Gyllene och julig Butterkaka

En favorit i repris. För två år sedan ”uppfann” jag en julvariant till butterkakan – Saffransbutterkaka. Den är enormt smaskig. Tyvärr blir allt saffransbröd torrt ganska omgående så frys in kakan om du inte planerar att äta den direkt. Den klarar sig utmärkt i frysen om man låter bli att glasera den. Receptet räcker till två, en ska vi kasta oss över nu. Den andra tänker jag spara i frysen till julafton.

Gyllene Butterkaka (2 st)saffransbutter4_web
Vetedeg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl mjöl
2 kuvert saffran
Fyllning 1
150 gram mjukt smör
1 dl socker
200 gram riven mandelmassa
2 – 3 rivna bittermandlar (kan uteslutas)
Fyllning 2
Vaniljkräm (gör egen eller använd marsanpulver)
Glasyr
Pressa en halv citron. Blanda med 1 – 2 dl florsocker.

Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Se till att mjölken är minst rumstempererad. Lös upp jästen i lite av mjölken innan all mjölk blandas ner. Tillsätt socker, salt, smör och ägg. Blanda saffran med mjölet innan även det tillsätts. Blanda till en jämn och smidig deg. Låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Blanda under tiden ihop fyllning 1. Kavla ut degen till två rektangulära degplattor. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till jämna rullar. Kubba upp längderna i ca 3 cm breda bitar (snäckor). Smörj två ringar till springformar (ca 25 cm i diameter) noga och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Fyll ringarna glest med bullar, 10 – 12 per ring brukar vara lagom. (Bullarna kommer jäsa ihop till en kaka.) Låt jäsa 30 – 40 minuter till. Gör under tiden vaniljkrämen. Sätt ugnen på ca 200 grader. Innan gräddning gör man en grop i varje bulle som sedan fylls med vaniljkräm. Pensla kakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader om den får för mycket färg. När butterkakan kallnat gör man glasyr som ringlas över i önskad mängd.

Perfekt julkaka både till smak och utseende 🙂
saffransbutter6_web

 

 

Mäktig chokladkaka för den sugne

Mina lösa receptlappar ligger i en enorm hög mitt i köket. Idag tänkte jag strukturera upp dem. Det slutade såklart med att jag bakade istället. Högen är kvar, men nu har den sällskap på bänken av en mustigt god chokladkaka. Perfekt kaka när man är sugen, för man är nöjd efter en bit. Kanske något för adventsfikat?

Chokladkaka med frosting
Kakan
2 dl socker
0.5 dl kakao (minska till 0.25 dl om du vill ha lite ”snällare” smak)
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
2 ägg
Frosting
0.5 dl kakao
1.5 dl florsocker
1.5 dl grädde
75 – 100 gram Philadelphiaost (kan uteslutas)

Blanda alla torra ingredienser till kakan i en skål. Smält smöret och blanda i när det svalnat. Rör ner äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter ca 1.5 liter (jag tog en stjärnformad form). Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Vänd upp på ett fat och låt svalna. Sikta ner kakao och florsocker till frostingen i en skål. Blanda med grädde och osten. Rör tills den är slät och lagom tjock. Bred över den kalla kakan. Klart att hugga in!

Chokladkaka_web

Ericas snickerskaka

Även om jag försöker vara nyttig just nu så offrade jag mig när min dotter fyllde år. Hon hade gjort en väldigt god variant på snickersrutor. Tror hon hittade det i tidningen Hembakat. Jag var bara tvungen att lägga in den i min gigantiska receptsamling (den här bloggen alltså).ericassnickers_web

Snickerskaka (ca 12 mastiga bitar)
200 gram smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.25 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150 – 200 gram godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl salta jordnötter
200 gram smält mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och mjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Skär kolorna i bitar och strö över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 25 – 32 minuter (beror på hur kladdig du vill ha den). Låt svalna i formen. Smält chokladen och blanda ner jordnötterna. Bred över den kalla kakan. Skär i bitar när chokladen stelnat.

Mazarinrutor är alltid rätt

Ibland blir jag vansinnigt sugen på mazariner. Men det är så pillrigt att göra. Då är dessa rutor den perfekta lösningen. Mycket enklare att göra och minst lika gott som vanliga mazariner. Rekommenderas varmt 🙂 Om man vill vara vågad kan man ha lite hallon i fyllningen.

