Pannacotta

Varje gång jag ska göra pannacotta så letar jag efter det ultimata receptet. Efter några sökningar har jag hittat hundratusen olika. Det slutar med att jag gör nån mix av flera olika recept. Det brukar bli jättebra. Efteråt tänker jag: ”Nu måste jag skriva ner hur jag gjorde så jag slipper leta ihjäl mig nästa gång.” Tror ni jag har gjort det? Näpp! Tills idag vill säga. Därför vill jag nu berätta för er med stor stolthet hur jag gör min bästa pannacotta 🙂

Chokladpannacotta med hallon/mangosås (3-4 port)

2.5 dl grädde
50 gram mörk choklad (70 %)
3/4 av ett gelatinblad
eventuellt 1-2 tsk honung eller annan sötning
1 paket fryst hallon/mangoblandning

Lägg gelatinbladet i kallt vatten några minuter. Finhacka chokladen. Koka upp grädden och låt sjuda någon minut. Ta av plattan. Tillsätt eventuell sötning. Låt gelatinbladet smälta i grädden och rör om så att det blandar sig. Häll i chokladen och rör om försiktigt tills den smält helt och blandat sig med grädden. Låt svalna lite och häll sedan upp i serveringsglas. Låt stelna i kylskåp minst fyra timmar innan servering.

Ta fram hallon/mangoblandningen ca en timme innan servering så den är nästan tinad. Mixa med stavmixer till en slät sås. Bred ut såsen över pannacottan och lägg en klick grädde överst. Klart!

Bara att njuta! Ät långsamt för…
…underbart är kort 😉

Rejält fröknäcke

Jag älskar fröknäcke, men tycker det är galet svårt att få ut smeten tunt och jämnt på plåten. Dessutom går det alltid sönder när man ska ha på pålägg. Så tjockt fröknäcke är ju genialt! Tack Lesscarbs.se för receptet. Kan verkligen rekommendera den sidan om man är ute efter nyttiga och spännande recept. När jag ändå är igång kan jag även tipsa om podden som Fanny på Lesscarbs har tillsammans med Ila från Morotsliv. Jättebra information om kost och hälsa med humor, djup och värme. Just sayin’ 😉

Fannys fröknäcke (1 plåt)

1 dl linfrön
2,5 dl solroskärnor
2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 tsk salt
1,5 msk fiberhusk
5 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över vattnet och låt svälla en stund. (Jag har tidigare lärt mig att koka upp vattnet och låta smeten svälla ca 45 minuter, så jag gjorde det med detta recept också.) Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 130 grader i ca 4 timmar. Efter halva tiden tar du ut plåten och skär brödet i lagom stora bitar. Gräddningstiden kan variera, alla ugnar är olika. Men det brukar synas när brödet börjar bli klart, testa gärna en bit för att kolla. Det ska vara helt torrt och hårt.

Jag älskar att ha Philadelphiaost och tomat på mitt fröknäcke. Enkelt och väldigt gott.

Mumsig bärkaka

Ibland ramlar man på ett recept, mest av slump, som visar sig bli en allsidig favorit direkt. Som det här plommonkaksreceptet från Hemmets Journal. I min version har jag valt att använda blåbär och hallon. Det blev godare än plommonvarianten, tycker jag. Men själva kakan är underbart god i sig och kan säkert varieras med olika fyllning i det oändliga. Låt fantasin flöda!

Mumsig bärkaka
125 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1 msk vanilsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 rivna bittermandlar
1.5 dl blåbär
1 dl hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Riv ner bittermandeln i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker innan det blandas ner i smeten – rör försiktigt så att luften stannar kvar. Blanda sist ner smöret och rör smeten slät.

Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten. Fördela bären över ytan och tryck försiktigt ner dem i smeten. Strö över någon matsked råsocker eller vanligt strösocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna lite innan servering – servera med vispad grädde. Mums!

Saftig och mjuk havrekaka

Den här kakan är perfekt när man vill njuta – och bli mätt. Smakar ljuvligt tillsammans med frukt/bär och en klick grädde eller glass.

