Chokladkaka med kolatopp

Väldigt smaskig kaka från Lindas Bakskola. Den gjorde succé idag när familjen njöt av årets första utefika. ”Den godaste kakan jag nånsin ätit” utbrast gängets yngsta deltagare. Ett bra betyg måste man säga! Efteråt ville alla ha receptet så då är det ju bäst att dela ut det. Görs enklast och bäst här 🙂

Chokladkaka med kolatopp (ca 12 bitar)
Kakan:
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
0.75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 gram smör

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en större kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan och rör till en slät smet. Häll i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen 18 – 22 minuter. Låt kallna i formen.
Blanda toppingens alla ingredienser (utom smöret) i en gryta. Låt småkoka tills smeten är 123 grader. Ta bort från plattan och tillsätt smöret. Rör till en slät smet. Häll toppingen över den kalla kakan (fortfarande i formen). Låt svalna i kylskåp. Ta bort ringen när toppingen stelnat. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Kladdkaka och sprits

Efter att ha lyssnat på den mycket intressanta och lyssnarvänliga bakpodden ”Tillåt kakor” med Camilla Hamid och Emma Brink Rask ville jag testa allt möjligt. Men eftersom Emma, som är en fena på att spritsa, lägligt gett ut en bok som heter ”Baka och spritsa” fick det komma först. Jag köpte några tyllar och spritspåsar och började öva.

Det ser så lätt ut när Emma gör det. Men det kräver mycket träning. De senaste dagarna har jag gjort ett gäng kladdkakor och vispat mycket grädde för att öva. Det går så där. Om man inte tittar så noga så ser det i alla fall lite fint ut. Men jag har lång väg att vandra. Tack för inspiration Camilla och Emma.

Nu till mitt kladdkaksrecept som jag utvecklat under tiden jag tränat. Om jag får säga det själv blev det väldigt smaskigt 🙂

Kladdkaka
125 gram smör
2 ägg
1.75 dl socker
0.75 dl ljust muscovadosocker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 gram mörk choklad
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk espressopulver och 1 tsk hett vatten

Smält smöret. Lägg i den hackade chokladen och låt den smälta helt. Rör ut kaffepulvret i det heta vattnet och blanda ner. Blanda socker och muscovadosocker med äggen i en bunke (vispa inte, rör bara försiktigt). Häll ner smör/chokladen under omrörning. Sila ner mjöl, kakao, salt och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet. Häll i en bakplåtsklädd springform ca 20 cm i diameter. Grädda 16 – 18 minuter i 200 grader mitt i ugnen. Låt svalna och sätta sig ordentligt innan servering. Och om du vill spritsa på den ska den vara kylskåpskall.
Lycka till!

Ljuvliga, saftiga muffins

Morotmandelmuffins

Igår gav jag mig i kast med att baka ännu en kaka till pappa. Det är en utmaning att få till glutenfria kakor, men resultatet blev väldigt lyckat. Ja, till och med godare än vanliga muffins. Saftiga, mjuka och underbara smälter de i munnen. Jag testade dem på några vänner för att vara säker. De såg lyckliga ut och bad att få ta fler. De bad mig även om receptet. Det är det bästa betyget när man knåpar ihop ett eget recept 🙂

Regines saftiga muffins (10 muffins)
2 ägg
0.5 dl socker
200 gram mandelmassa
1 medelstor morot
25 gram smält smör
0.5 dl apelsinjuice
0.25 dl majsmjöl
0.25 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Topping
100 gram mjölkchoklad (gärna med smak, jag använde Marabou apelsinkrisp)
50 gram smör
1 msk ljus sirap
1 msk grädde

Smält smöret till muffinssmeten och låt svalna. Dela äggen. Rör ihop sockret med äggulorna (jag använde elvispen). Tillsätt den rivna mandelmassan lite i taget. Blanda ner smöret när massan blir för tjock att röra. Riv moroten och rör ner även den. Häll i juicen och fortsätt vispa tills smeten är jämn och fin. Blanda mjölsorterna med bakpulvret innan de rörs ner. Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i muffinsformar. Grädda gärna i muffinsplåt lite under mitten av ugnen i 175 grader 20 – 25 minuter.

När muffinsen svalnat är det dags för toppingen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills allt smält samman. Blanda sedan ner sirap och grädde. Rör tills det svalnar. Jag är lite otålig av mig så jag rörde toppingen sval snabbare genom att ställa ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Häll ut chokladsmeten över muffinsen och låt stelna. Klart att äta!

Dessa muffins håller sig lika saftiga i flera dagar. Om man vill förstärka apelsinsmaken går det utmärkt att ha lite rivet apelsinskal i smeten och/eller toppingen. Eller något annat som lockar 🙂

Twixkaka

Jag älskar alla underbara ”instagram-bakare”. Vackra bilder, läskande bakverk och mycket inspiration. Häromdagen såg jag en lockande kolakaka som ropade mitt namn. Jag blev så till mig att jag glömde bort vilken sida jag såg den på. Så förlåt till den som la upp den att jag inte kan ge kred…
Nedan följer min variant. Den påminner väldigt mycket om Twix, därav namnet.

