Väldigt smaskig kaka från Lindas Bakskola. Den gjorde succé idag när familjen njöt av årets första utefika. ”Den godaste kakan jag nånsin ätit” utbrast gängets yngsta deltagare. Ett bra betyg måste man säga! Efteråt ville alla ha receptet så då är det ju bäst att dela ut det. Görs enklast och bäst här 🙂
Chokladkaka med kolatopp (ca 12 bitar)
Kakan:
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
0.75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 gram smör
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en större kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan och rör till en slät smet. Häll i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 18 – 22 minuter. Låt kallna i formen.
Blanda toppingens alla ingredienser (utom smöret) i en gryta. Låt småkoka tills smeten är 123 grader. Ta bort från plattan och tillsätt smöret. Rör till en slät smet. Häll toppingen över den kalla kakan (fortfarande i formen). Låt svalna i kylskåp. Ta bort ringen när toppingen stelnat. Servera gärna med en klick vispad grädde.