Den smakar mer och mer för varje dag – och håller sig saftig hur länge som helst. Går också jättebra att frysa. Receptet kommer från min favoritsamling ”Hembakat!”.

Wiwi-Annes havrekaka
125 gram mjukt smör
3 dl socker
2 ägg
3 medelstora kokta potatisar
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 – 4 rivna bittermandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Mosa potatisen och blanda med havregryn, mjöl, bakpulver och den rivna mandeln. Rör ner blandningen i smeten. Häll den i en smord och bröad bakform, ca 2 liter (22 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 – 45 minuter. Låt kakan vila i formen en stund innan den stjälps upp på fat.
Smakar bäst om den får vila en dag innan den avnjuts.

Sockerkaka med kaffesmak

Ännu en goding från min receptsamling ”Hembakat!”. En mjuk, saftig sockerkaka med ljuvlig kaffesmak. En underbar kaka att njuta av på farstutrappan så här i vårsolen. 🙂

Gulls kaffekaka
75 gram smält avsvalnat smör
2 ägg
1.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.75 dl kallt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det omväxlande med kaffet i smeten. Rör sist ner smöret. Häll smeten i en välsmord och bröad form, ca 1.5 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Kolla med provsticka om den är klar. Låt stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp. Går utmärkt att frysa. Om det blir något kvar 😉

Anrik honungstosca

De som känner mig vet att jag älskar att samla på recept (oväntat va?).Därför dyker det då och då upp gåvor i form av tidningar eller lösa utklipp. Ibland är det recept från urminnes tider (läs 80-90-tal). Det är extra roligt. Tänk hur vi såg ut då? 😀 I motsats till klädmodet är en del recept tidlösa, som den här honungstoscakakan som tydligen vann SM i bakning 1968 enligt min källa Året Runt. Väldigt söt och god, en favorit om man som jag älskar mandel.

Honungstosca (ca 30 bitar)
Kakan:
2 ägg
1 dl socker
1.5 dl vetemjöl
75 gram smält smör
Fyllning:
ca 300 gram mandelmassa
Toscatopping:
75 gram flagad mandel
75 gram smör
0.75 dl socker
2 msk honung
2 msk grädde

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret till kaksmeten och låt svalna.Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölet och sedan smöret. Klä en långpanna ca 25×35 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämt i den och grädda kakan strax under mitten av ugnen ca 8 – 10 minuter (den ska precis ha börjat få färg). Ta ut den och höj ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och låt sjuda samman några minuter. Hyvla mandelmassan i ett jämt lager över kakan. Bred sedan ut toscasmeten ovanpå och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Den är klar när toscasmeten är gyllene. Låt svalna lite och skär sedan i bitar. Klart!




Kladdkaksmuffins (LCHF)

Min sambo undviker socker, min pappa är glutenintolerant, min dotter vill leva nyttigt på alla sätt och min bror och jag äter just nu LCHF-kost. I år har vi många jämna födelsedagar i familjen. Så hur ska man få ihop något festligt som passar alla? Det är en utmaning, men samtidigt roligt att testa att göra nya varianter av gamla klassiker. Därför har jag experimenterat med kladdkaksmuffins i LCHF-dräkt. Jag gjorde en liten sats eftersom det annars finns risk att jag äter mycket mer än jag borde. Men det är bara att plussa på till större smet om man vill.

Kladdkaksmuffins LCHF (ca 4 st stora)
1 ägg
50 gram smör
60 gram mörk choklad (minst 70 %)
1 rågat krm bakpulver
1 rågat krm vaniljpulver
0.25 dl grädde
0.25 dl mandelmjöl
ev lite sötningsmedel, fast jag använder hellre honung än kemiska varianter.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Hacka chokladen medan smöret smälter. ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. När den smält häller man i grädden. Vispa ägget i en bunke. Tillsätt eventuellt sötningsmedel om du vill använda det. Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda sedan ner det i äggsmeten. Blanda sist i choklad/smör/gräddblandningen och rör smeten slät. Häll i 4 stora muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 8 – 10 minuter. Låt svalna och sätt dem sedan i kylen några timmar för att sätta sig. Servera med grädde och bär.

