Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Jösses vilka goda chokladrutor!

Jag såg ett recept på chokladrutor från Niiiniskitchenlife på Facebook. Det sjöng till mig: Baka oss – nuuuSnäll som jag är lydde jag så fort jag kunde. Nu står de klara här på min köksbänk och sjunger igen: Ät upp oss – nuuu! Det kommer inte bli svårt att lyda en gång till. Så himlagoda som de är.
chokladrutor från ugnen
De såg inte mycket ut för världen när jag tog ut dem ur ugnen. Men med lite piff blev de riktigt fina. Lätta att baka var de också. Ett höjdarrecept helt enkelt. Tack Niiini! Nästa gång ska jag testa med citron, hallon eller jordgubbar i fyllningen. Kanske blir de ännu godare då – även om det här blir svårt att toppa 🙂

 

Chokladrutor med vaniljfyllning (ca 24 st)
chokladrutor på fat
Kakan:
250 gram smör
4.5 dl mjöl
0.5 dl kakao
2.5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 ägg
300 gram Philadelphiaost
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
Florsocker
Kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Låt svalna. Blanda vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och blanda till en smulig men ganska kladdig deg. Ta drygt 1/3 av degen och fördela i botten på bakform (täckt med bakplåtspapper) ca 25 x 30 cm. Platta till degen lite så den täcker botten ordentligt. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll över botten. Strö sedan över resten av degen. Grädda i mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor. Om den ser ut som min gjorde kan man med fördel pudra kakorna lite med kakao först och sedan toppa med florsocker.

chokladrutor

Fortsätt läsa

Kaknostalgi med Upp-och-ner-kaka

Förra helgen var jag på Loppisrunda med en god vän. Jag skulle inte köpa fler receptböcker. Tänkte jag. Innan. Kom hem med famnen full. Min underbara sambo Patric bara skrattade. Han visste hur det skulle gå redan innan. Han har varit med förr han…

Kakboken och Cosmo

Så nu är det med förnyad iver jag tar fram kakbaksverktygen. I ett ganska ålderstiget häfte från Året Runt hittade jag ett recept på Upp-och-ner-kaka. (Försökte få en bra bild till er, det blev häfte plus katt. Cosmo skulle absolut vara med!)

Kommer någon ihåg denna kakrelik från 70- eller var det 80-talet? Jag har aldrig varken smakat eller bakat den innan. Så för mig är den ny och spännande. Med otaliga variationsmöjligheter.

Hittills har jag bara testat med ananas och banan. Men jag är sugen på att testa med färska jordgubbar. Det borde bli både gott och vackert.

Upp-och-ner-kakaUppochnerkaka ananas
Till formen:
4 – 5 skivor väl avrunnen ananas (1 liten burk)
50 gram smör
0.75 dl farin- eller råsocker
Sockerkakan:
125 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
0.75 – 1 dl ananasspad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform, 21 – 22 cm i diameter. Bred ett tjockare lager smör i botten och strö över farinsockret. Placera ananasskivorna jämt på botten.
Rör socker och smör till kakan tills det är poröst och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noga innan det rörs ner. Tillsätt sist ananasspadet. Rör smeten jämt. Häll över frukten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp på fat och låt svalna med formen som lock.

Servera gärna med glass eller grädde. Mums! 🙂
ananaskaka

Fortsätt läsa

Tebröd – underbara och glutenfria

Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Men så finns det ju enormt många kakrecept i “Sju sorters kakor”. Jag kommer nog hitta fler skatter där även om jag bläddrat i den flera hundra gånger vid det här laget.
Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar.Mandelkaka glutenfri

Tebröd (ca 24 st)
200 gram mandelmassa
0.5 – 1 äggvita
ev karamellfärg
hasselnötskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Arbeta in äggvitan lite i taget tills smeten är lagom lös att forma eller spritsa. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om man vill ha färgade kakor kan man blanda några droppar karamellfärg i äggvitan innan den arbetas in i mandelmassan. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut på bakplåtspapper. Man kan även klicka ut smeten med en sked. Garnera med en hasselnöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Doppa nederdelen av kakorna och låt stelna. Förvara i burk med lock. Går bra att frysa också.

Såååå gott!

mandedlkakor

 

Fortsätt läsa

Havrekakor med ljuvlig fyllning

Vårenergin gör mig rastlös ibland. En lång promenad i skogen hjälpte föga. Så jag tog till ett knep som alltid funkar – att baka en ny kaka. Efter en del letande hittade jag en lovande kandidat i Hemmets Veckotidning. Jag bakade och smakade. Havrekakorna var underbart krispiga och fyllningen smälte i munnen. Högsta betyg. Tog med en kopp kaffe ut i vårsolen och njöööt.

