. Nu har jag ätit alldeles för många. De är ju så lätta att göra. Jag bakade av halva satsen och sparade resten av kolasåsen och mördegen i kylskåpet. Då var det väldigt enkelt att baka nya när man blev sugen. Eländes elände!
Kolagömmor ca 20 st
4.5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad
eller karamelliserad mjölk
Noblesschoklad
Om du väljer kondenserad mjölk: Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Ta bort etiketten på burken, annars förstör den kastrullen. Var noga med att hela burken är täckt med vatten. Koka burken i ca tre timmar. Nu är kolan klar. Låt svalna helt innan du öppnar den. (Om du inte vill koka själv kan du köpa färdig karamelliserad mjölk.) Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret och knåda snabbt ihop till en deg (för hand eller i matberedare). Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar (ca 30 gram styck) och lägg i muffinsformar. Gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Klara att servera.
Ps. Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.