Mazarinrutormazarinrutor_web
Botten
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula

Fyllning
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk mjöl
0.5 tsk bakpulver

Glasyr
1.5 dl florsocker
1.5 msk citronsaft eller vatten

Blanda samman ingredienserna till botten och låt vila kallt ca 30 minuter. Tryck sedan ut degen i botten på en bakplåtspappersklädd fyrkantig form, 20 cm x 30 cm. Fördela fyllningen jämt över botten och grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Lyft ur formen. Blanda ihop glasyren och bred över kakan. Låt stelna innan kakan skärs i portionsbitar.

Chokladfondant – äntligen!

Igår tittade jag på en gammal repris av ”Hela Sverige Bakar”. Den tekniska utmaningen var att göra chokladfondant. Jag har sett dessa bakverk göras hundra gånger i tv. Varje gång har jag tänkt testa själv. Men det har inte blivit av. Men igår kväll fick jag äntligen fart. Klockan 22.oo började jag baka efter att ha hittat ett lovande recept på nätet av Tommy Myllymäki. Eftersom jag bara vill testa gjorde jag en fjärdedel av receptet. Det blev fyra stycken. Dom blev jättebra. Nybörjartur kanske? 😉 Här kommer receptet lite anpassat efter mig.

Chokladfondant (ca 16 st)
200 gram choklad, 40 – 60 %. Välj en sort som du gillar!
200 gram smör
4 ägg
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl

Hacka chokladen i små bitar. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda ner chokladen i smöret. Rör tills den har smält helt. Vispa ägg och socker pösigt. Häll först ner en tredjedel av chokladsmöret och blanda försiktigt med äggsmeten. Häll sedan i resten. Sikta ner kakao och möj. Vänd försiktigt ner i smeten. Behåll så mycket luft som möjligt. Fyll välsmorda formar till 2/3 med smet. Jag använde vanliga muffinsplåtar. Grädda i ca 190 grader 8 – 9 minuter. Det handlar om små marginaler för att få rätt konsistens. Provbaka gärna en innan resten åker in. Låt stå i formen någon minut innan de stjälps upp.
Chokladsorten avgör hur god den blir. Välj rätt så är denna kaka gudomlig!
fondant_web

Bondkakor. Så enkelt. Så gott.

Småkakor kan verka tråkiga. Men då har man valt fel sort. Det finns inget tråkigt med Bondkakor. Här kommer mitt bästa recept.

Bondkakor
5 – 5.5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat (kan bytas mot 2 tsk bakpulver)
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
1 dl grovhackad sötmandel (50 – 75 gram)
200 gram smör

Blanda snabbt ihop alla ingredienser, för hand eller i matberedare. Om man vill variera sig kan man tillsätta 50 gram hackad mörk choklad i degen. Forma till två rullar, ca 5 cm i diameter. Linda in i plastfolie. Lägg i kylskåpet några timmar. Skär i 0.5 – 1 cm tjocka skivor. Lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 6 – 10 minuter, tills kakorna fått gyllengul färg.
bonnkakor2_web

Saftiga och knapriga Apelsinrutor

Som sagt, det är inte lätt att vara nyttig. Den här gången var det Hembakat som fick mig på fall. Dessa underbara Apelsinrutor är hemska. Eftersom de är så goda. Men när den satsen är slut SKA jag bli nyttig igen. Får sluta klicka på lockande länkar helt enkelt…

Smuliga Apelsinrutor (12–16 st)
Smuldeg:
250 g rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Fyllning:
2 ägg
2 dl crème fraiche, 34 procent
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en ½ apelsin (kan bytas mot citron)
Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering. Gott med vaniljsås eller vispad grädde till. Kakan har lite pajkänsla 🙂apelsinvaniljrutor_web

Jättegoda Kolagömmor som får konsekvenser

Försöker du gå ner i vikt? Då ska du inte smaka på de här. Kolagömmorna förstörde mitt augustimål. Jag tänkte fortsätta vara nyttig. Så såg jag dessa underbart läckra kakor på Jennys matblogg. Och ut genom fönstret flög det nyttiga livet. Nu har jag ätit alldeles för många. De är ju så lätta att göra. Jag bakade av halva satsen och sparade resten av kolasåsen och mördegen i kylskåpet. Då var det väldigt enkelt att baka nya när man blev sugen. Eländes elände!