Fyllda havrekakor (ca 20 st dubbla)
175 gram mjukt smör
1.5 dl socker
rivet skal av en halv stor apelsin
3 dl havregryn (jag testade med fiber, gick jättebra)
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt apelsinskal. Blanda bikarbonat med mjölet innan det och havregrynen blandas ner. Knåda tills degen är slät. Dela upp degen i 40 små bollar (ca 15 gram styck) och placera på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
100 gram mjukt smör
2 dl siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram Philadelphiaost
Rör smöret mjukt och tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Rör mjukt och fluffigt. Blanda ner osten och rör slätt. Klicka en matsked fyllning på 20 av kakorna och lägg sedan de andra på och tryck till så fyllningen fördelar sig jämnt. Försvara i kylen – eller ät upp allihop direkt 🙂

Fortsätt läsa

Glutenfria semlor

Min pappa har längtat efter semlor i flera år. Vi köpte en glutenfri variant på stans bästa kondis på fetisdagen i år. Men det blev en besvikelse, bullen var kompakt och trist. Så jag gjorde dessa till honom när han fyllde år häromdagen. Han lyste upp som ett barn när han tog en tugga: “Äntligen en riktig semla!”

Så roligt att lyckas. Är pappa glad så är jag glad <3

Glutenfria semlebullar (ca 12 stora)
50 g jäst
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 dl turkisk fet yoghurt
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, yoghurt, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats. Baka ut till 12 – 15 semlebullar. (Degen är kladdig. Jag använde våta händer för att forma bullarna, det gjorde dem släta och fina.) Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Till fem semlor använde jag 200 gram mandelmassa och 3 dl vispad grädde. Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda med lite vatten så att den löser upp sig och blir slät – men den får inte bli rinnig. Tillsätt några matskedar grädde. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite ur varje bulle och smula ner innanmätet i mandelmassan. Blanda nog och lägg sedan en rejäl klick fyllning i varje bulle. Ha på en klick grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. Klart!

 

Fortsätt läsa

Testar ny mjölsort och nya Dumlekakor

Igår när jag handlade hittade jag nya spännande mjölsorter från Ramlösa kvarn. De är dyrare men kanske värda sitt pris. Det är det som ska utredas. Så jag köpte med det här hem:

Bara att leta lämpligt recept och kavla upp armarna. Hittade något som såg löjligt gott ut på Lindas Bakskola (Fb): Dumlekakor. Ja, jag vet att det är ett gammalt koncept. Men de här såg lättbakade ut. Tidigare har jag bara sett recept där man måste klä en form i mördeg och krångla. Men inte här. Det enda kruxet var att flera av kakorna sprack. Kan nog vara idé att bara använda en halv Dumle per kaka, eller ha mer deg runt. Bara att fortsätta testa sig fram 🙂 Hur som helst så verkar mjölet hålla vad det lovar. Men jag måste nog baka fler sorter innan det slutliga betyget kan avges 🙂

Dumlekakor ca 24 st
0.5 dl farinsocker
0.5 dl strösocker)
0.5 krm salt
0.5 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
0.5 dl ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Fyllning
ca 24 Dumlekolor

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje). Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.

Jag varierade några kakor genom att fylla dem med en ruta Marabou Choklad – Fudge med havssalt. Gästerna som fick smaka gav båda varianterna högsta betyg 🙂 Och jag kan bara hålla med. Mmmmm…

 

 

Fortsätt läsa

Glutenfria bullar med saffran – eller utan

Facebook är en outsinlig källa till tips och idéer. Om man vill vara nyttig ska man inte vara med i en massa kak- och bakgrupper där. Men just nu är jag inte nyttig. Inte alls. Ingen bra tid att vara nyttig nu så här innan jul. Det tar vi senare…
Nu till mitt årliga och mycket kära besvär. De senaste åren har jag bakat alla mina julklappar. Men sedan pappa blev glutenintolerant har det varit en större utmaning än förut. Pappa gillar vetebullar. Och det är ingen lätt sak att baka utan vetemjöl. Men så dök det upp ett lovande recept – på Facebook så klart. Nu har jag testat och de blev väldigt bra – luftiga och saftiga bullar med gooood smak! Första varianten är med saffran (ursprungsreceptet kommer från Året Runt). Men min gamla papps gillar inte saffran så jag fick göra en modell utan. Och den blev minst lika bra. Pappsen kommer bli nöjd med sin julklapp 🙂

Glutenfria saffransbullar (ca 30 stycken)
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)
Fyllning:
150 g smör
200 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
Pensling:
1 ägg
Topping:
2 msk råsocker strö
1 msk strösocker

Börja med att blanda ingredienserna till fyllningen och ställ den i kylskåpet. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats.

Placera ca 30 stadiga bullformar på plåtar. Klicka i en dryg matsked deg i varje form. Ta fyllningen från kylskåpet och tryck ner ca 1 tesked fyllning ordentligt i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta medan ugnen blir varm (ca 240 grader). Blanda strösocker och råsocker. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö över sockerblandningen. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Utan saffran – uteslut saffran men följ i övrigt receptet ovan.