Twixkaka
Botten:
75 gram smör
0.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
2 dl mixade havregryn
0.5 tsk bakpulver
Kola:
50 gram smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl grädde
Garnering:
200 gram smält mörk choklad
1 tsk neutral olja
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en liten långpanna (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser till botten till en smulig deg och tryck ut i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna medan du gör kolan.
Smält smöret och tillsätt grädde och sirap. Låt koka upp och sedan sjuda/småkoka tills kolan når 125 grader. Tar ca 30 minuter. Häll kolan över kakbottnen och låt stelna. Smält chokladen i vattenbad, blanda i oljan och bred sedan över kolan. Strö över lite flingsalt. Låt stelna och skär sedan i bitar.

Ullas kaffekaka – söt, seg och frasig

I min ungdom smakade jag på en jättegod kaka hos barnens farmor. Jag försökte baka den en gång. Den blev inte alls som den skulle. Så jag gav upp. Tills idag när jag bläddrade i min gamla receptbok. Eftersom jag älskar äppelmos och för en gångs skull har gjort några brukar av höstens äpplen var det bara att sätta igång.

Det gick bättre den här gången. Utseendet kan väl fortfarande utvecklas en del, men smaken blev helt rätt. Familjen håller med – den är jättegod! Eftersom receptet har många år på nacken är en del mått gammeldags. Men som hjälp kan jag säga att 1 kkp betyder 1 kaffekopp och är ungefär 1.5 dl.

Ullas kaffekaka
 2 kkp socker
100 gram smör
1 ägg
2.5 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 – 2 dl äppelmos

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Nyp ihop med smöret. Blanda sist i ägget. Låt degen vila kallt en liten stund. Smörj och bröa en långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck ut 2/3 av degen i botten på pannan. Bred på äppelmos. Gör ett gallermönster av resten av degen och lägg över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 180 grader 20 – 30 minuter. Skär i rutor innan den kallnat.

bertaskaka4_web

Saftig päronkaka

Det finns så många härliga baksidor här i världen! Lindas bakskola till exempel. Där har jag hittat många favoriter. Idag testade jag hennes snabba picknick-kaka, men som alltid var jag tvungen att anpassa lite efter egen fantasi och saker i skafferiet. Resultatet blev en saftig, lätt och väldigt smarrig päronkaka. Den kommer jag göra fler gånger 🙂

Saftig päronkaka
1 ägg
1 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1 dl naturell fet yoghurt (eller fil)
60 gram smält smör
2.5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1 moget päron
Garnering
pärlsocker och kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 18 – 20 cm med bakplåtspapper (blöta pappret lite så kan man forma det efter formen).
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt yoghurt och avsvalnat smör. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma innan det vänds ner i smeten. Häll i formen. Skala, kärna ur och tärna päronet i små bitar. Tryck ner det i smeten. Grädda lite under mitten av ugnen 30 – 35 minuter. Testa med provsticka för att vara säker på att kakan är klar. Låt svalna lite. Och sedan – njuuut!


Mumsig bärkaka

Ibland ramlar man på ett recept, mest av slump, som visar sig bli en allsidig favorit direkt. Som det här plommonkaksreceptet från Hemmets Journal. I min version har jag valt att använda blåbär och hallon. Det blev godare än plommonvarianten, tycker jag. Men själva kakan är underbart god i sig och kan säkert varieras med olika fyllning i det oändliga. Låt fantasin flöda!

Mumsig bärkaka
125 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1 msk vanilsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 rivna bittermandlar
1.5 dl blåbär
1 dl hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Riv ner bittermandeln i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker innan det blandas ner i smeten – rör försiktigt så att luften stannar kvar. Blanda sist ner smöret och rör smeten slät.

Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten. Fördela bären över ytan och tryck försiktigt ner dem i smeten. Strö över någon matsked råsocker eller vanligt strösocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna lite innan servering – servera med vispad grädde. Mums!

Saftig och mjuk havrekaka

Den här kakan är perfekt när man vill njuta – och bli mätt. Smakar ljuvligt tillsammans med frukt/bär och en klick grädde eller glass.

Den smakar mer och mer för varje dag – och håller sig saftig hur länge som helst. Går också jättebra att frysa. Receptet kommer från min favoritsamling ”Hembakat!”.

Wiwi-Annes havrekaka
125 gram mjukt smör
3 dl socker
2 ägg
3 medelstora kokta potatisar
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 – 4 rivna bittermandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Mosa potatisen och blanda med havregryn, mjöl, bakpulver och den rivna mandeln. Rör ner blandningen i smeten. Häll den i en smord och bröad bakform, ca 2 liter (22 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 – 45 minuter. Låt kakan vila i formen en stund innan den stjälps upp på fat.
Smakar bäst om den får vila en dag innan den avnjuts.

