I torsdags fick jag några ankägg av en kompis. Det har jag aldrig testat förut 🙂 Hon sa att ankägg funkar bäst i bakning eftersom de har starkare smak än hönsägg. Spännande! Jag är fortfarande nyttig, men var så klart tvungen att prova dessa nya ägg direkt. Första tanken var att göra en vanlig sockerkaka. Men det saknades både det ena och det andra (socker nästan slut, vaniljsocker också, begränsat med bakpulver…). Så kan det gå när man inte bakat på ett tag. Men jag gav inte upp för det. Jag tittade mig omkring i skafferiet och hittade farinsocker, bikarbonat och pepparkakskryddor. Perfekt! Så jag gjorde en mjuk pepparkaka. Den blev mycket uppskattad av omgivningen – en gäst tog 4 bitar! För första gången smakade jag inte själv på min kaka. Kändes konstigt, men kanske lika bra att vänja sig?
Pepparkaka på ankägg
1 ankägg (eller 2 hönsägg)
100 gram smält smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk pepparkakskrydda
ca 15 skalade och flagade mandlar
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna (går fortare om man häller i den kalla mjölken). Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver och pepparkakskryddan. Tillsätt mjölblandningen och smör/mjölk växelvis i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är väl blandat. Smörj och bröa en sockerkaksform. Strö mandel i botten på formen. Häll i smeten och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen.
Nu till nyttigheterna. Jag har provbakat olika sorters frökex senaste veckorna. Men det jag provade igår var godast hittills. Lika gott som chips fast mycket nyttigare! Originalreceptet kommer från Jills mat, men som vanligt har jag gjort lite efter eget huvud.
Underbara frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl hackad mandel
2 krm salt
0.5 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt
Blanda alla trorra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Underbara att äta med färskost (gräslök!) och några tomater 🙂