En kompis tipsade om att ha burkaprikoser i Upp-och-ner-kakan istället för ananas. Det blev ännu godare. Hade kakan i ugnen 1 timme och 10 minuter.
Eller hur blev den fin?
En kompis tipsade om att ha burkaprikoser i Upp-och-ner-kakan istället för ananas. Det blev ännu godare. Hade kakan i ugnen 1 timme och 10 minuter.
Eller hur blev den fin?
Jag såg ett recept på chokladrutor från Niiiniskitchenlife på Facebook. Det sjöng till mig: Baka oss – nuuu! Snäll som jag är lydde jag så fort jag kunde. Nu står de klara här på min köksbänk och sjunger igen: Ät upp oss – nuuu! Det kommer inte bli svårt att lyda en gång till. Så himlagoda som de är.
De såg inte mycket ut för världen när jag tog ut dem ur ugnen. Men med lite piff blev de riktigt fina. Lätta att baka var de också. Ett höjdarrecept helt enkelt. Tack Niiini! Nästa gång ska jag testa med citron, hallon eller jordgubbar i fyllningen. Kanske blir de ännu godare då – även om det här blir svårt att toppa 🙂
Chokladrutor med vaniljfyllning (ca 24 st)
Kakan:
250 gram smör
4.5 dl mjöl
0.5 dl kakao
2.5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
300 gram Philadelphiaost
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker
Kakao
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Låt svalna. Blanda vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och blanda till en smulig men ganska kladdig deg. Ta drygt 1/3 av degen och fördela i botten på bakform (täckt med bakplåtspapper) ca 25 x 30 cm. Platta till degen lite så den täcker botten ordentligt. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll över botten. Strö sedan över resten av degen. Grädda i mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor. Om den ser ut som min gjorde kan man med fördel pudra kakorna lite med kakao först och sedan toppa med florsocker.
Förra helgen var jag på Loppisrunda med en god vän. Jag skulle inte köpa fler receptböcker. Tänkte jag. Innan. Kom hem med famnen full. Min underbara sambo Patric bara skrattade. Han visste hur det skulle gå redan innan. Han har varit med förr han…
Så nu är det med förnyad iver jag tar fram kakbaksverktygen. I ett ganska ålderstiget häfte från Året Runt hittade jag ett recept på Upp-och-ner-kaka. (Försökte få en bra bild till er, det blev häfte plus katt. Cosmo skulle absolut vara med!)
Kommer någon ihåg denna kakrelik från 70- eller var det 80-talet? Jag har aldrig varken smakat eller bakat den innan. Så för mig är den ny och spännande. Med otaliga variationsmöjligheter.
Hittills har jag bara testat med ananas och banan. Men jag är sugen på att testa med färska jordgubbar. Det borde bli både gott och vackert.
Upp-och-ner-kaka
Till formen:
4 – 5 skivor väl avrunnen ananas (1 liten burk)
50 gram smör
0.75 dl farin- eller råsocker
Sockerkakan:
125 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
0.75 – 1 dl ananasspad
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform, 21 – 22 cm i diameter. Bred ett tjockare lager smör i botten och strö över farinsockret. Placera ananasskivorna jämt på botten.
Rör socker och smör till kakan tills det är poröst och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noga innan det rörs ner. Tillsätt sist ananasspadet. Rör smeten jämt. Häll över frukten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp på fat och låt svalna med formen som lock.
I somras försökte jag skapa en okej sockerkaka för pappa som är glutenintolerant. Jag tycker de flesta bakverk med glutenfria mjölmixer blir lite trista och smakar papper. Men så en dag lyckades jag över förväntan. Den blev ”rasande elegant” – och god. Nu tänkte jag delge er receptet. Men hittar inte lappen. Så håll tummarna att jag kommer ihåg rätt 😛
Glutenfri sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
125 gram smält smör
1.5 dl yoghurt 10%
3 dl Lailas gula mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda växel vis ner smör, yoghurt och mjölblandningen. Rör försiktigt så luften stannar i smeten. Häll i formen och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter.