Ps. Variera gärna muffinsen med olika typer av smaksättning, man kan t ex välja olika typer av choklad; mint, kaffe, apelsin… eller tillsätta laktrispulver, kanel eller något annat spännande. Lycka till!

Brownies för nästan alla

I min släkt finns alla utmaningar en hemmabagare kan önska sig – veganer, glutenintoleranta. laktoskänsliga och de som vill undvika socker. Den här kakan passar dem alla. Som tur är har vi ingen nötallergiker för där går denna kakans gräns…
Så de flesta ”besvärliga” fikagäster kan äta den här gudomligt goda skapelsen. Dessutom behöver man ingen ugn för att baka den. Kan det bli bättre? 🙂
(Grundreceptet kommer från Mer smak nr 1 2019)

Mums!

Brownies för besvärliga (ca 20 bitar)
200 gram dadlar
3 dl mandelmjöl
1 dl kakao
1 dl jordnötssmör utan socker
1 tsk malen kanel
1 krm flingsalt
ca 0.5 dl vatten
Frosting:
80 gram dadlar
0.5 dl kokosolja
0.75 dl vatten
0.5 dl kakao
0.5 tsk flingsalt
Topping:
Kakao och flingsalt

Gör så här: Börja med kakan. Mixa urkärnade dadlar, mandelmjöl, kakao, jordnötssmör, kanel och salt till massan är finfördelad. Tillsätt vatten lite i taget tills smeten är slät. Bred ut i en form klädd med bakplåtspapper. Välj storlek efter hur tjocka rutor du vill ha. Låt stelna i kylskåp tills frostingen är klar. Mixa sedan alla ingredienser till frostingen tills krämen är slät. Bred över kakan och pudra med lite kakao. Strö över flingsalt och låt stå ca 1 timme i kylen före servering. Går utmärkt att frysa.

Lycka till!

Mumsig mandelkaka

Ännu en glutenfri favorit! Grundreceptet kommer från Aftonbladets ”Mat och vin” publicerad 18/11-17. Tyvärr saknades en del i receptet så jag gissade här och där. Men det blev jättebra. Så här gjorde jag:

Glutenfri Mandelkaka (ca 10 bitar)
125 gram smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (skal och saft)
4 ägg (rumstempererade)
3 dl mandelmjöl
250 gram ricotta- eller mascarponeost
flagad mandel som topping

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper eller smörj den ordentligt. Rör ihop smör, socker och rivet citronskal i en bunke. Dela äggen och rör ner äggulorna i smeten, ett i taget. (Lägg vitorna i en rostfri bunke så länge.) Tillsätt vaniljsocker, mandelmjöl och ost. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Börja med en tredjedel, sedan resten. Då behåller man så mycket luft som möjligt, vilket vi vill. Häll smeten i ringformen och toppa med flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna och pudra med florsocker. Serveras med en klick grädde.

Fira nyår med Mozartkulor

mozartkula
mozartkula
Blänkande fin Mozartkula. Lite stolt faktiskt…

Ibland gör man överraskande upptäckter i skafferiet. Så här inför nyår börjar socker och fet mat stå en upp i halsen. Det är då nyårslöftena kommer smygande. Nästa år ska jag inte äta socker… Nästa år ska jag bara äta sallad… Nästa år ska jag bli hälsosam och smal…

Någon som känner igen sig?

Hur som helst. Jag är motiverad att sockersanera. Ska bara tömma skafferiet först.

Mina upptäckter i skafferiet bestod av marsipan, nougat och choklad. Och vad blir det? Jo! Mozartkulor till nyårsfirandet. Sedan är skafferiet tomt. Jättetomt. Bra. Och lite sorgligt.