Kolagömmor ca 20 stkolagommor4_web
4.5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad
eller karamelliserad mjölk
Noblesschoklad

Om du väljer kondenserad mjölk: Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Ta bort etiketten på burken, annars förstör den kastrullen. Var noga med att hela burken är täckt med vatten. Koka burken i ca tre timmar. Nu är kolan klar. Låt svalna helt innan du öppnar den. (Om du inte vill koka själv kan du köpa färdig karamelliserad mjölk.) Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret och knåda snabbt ihop till en deg (för hand eller i matberedare). Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar (ca 30 gram styck) och lägg i muffinsformar. Gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Klara att servera.
Ps. Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.

kolagommor_web

Smaskiga havrerutor

Som vanligt dyker det upp gamla receptlappar när man minst anar. Idag letade jag i min ganska rejäla recepthög efter ett recept på marängtårta. Ut ramlade en receptlapp som legat och skräpat i min hög väldigt länge… Jag tänkte: ”Näe, nu måste jag baka den där och bestämma om lappen är värd att behålla eller inte!” Sagt och gjort. Den blev jättegod! Min bonuspöjk tyckte det var det godaste han ätit på länge. Roligt! Matmamma nöjd. Här får ni framgångskakan:

Maggans mjuka havrerutormagganshavre_web
50 gram smält smör
1.5 dl mjölk
2 dl socker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Topping
1.5 dl havregryn
100 gram smält smör
1 dl socker
3 tsk kanel
Blanda alla ingredienser till kakan (de torra för sig innan de blandas med ägg, mjölk och smör). Klä en liten långpanna (30×20 cm) med bakplåtspapper. Häll i kaksmeten och fördela den jämnt i formen. Blanda toppingen och klicka över kakan. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Låt svalna lite och skär sedan i rutor. Om du vill göra många rutor – fördubbla receptet och använd ugnens stora långpanna. Sätt på kaffet och smaska loss!

Oj va gott med nötkaka!

Jag har alltid älskat sockerkaka med nötsmak. Men konstigt nog har jag aldrig gjort någon själv. Idag tog jag tag i detta outforskade område. Jag kollade nätet (som vanligt) och bestämde mig för att ge Per Morbergs nötkaka en chans. Nu står den i ugnen och sprider en ljuvlig doft. Idag ska jag unna mig igen. Mitt nyttiga liv har gått in i en ny fas. Nu är jag duktig på veckorna och unnar mig lite på helgen. Hoppas det funkar. Man måste ju få lite guldkant på tillvaron också? 😉 Här kommer receptet på nötkakan, med några små modifikationer – som vanligt…

Nötkaka
minst 70 gram malda hasselnötter (drygt 1 dl)
3 ägg
2 dl socker
1oo gram smör
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Mal nötterna i en mixer. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca 1.5 liter). Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och låt koka upp. Blanda vätskan i äggblandningen under omrörning. Blanda bakpulver med mjöl och tillsätt även det under försiktig omrörning. Häll sist i hasselnötterna. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Vinner på att få stå och safta till sig ett par timmar.
notkaka4_web

 

Jakten på godaste rabarberkakan

Har ni någon aning om vad svårt det är att baka nya godsaker utan att smaka själv? Ser ju så himla gott ut! Och man har ju ingen aning om ifall det är bra nog? Kaffegästerna vågar kanske inte vara helt ärliga? Man får helt enkelt släppa kontrollen och börja lita på folk. I så fall är den här rabarberkakan väldigt god. Och visst ser den god ut? Jag hittade den på sajten ”Middagshjälpen”. Bara att testa medans rabarbern är frisk och rak 🙂

Världens godaste rabarberkaka
Kakan:
150 gram smält smör
3 ägg
2.5 dl socker
3 dl mjöl
rabarber, ca 3 stjälkar
Kolasås:
1 msk smör
2 dl grädde
1 dl socker
1 msk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smöret och sist mjölet. Rör försiktigt så luften blir kvar i kakan. Häll smeten i en smord och bröad ugnsform, använd gärna kokos eller farinsocker istället för ströbröd. Lägg i rabarber, ansad och skuren i småbitar. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter, sedan ska kolan hällas över. Kakan ska vara lite mer än halvklar då. Koka kolan när kakan har satts in i ugnen. Ta ut kakan, bred på kolan och grädda färdigt (ungefär 10 minuter).

Kakan är så god i sig, det behövs vare sig vaniljsås eller grädde till.
rabarberkakagodaste_web

Tant Gretas Kolasnitt

Ett recept från förr. Det är välbeprövat och såna recept är ju allra bäst? 🙂

Tant Gretas Kolakakor
200 gram smör
1.75 dl socker
5 – 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1.5 msk vaniljsocker
(1 tsk mald ingefära – om man vill)

Nyp ihop alla ingredienser. När degen går att forma till en boll är den klar. Låt vila i kylskåp 30 minuter. Dela i 6 delar. Rulla till fingertjocka längder (lika långa som plåten). Lägg på bakplåtspapper och grädda gyllenbruna i 175 grader (ca 10 – 15 minuter). Skär i sneda bitar innan de kallnat. Mycket smaskigt!
kolakakor2_web