Fortsätt läsa

Glutenfri sockerkaka

I somras försökte jag skapa en okej sockerkaka för pappa som är glutenintolerant. Jag tycker de flesta bakverk med glutenfria mjölmixer blir lite trista och smakar papper. Men så en dag lyckades jag över förväntan. Den blev “rasande elegant” – och god. Nu tänkte jag delge er receptet. Men hittar inte lappen. Så håll tummarna att jag kommer ihåg rätt 😛

Glutenfri sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
125 gram smält smör
1.5 dl yoghurt 10%
3 dl Lailas gula mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda växel vis ner smör, yoghurt och mjölblandningen. Rör försiktigt så luften stannar i smeten. Häll i formen och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter.

Lycka till!

glutenfrisockerkaka_web

Fortsätt läsa

Chocolate chip cookies

Ännu en dag med kakfrossa. Min systerdotter har utmanat mig att vara nyttig med start 1/11. Så nu passar jag på innan dörren slår igen för socker och vetemjöl igen. Jag vet att jag mår bättre utan men ack så gott det är…

Chocolate chip cookies ca 25 st
100 gram rumsvarmt smör
0.75 dl socker
0.75 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk sirap
100 gram hackad mörk choklad
ev 0.5 dl hackade salta jordnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienser till degen, häll i den hackade chokladen och eventuella nötter sist. Rulla degen till små bollar. Jag vägde mina för att jag vill ha dem ganska små och jämnstora, 15 – 20 gram per boll. Lägg på bakplåtspapper med några centimeters mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (några minuter längre om du väljer större bollar). Låt svalna på plåten.
Tips: Variera smaken genom att använda smaksatt choklad, t ex salmiak, chili eller pepparmint.

Mina kom precis ut ur ugnen. Nu ska jag sätta på kaffe och ta en härlig förmiddagsfika. Trevlig söndag på er!

chocolatechip_web

Fortsätt läsa

Glutenfria mazariner – en utmaning

Pappa önskade sig mazariner i julklapp. Det hade ju inte varit något problem om han kunnat äta gluten, men nu blev det en utmaning. Efter ett par försök tycker jag ändå att jag hittade rätt även om de blev ganska sköra. Man får handskas med dem försiktigt och låta dem svalna ordentligt innan de tas ur formen. Hur som helst blev pappa väldigt nöjd och tyckte de smakade utmärkt. Jag har också testat att frysa dem och det funkade bra.

Mazariner
Mördeg:
3 dl av Lailas Gula Mjölmix
0.5 dl mandelmjöl (mest för smakens skull)
150 gram smör
3 msk socker
1 äggula
Blanda snabbt ihop ingredienserna och låt vila kallt ca 30 minuter.
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk Lailas Gula Mjölmix
0.5 tsk bakpulver
Glasyr:
1.5 msk citronsaft eller vatten
1.5 dl siktat florsocker
Blanda ihop fyllningen. Klä mazarinformarna med mördeg. Försök att bearbeta degen så lite som möjligt annars blir den svårjobbad. Se till att det inte blir luftbubblor i botten på formarna.Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften). Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna innan de försiktigt tas ur formarna (om du använder engångsformar så låt dem sitta kvar). Glasera när kakorna svalnat helt. Om kakorna ska in i frysen så vänta med glasyren tills de ska serveras.
mazariner2_web

Fortsätt läsa

Väldigt goda hallonrutor

Ännu ett recept som blivit en favorit i det Grundelska hemmet. Jag hittade det på Lindas Bakskola via tidningen Hembakat. Det enda jag ändrat är mängden bär, eftersom jag älskar hallon. Jag har även valt att inte smälta smöret som i ursprungsreceptet, känns knaprigare om man blandar som mördeg.
Linda skriver om sitt recept: “Gudomligt goda och mjuka hallonrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.”
Håller med till fullo 🙂

Smuliga hallonrutor i långpanna (26–30 bitar)
5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 gram smör
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 200 – 300 gram hallon, färska eller frysta

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt det kalla smöret skuret i bitar och blanda ihop allt till en smuldeg. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan). Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.

Fortsätt läsa

Tränar på glutenfritt

spis2_web

Till min stora glädje fick vi en ny spis häromdagen. Någon kanske muttrar “Ny? Den där är ju minst tio år!”. Men för  mig är den ny.Och tacksamheten flödar. Den gamla ugnen hade en hopplös termostat. Det var alltid en gissningslek med baktider och temperatur. Men nu har jag en ugn som funkar perfekt. Tjohoo!

I min iver att provköra spisen tog jag mig an en riktig utmaning – att baka glutenfritt. Tänkte överraska pappa med något gott till jul. På Facebook hade en vän delat receptet nedan från Femina, Evelinas Ekologiska. Jag har gjort om receptet lite efter mitt innehåll i skafferiet. Gott blev det, det kan jag lova!

Glutenfria Saffransmuffins (5 st stora)
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
50-60 gram  florsocker
1/2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
1 liten nypa salt
1 ägg
50 gram smör

Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör därefter i det smälta smöret och ägget. Fyll 5 större muffinsformar och ställ på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Låt svalna något innan servering.

Ps. De blev underbart saftiga och goda. Det gjorde lite ont att lägga undan alla till pappa. Får nog göra en omgång till mig också…
glutenfrimuffins4_web

 

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO