Arraksbollar på nytt(igt) sätt

Min kära sambo älskar Arraksbollar. Men eftersom han valt att låta bli socker de senaste åren har det varit tunnsått med dessa favvokakor. Idag ville jag överraska honom med något gott. Så jag gjorde om de vanliga Mummabollarna till Arraksbollar. Patric log lycksaligt när han smakade. Bättre betyg kan man inte få 🙂

Arraksbollar med dadeltouch
2 dl mandelmjöl
o.5 dl kokosflingor
1 dl glutenfria havregryn
0.5 tsk vaniljpulver
1.5 msk kakao
8 – 10 urkärnade och finhackade dadlar
2 msk kokosolja
1 msk arraksessens
Garnering
100 gram 70% choklad
0.5 dl kokosflingor

Blanda mandelmjöl, kokosflingor, havregryn, vaniljpulver och kakao i en matberedare. Mixa samman. Tillsätt dadlarna, kokosoljan och arrak. Mixa tills smeten är väl blandad. Forma till bollar i önskad storlek. Låt vila i kylen medan chokladen smälts över vattenbad. Bäst blir det om man tempererar den. Doppa bollarna i chokladen och strö över lite kokosflingor som dekoration. Lått stelna. Klart!
Ps. Min doppningsteknik är väl inte den bästa, och jag tränar på att temperera rätt. Men chokladen kladdar inte i alla fall 😉

arraksboll

Underbar sommartårta

Ibland när man bläddrar i tidningar fastnar blicken på en särskilt lockande bild. Det brukar i 99 fall av 100 vara en kakbild i mitt fall. I förrgår när jag tittade i månadens Coop-tidning var det en jordgubbstårta som stod ut bland allt annat. Glutenfri och underbar fick den min fantasi och dreggelkanal att öppnas på vid gavel. Jag var bara tvungen att göra en till årets midsommarkalas. Den var precis lika god som jag misstänkte. Ännu en tårta att lägga till samlingen ”Det godaste jag vet”.

Sommartårta (12 bitar)
Botten:
250 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
500 gram grovriven mandelmassa
4 ägg
1 dl majsmöl
0.5 msk mortlad kardemumma
ev hackad mandel till formen
Topping:
4 dl vispgrädde
250 gram mascarpone
1.5 dl lemon curd
1 – 1.5 liter färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj eller klä en form med bakplåtspapper (går jättelätt om man fuktar pappret innan), ca 26 cm i diameter. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör sedan ner övriga ingredienser till botten. Blanda tills smeten är jämn. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Vispa grädde och mascarpone fluffigt. Rör ner lemon curd. Dela botten i två delar. Täck den nedre med skivade jordgubbar och sedan ett täcke med gräddblandningen. Lägg på den andra bottenhalvan. Täck med resten av grädden och skivade jordgubbar.

Jag hade inget mandelmjöl så jag tog kokosmjöl istället. Men det gjorde min kaka för porös så jag kunde inte dela den. Men den var väldigt saftig och god ändå. Resterna ser inte direkt otäcka ut eller hur? 🙂

Lycka till och ha en underbar sommar!

Kolasnitt med flingsalt – en succé!

Kolasnitt med flingsalt

För några veckor sedan hade jag ett bokloppiscafé när vi hade bondemarknad här i byn. En av kakorna på fikabordet gjorde ordentlig succé – min dotters kolasnitt med flingsalt. Orginalreceptet kommer från Kokaihop, men Ercia gjorde en egen tvist – hon hade flingsalt på kakorna också. Och det var liksom guldkanten på det hela det.

Kolasnitt med flingsalt
100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt eller flingsalt
2 dl vetemjöl

Mixa ihop alla ingredienser i matberedaren eller knåda ihop dem för hand. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rulla varje del till en plåtlång rulle och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till rullarna lite grann, gärna med en gaffel. Strö över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter. Skär längderna i sneda kakor innan de kallnat. Lägg i burk – om du hinner innan de är slut 🙂

Kolasnitt med flingsalt
Kolasnitt med flingsalt

 

Ljuvligt kladdiga chokladmuffins (glutenfritt)

chokladmuffins glutenfri

En av mina stora utmaningar som nyttig är att jag fortfarande älskar att baka. Ibland kan jag inte hålla mig, då bakar jag till andra. Igår var familjen samlad i barndomshemmet för att göra fint inför sommaren. Vi städade, eldade, klippte gräs och grillade. En helt underbar dag. Jag hade gjort en variant av glutenfria chokladmuffins (pappa tål inte gluten). Eftersom jag inte kunde smaka själv visste jag inte alls hur den skulle falla de övriga på läppen. Men de gick åt i rasande fart. Alla såg smått lycksaliga ut när de tog en till… och en till. Succé alltså. Så nu måste ni ju få receptet. Grunden är från ”Sju sorters kakor”, men jag har som sagt gjort det glutenfritt.

Kladdiga Chokladmuffins (ca 16 st)
100 gram smält smör
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
0.5 tsk bakpulver
2 dl glutenfritt mjöl (jag gjorde en egen variant av 1/3 Lailas Blå Mjölmix, 1/3 mandelmjöl och 1/3 kokosmjöl)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Ställ ca 16 muffinsformar på en plåt.Vispa ägg och socker lätt. Blanda övriga torra ingredienser noga (sila gärna kakaon för att slippa klumpar) innan de blandas ner i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda tills smeten är smidig. Klicka i muffinsformar (fyll inte mer än 2/3, annars finns risk att de pöser över). Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. De sjunker i mitten – och det är precis som det ska vara.

Ta med ett fat ut i solen och njut. Om du nu äter socker förstås 😉
chokladmuffins glutenfri

Och så måste ni få en bild av gårdagens solnedgång vid mitt barndomshem. Är det inte fint?
Solnedgång i Hult

Önskar er alla en härlig söndag 🙂

Min framgångsrika morgongröt

Sedan november har jag ätit liberal LCHF. Det går bra. Jag har tappat nästan 10 kg. En stor del i denna framgång har min morgongröt. Den håller mig mätt och nöjd långt in på eftermiddagen. Det bästa är att den går utmärkt att variera. Man kan hälla i lite kryddor, eller vaniljpulver eller byta frön/mjölsort. Bara fantasin sätter gränserna.

Regines morgongröt 1 port (LCHF)
20 gram smör
1 msk chiafrön
0.5 tsk fiberhusk
1 msk semsamfrön 
1 dl kokosmjölk eller grädde
0.5 tsk salt
1 ägg
ev 1 tsk mald kardemumma eller kanel eller vaniljpulver

Låt chiafrön och fiberhusk svälla i kokosmjölken en stund (2 – 5 min) i en liten gryta. Rör runt med en visp då och då så de inte klumpar ihop sig för mycket. Blanda ner sesamfrön, salt och kardemumma. Tillsätt smör och låt koka upp till en gröt. Ta grytan från plattan och tillsätt ägget. Värm försiktigt under omrörning tills gröten tjocknar. (Om man värmer för mycket skär den sig.)

Servera gärna med goda bär.

En god frukost gör hela dagen 😀

Tant Jennys norska efterrätt

Tant Jennys Efterrätt

Min mormor hade en väninna från Norge, Tant Jenny. Hon var barnvakt ibland och andra gånger var vi där på middag. Ofta serverades den här underbara efterrätten – vilket var den absoluta höjdpunkten på besöken hos Tant Jenny.
Den är snabb, enkel och glutenfri. Och eftersom den är enormt mättande är den också billig. Helt perfekt alltså.jennys efterrätt

Tant Jennys norska efterrätt (ca 10 port)
2 påsar mandelbiskvier (ca 200 gram/st)
4 dl grädde
ca 700 gram äppelmos

Mixa eller smula biskvierna. Vispa grädden. Ta fram en stor serveringsskål och varva i fina lager med äppelmoset. Börja med mandelbiskvilager, sedan äppelmos följt av vispad grädde. Fortsätt tills allt är slut – sista lagret ska vara grädde med lite biskvismul som dekoration. Kan serveras direkt eller låt stå i kylskåp en stund innan. Biskvierna tappar sin knaprighet efter en stund, men det är lika gott ändå. Håller flera dagar i kylskåp.

Tant Jennys Efterrätt

”Smaskisar” för veganer

smaskisar för veganer

Smaskisar” även kallade ”Godisgrisens akutlösning” är ganska lätta att göra både glutenfria och vegan-anpassade. Jag hoppas de faller min pappa och min systerdotter i smaken imorgon på tredje advent när de ska få provsmaka.

Glutenfria och veganska Smaskisar
3 dl glutenfria havregryn
3 dl puffat ris
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 msk starkt kaffe
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram kokosolja

Blanda havregryn, puffat ris, kokosflingor, vaniljsocker och kakao i en bunke. Häll över kaffet och blanda om. Lägg kokosolja, socker, sirap och salt i en kastrull. Värm tills sockret smält samman med det andra. Blanda ner i bunken och rör om ordentligt. Häll i muffinsformar och låt stelna.

Hoppas det smakar 😀 Önskar Er alla en härlig tredje advent!

smaskisar för veganer

Älskade mandelbåge

Mandelbågar

Får jag presentera en av mina absoluta kakfavoriter: Mandelbågen! Den är inte bara underbart god. Den är busenkel att göra också. Och glutenfri! Fattar inte att det tog tjugo år för mig att baka den själv. Trodde den var komplicerad och svår. Men icke.

Mandelbågar
400 gram riven mandelmassa
1 – 2 äggvitor
mandelspån

Blanda mandelmassa och äggvita till de blir en lagom tjock och smidig smet. Häll i spritspåse. Spritsa ut bågar på bakplåtspapper. Man kan anpassa storlek efter tycke och smak, jag gillar stora! Toppa med mandelspån. Grädda bågarna i 175 grader tills de är gyllenbruna (ca 10 – 15 minuter beroende på storlek). Låt svalna innan de lossas försiktigt från pappret. Doppa undersidan i mörk choklad.

Så lätt var det 😀
Mandelbågar

Löjtnantshjärtan – min nya kärlek!

grönt kakfat

De här kakorna har fått både mina smaklökar och mitt hjärta att svälla av glädje. Det var längesedan jag smakade något så ljuvligt. Jag känner mig nykär! Receptet kommer från min väl använda receptpärm ”Hembakat!” Den är fylld med receptkort som många av oss samlade på under 80- och 90-talen. Varje gång jag bläddrat förbi receptet på dessa ljuvliga Löjtnantshjärtan har jag tänkt: ”De där måste jag göra någon gång.” Och igår blev det äntligen av. Efter 20 års funderande. De var helt klart värda att vänta på! 😀

Löjtnantshjärtan (ca 40 st)
Mördeg:
1 dl mald mandel eller mandelmjöl
1 dl socker
4 dl vetemjöl
200 gram smör
Topping:
250 gram mandelmassa
1 – 1.5 äggvita
2 – 3 msk hallonsylt eller annan röd syrlig sylt

Om du mal mandel själv så börja med att skålla, skala och mala/mixa mandeln till fint mjöl. Blanda med socker och mjöl. Skär det kalla smöret i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg och låt vila inplastad i kylskåp 30 – 60 minuter. Medan degen vilar förbereds toppingen. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda i äggvitan lite i taget tills smeten är tillräckligt smidig för att kunna spritsas. Häll smeten i en spritspåse med stjärntyll. Ta fram mördegen ur kylskåpet och kavla den 3 – 5 mm tjock. Ta ut kakor med hjärtformat kakmått, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Spritsa en fin kant med mandelmassasmet på varje kaka. Lägg lite sylt i varje kaka, sprid ut den lite så att den blir jämn. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 10 – 12 minuter. Kakorna är klara när mandelmassan är gyllene. Låt svalna. Förvara i en burk. De går även bra att frysa in.

Men troligtvis behöver du inte bekymra dig om förvaringen. Dessa kakor kommer inte bli långvariga i kakburken 😀

Kakfat

Testar nya småkakor

Kakfat

Fick en förfrågan om att baka småkakor till en kompis. Hon ville ha tre sorter:
Tebröd,
Pappas chokladbröd
och en valfri sort. Den där tredje kakan skapade en del huvudbry. Så jag gick loss ordentligt i köket och testade massor med oprövade recept. Det är så roligt. Till slut hade jag två favoriter i final. Med hjälp av min smakpanel (familjen) utsågs de Amerikanska sirapskakorna till vinnare. Men Stockholmskakorna kom tätt, tätt efter.

Amerikanska sirapskakor (ca 70 st)
1.5 dl olja (neutral smak)
2.5 dl socker
1 ägg
0.5 dl mörk sirap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Blanda olja och socker i en bunke. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda ner sirap, kanel och ingefära. Blanda mjöl och bakpulver innan det blandas med degen. Forma till små kulor. Lägg på bakplåtspapper eller smorda plåtar med luft emellan, de flyter ut lite under gräddningen. Strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter. Låt kallna på galler. Förvara i burkar. Går bra att frysa.

Stockholmskakor (ca 50 st)
150 gram smör
0.75 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
hallon – eller körsbärssylt
flagad mandel

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggulan under omrörning. Blanda i vaniljsocker och sedan mjöl tills degen är smidig. Forma till två rullar, 28 cm långa. Pensla med lite vatten och rulla sedan i flagad mandel. Låt vila i kylen 30 minuter – 1 timme. Skär i 1 cm tjocka skivor. Placera på plåtar med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 14 minuter. Låt svalna på galler. Garnera eventuellt med glasyr för extra guldkant.

Njut, njut och njut igen 🙂

goda småkakor

Smaskig marängtårta

Annas tårta

Det här är Tobias smaskiga marängtårta. Eller var det Tobias farmor Annas tårta? Eller Linnéas? Hur som helst är det helt fantastiskt god. Och den kan dessutom enkelt göras glutenfri. Den här tårtan slår nästan, men bara nästan, Gittans marängtårta.

Annas tårta
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crisp (puffat ris för glutenfri variant)
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl (byt mot maizenamjöl eller potatismjöl för glutenfri variant)
1 dl grädde
Börja med botten. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget. Blanda sist ner ricecrisp. Bred ut på smort bakplåtspapper, ungefär lika stort som en plåt. Grädda i 125 grader ca 80 minuter – ställ in när ugnen är kall. Låt svalna och dela sedan i två delar.
Dags att göra krämen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna lite. Bred sedan krämen över den ena marängdelen. Lägg på den andra delen och toppa tårtan med grädde och bär – färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär. Eller något annat som faller en på läppen. Går även bra med frysta bär.

Låt fantasin flöda 🙂 Mums!!!

Annas tårta