Sockerkaka med kaffesmak

Ännu en goding från min receptsamling ”Hembakat!”. En mjuk, saftig sockerkaka med ljuvlig kaffesmak. En underbar kaka att njuta av på farstutrappan så här i vårsolen. 🙂

Gulls kaffekaka
75 gram smält avsvalnat smör
2 ägg
1.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.75 dl kallt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det omväxlande med kaffet i smeten. Rör sist ner smöret. Häll smeten i en välsmord och bröad form, ca 1.5 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Kolla med provsticka om den är klar. Låt stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp. Går utmärkt att frysa. Om det blir något kvar 😉

Anrik honungstosca

De som känner mig vet att jag älskar att samla på recept (oväntat va?).Därför dyker det då och då upp gåvor i form av tidningar eller lösa utklipp. Ibland är det recept från urminnes tider (läs 80-90-tal). Det är extra roligt. Tänk hur vi såg ut då? 😀 I motsats till klädmodet är en del recept tidlösa, som den här honungstoscakakan som tydligen vann SM i bakning 1968 enligt min källa Året Runt. Väldigt söt och god, en favorit om man som jag älskar mandel.

Honungstosca (ca 30 bitar)
Kakan:
2 ägg
1 dl socker
1.5 dl vetemjöl
75 gram smält smör
Fyllning:
ca 300 gram mandelmassa
Toscatopping:
75 gram flagad mandel
75 gram smör
0.75 dl socker
2 msk honung
2 msk grädde

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret till kaksmeten och låt svalna.Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölet och sedan smöret. Klä en långpanna ca 25×35 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämt i den och grädda kakan strax under mitten av ugnen ca 8 – 10 minuter (den ska precis ha börjat få färg). Ta ut den och höj ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och låt sjuda samman några minuter. Hyvla mandelmassan i ett jämt lager över kakan. Bred sedan ut toscasmeten ovanpå och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Den är klar när toscasmeten är gyllene. Låt svalna lite och skär sedan i bitar. Klart!




Kladdkaksmuffins (LCHF)

Min sambo undviker socker, min pappa är glutenintolerant, min dotter vill leva nyttigt på alla sätt och min bror och jag äter just nu LCHF-kost. I år har vi många jämna födelsedagar i familjen. Så hur ska man få ihop något festligt som passar alla? Det är en utmaning, men samtidigt roligt att testa att göra nya varianter av gamla klassiker. Därför har jag experimenterat med kladdkaksmuffins i LCHF-dräkt. Jag gjorde en liten sats eftersom det annars finns risk att jag äter mycket mer än jag borde. Men det är bara att plussa på till större smet om man vill.

Kladdkaksmuffins LCHF (ca 4 st stora)
1 ägg
50 gram smör
60 gram mörk choklad (minst 70 %)
1 rågat krm bakpulver
1 rågat krm vaniljpulver
0.25 dl grädde
0.25 dl mandelmjöl
ev lite sötningsmedel, fast jag använder hellre honung än kemiska varianter.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Hacka chokladen medan smöret smälter. ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. När den smält häller man i grädden. Vispa ägget i en bunke. Tillsätt eventuellt sötningsmedel om du vill använda det. Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda sedan ner det i äggsmeten. Blanda sist i choklad/smör/gräddblandningen och rör smeten slät. Häll i 4 stora muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 8 – 10 minuter. Låt svalna och sätt dem sedan i kylen några timmar för att sätta sig. Servera med grädde och bär.

Ps. Variera gärna muffinsen med olika typer av smaksättning, man kan t ex välja olika typer av choklad; mint, kaffe, apelsin… eller tillsätta laktrispulver, kanel eller något annat spännande. Lycka till!

Ljuvligt kladdiga chokladmuffins (glutenfritt)

chokladmuffins glutenfri

En av mina stora utmaningar som nyttig är att jag fortfarande älskar att baka. Ibland kan jag inte hålla mig, då bakar jag till andra. Igår var familjen samlad i barndomshemmet för att göra fint inför sommaren. Vi städade, eldade, klippte gräs och grillade. En helt underbar dag. Jag hade gjort en variant av glutenfria chokladmuffins (pappa tål inte gluten). Eftersom jag inte kunde smaka själv visste jag inte alls hur den skulle falla de övriga på läppen. Men de gick åt i rasande fart. Alla såg smått lycksaliga ut när de tog en till… och en till. Succé alltså. Så nu måste ni ju få receptet. Grunden är från ”Sju sorters kakor”, men jag har som sagt gjort det glutenfritt.

Kladdiga Chokladmuffins (ca 16 st)
100 gram smält smör
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
0.5 tsk bakpulver
2 dl glutenfritt mjöl (jag gjorde en egen variant av 1/3 Lailas Blå Mjölmix, 1/3 mandelmjöl och 1/3 kokosmjöl)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Ställ ca 16 muffinsformar på en plåt.Vispa ägg och socker lätt. Blanda övriga torra ingredienser noga (sila gärna kakaon för att slippa klumpar) innan de blandas ner i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda tills smeten är smidig. Klicka i muffinsformar (fyll inte mer än 2/3, annars finns risk att de pöser över). Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. De sjunker i mitten – och det är precis som det ska vara.

Ta med ett fat ut i solen och njut. Om du nu äter socker förstås 😉
chokladmuffins glutenfri

Och så måste ni få en bild av gårdagens solnedgång vid mitt barndomshem. Är det inte fint?
Solnedgång i Hult

Önskar er alla en härlig söndag 🙂