Lycka till!
Ännu ett recept som blivit en favorit i det Grundelska hemmet. Jag hittade det på Lindas Bakskola via tidningen Hembakat. Det enda jag ändrat är mängden bär, eftersom jag älskar hallon. Jag har även valt att inte smälta smöret som i ursprungsreceptet, känns knaprigare om man blandar som mördeg.
Linda skriver om sitt recept: ”Gudomligt goda och mjuka hallonrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.”
Håller med till fullo 🙂
Smuliga hallonrutor i långpanna (26–30 bitar)
5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 gram smör
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 200 – 300 gram hallon, färska eller frysta
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt det kalla smöret skuret i bitar och blanda ihop allt till en smuldeg. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan). Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.
Till min stora glädje fick vi en ny spis häromdagen. Någon kanske muttrar ”Ny? Den där är ju minst tio år!”. Men för mig är den ny.Och tacksamheten flödar. Den gamla ugnen hade en hopplös termostat. Det var alltid en gissningslek med baktider och temperatur. Men nu har jag en ugn som funkar perfekt. Tjohoo!
I min iver att provköra spisen tog jag mig an en riktig utmaning – att baka glutenfritt. Tänkte överraska pappa med något gott till jul. På Facebook hade en vän delat receptet nedan från Femina, Evelinas Ekologiska. Jag har gjort om receptet lite efter mitt innehåll i skafferiet. Gott blev det, det kan jag lova!
Glutenfria Saffransmuffins (5 st stora)
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
50-60 gram florsocker
1/2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
1 liten nypa salt
1 ägg
50 gram smör
Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör därefter i det smälta smöret och ägget. Fyll 5 större muffinsformar och ställ på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Låt svalna något innan servering.
Ps. De blev underbart saftiga och goda. Det gjorde lite ont att lägga undan alla till pappa. Får nog göra en omgång till mig också…
Mina lösa receptlappar ligger i en enorm hög mitt i köket. Idag tänkte jag strukturera upp dem. Det slutade såklart med att jag bakade istället. Högen är kvar, men nu har den sällskap på bänken av en mustigt god chokladkaka. Perfekt kaka när man är sugen, för man är nöjd efter en bit. Kanske något för adventsfikat?
Chokladkaka med frosting
Kakan
2 dl socker
0.5 dl kakao (minska till 0.25 dl om du vill ha lite ”snällare” smak)
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
2 ägg
Frosting
0.5 dl kakao
1.5 dl florsocker
1.5 dl grädde
75 – 100 gram Philadelphiaost (kan uteslutas)
Blanda alla torra ingredienser till kakan i en skål. Smält smöret och blanda i när det svalnat. Rör ner äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter ca 1.5 liter (jag tog en stjärnformad form). Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Vänd upp på ett fat och låt svalna. Sikta ner kakao och florsocker till frostingen i en skål. Blanda med grädde och osten. Rör tills den är slät och lagom tjock. Bred över den kalla kakan. Klart att hugga in!
Även om jag försöker vara nyttig just nu så offrade jag mig när min dotter fyllde år. Hon hade gjort en väldigt god variant på snickersrutor. Tror hon hittade det i tidningen Hembakat. Jag var bara tvungen att lägga in den i min gigantiska receptsamling (den här bloggen alltså).
Snickerskaka (ca 12 mastiga bitar)
200 gram smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.25 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150 – 200 gram godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl salta jordnötter
200 gram smält mjölkchoklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och mjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Skär kolorna i bitar och strö över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 25 – 32 minuter (beror på hur kladdig du vill ha den). Låt svalna i formen. Smält chokladen och blanda ner jordnötterna. Bred över den kalla kakan. Skär i bitar när chokladen stelnat.
Ibland blir jag vansinnigt sugen på mazariner. Men det är så pillrigt att göra. Då är dessa rutor den perfekta lösningen. Mycket enklare att göra och minst lika gott som vanliga mazariner. Rekommenderas varmt 🙂 Om man vill vara vågad kan man ha lite hallon i fyllningen.
Mazarinrutor
Botten
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula
Fyllning
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk mjöl
0.5 tsk bakpulver
Glasyr
1.5 dl florsocker
1.5 msk citronsaft eller vatten
Blanda samman ingredienserna till botten och låt vila kallt ca 30 minuter. Tryck sedan ut degen i botten på en bakplåtspappersklädd fyrkantig form, 20 cm x 30 cm. Fördela fyllningen jämt över botten och grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Lyft ur formen. Blanda ihop glasyren och bred över kakan. Låt stelna innan kakan skärs i portionsbitar.
Igår tittade jag på en gammal repris av ”Hela Sverige Bakar”. Den tekniska utmaningen var att göra chokladfondant. Jag har sett dessa bakverk göras hundra gånger i tv. Varje gång har jag tänkt testa själv. Men det har inte blivit av. Men igår kväll fick jag äntligen fart. Klockan 22.oo började jag baka efter att ha hittat ett lovande recept på nätet av Tommy Myllymäki. Eftersom jag bara vill testa gjorde jag en fjärdedel av receptet. Det blev fyra stycken. Dom blev jättebra. Nybörjartur kanske? 😉 Här kommer receptet lite anpassat efter mig.
Chokladfondant (ca 16 st)
200 gram choklad, 40 – 60 %. Välj en sort som du gillar!
200 gram smör
4 ägg
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl
Hacka chokladen i små bitar. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda ner chokladen i smöret. Rör tills den har smält helt. Vispa ägg och socker pösigt. Häll först ner en tredjedel av chokladsmöret och blanda försiktigt med äggsmeten. Häll sedan i resten. Sikta ner kakao och möj. Vänd försiktigt ner i smeten. Behåll så mycket luft som möjligt. Fyll välsmorda formar till 2/3 med smet. Jag använde vanliga muffinsplåtar. Grädda i ca 190 grader 8 – 9 minuter. Det handlar om små marginaler för att få rätt konsistens. Provbaka gärna en innan resten åker in. Låt stå i formen någon minut innan de stjälps upp.
Chokladsorten avgör hur god den blir. Välj rätt så är denna kaka gudomlig!
Som sagt, det är inte lätt att vara nyttig. Den här gången var det Hembakat som fick mig på fall. Dessa underbara Apelsinrutor är hemska. Eftersom de är så goda. Men när den satsen är slut SKA jag bli nyttig igen. Får sluta klicka på lockande länkar helt enkelt…
Smuliga Apelsinrutor (12–16 st)
Smuldeg:
250 g rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Fyllning:
2 ägg
2 dl crème fraiche, 34 procent
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en ½ apelsin (kan bytas mot citron)
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering. Gott med vaniljsås eller vispad grädde till. Kakan har lite pajkänsla 🙂
Som vanligt dyker det upp gamla receptlappar när man minst anar. Idag letade jag i min ganska rejäla recepthög efter ett recept på marängtårta. Ut ramlade en receptlapp som legat och skräpat i min hög väldigt länge… Jag tänkte: ”Näe, nu måste jag baka den där och bestämma om lappen är värd att behålla eller inte!” Sagt och gjort. Den blev jättegod! Min bonuspöjk tyckte det var det godaste han ätit på länge. Roligt! Matmamma nöjd. Här får ni framgångskakan:
Maggans mjuka havrerutor
50 gram smält smör
1.5 dl mjölk
2 dl socker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Topping
1.5 dl havregryn
100 gram smält smör
1 dl socker
3 tsk kanel
Blanda alla ingredienser till kakan (de torra för sig innan de blandas med ägg, mjölk och smör). Klä en liten långpanna (30×20 cm) med bakplåtspapper. Häll i kaksmeten och fördela den jämnt i formen. Blanda toppingen och klicka över kakan. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Låt svalna lite och skär sedan i rutor. Om du vill göra många rutor – fördubbla receptet och använd ugnens stora långpanna. Sätt på kaffet och smaska loss!