Mozartkulor:
Mandelmassa delas upp i 20-gramsbitar. Nougat i 5-gramsbitar. Chokladen tempereras i vattenbad under tiden man rullar kulorna. Den här gången lyxade jag till dem lite extra eftersom det ju ändå är nyår. Så till 200 gram marsipan tillsatte jag en matsked mandellikör. Och den mörka vanliga chokladen smältes tillsammans med mörk choklad med pekannötter och havssalt. Mums! Ett tips: Rulla de små nougatbitarna och frys in dem en stund. Det underlättar massor när man ska rulla in dem i marsipanen. När kulorna är rullade så doppas de i chokladen och får rinna av och stelna. Enkelt, gluten- och mjölkfritt och jättegott.

Gott(igottgott) Nytt År på er!

Å skjuts in i munnen!

Underbart smaskig saffranskladdkaka

kladdkaka saffran

andra advent

Det lackar mot jul. Redan andra advent imorgon!
Jag brukar baka mina julklappar. Förra året hade pappa hittat ett recept på en glutenfri saffranskladdkaka i Aftonbladet. Han frågade försynt om jag kunde baka den i julklapp till honom. Sagt och gjort. Han blev mycket nöjd. Men jag fastnade inte för kakan. Då. Beror nog på att jag inte åt sötsaker alls förra julen – så jag smakade aldrig på den.  Nu har jag åter fallit i Sockermonstrets klor, och därför var jag ju tvungen att testa denna kladdis själv i år. Ibland är det dumt att testa nya saker. Det öppnar nya och onödiga behov. Nu måste jag ha den här kakan. Helst hela tiden.
Den är sååå god!

Kladdkaka med saffran (glutenfri)
100 gram smör
100 gram vit choklad
0.5 – 1 paket saffran
1 dl socker
1 msk sirap
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl mandelmjöl
0.75 dl kokosmjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form 20 – 22 cm i diameter. ”Bröa” gärna med kokosflingor.
Smält smöret. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt den tillsammans med socker, saffran, sirap, vaniljsocker och salt. Rör om tills chokladen smält helt. Ta kastrullen från värmen och blanda i mandel- och kokosmjöl. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. Häll i formen och grädda i 20 – 25 minuter. Kortare gräddningstid = kladdigare kaka. Låt svalna. Servera med en klick grädde.

Mums!!!
kladdkaka saffran

Kladdkakstårta

Igår fyllde jag år. Då får man ju försöka experimentera lite. Så jag gjorde en glutenfri kladdkakstårta. Den blev provsmakad och fick gott betyg av släkten. Via detta inträdesprov godkändes den som medlem i min receptsamling. Vem gillar inte kladdkaka liksom 😉

Regines kladdkakstårta
Bottnar:
150 gram smält smör
3 ägg
3.75 dl socker
2.5 tsk vaniljsocker
2 krm salt
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
3 dl glutenfritt mjöl (jag använde 1.5 dl av Lailas Blå Mjölmix och 1.5 dl mandelmjöl)
Fyllning/garnering:
Hallon eller jordgubbar (tinade eller färska)
5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Lägg bakplåtspapper i botten på två ringformar, ca 25 cm i diameter, och smörj kanterna ordentligt. Vispa ägg och socker lätt. Blanda övriga torra ingredienser noga (sila gärna kakaon och mjölmixen för att slippa klumpar) innan de blandas ner i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda tills smeten är jämn. Häll smeten jämnt fördelade i de två formarna. Grädda mitt i ugnen 15 – 20 minuter. Känn med provsticka. (Tänk på att det är svårt att handskas med bottnarna om de är allt för kladdiga.) Ta ut och låt svalna. Vispa grädden. Blanda frysta bär med lite socker. Fördela bären på den ena av bottnarna. Bred över ett lager med grädde. Lägg försiktigt på den andra botten (lättast att vända den upp- och ner på grädden och sedan ta av bakplåtspappret.) Bred ut resterande grädde över tårtan och dekorera med bär och/eller riven choklad. Gottigottgott 😀