Oj va gott med nötkaka!

Jag har alltid älskat sockerkaka med nötsmak. Men konstigt nog har jag aldrig gjort någon själv. Idag tog jag tag i detta outforskade område. Jag kollade nätet (som vanligt) och bestämde mig för att ge Per Morbergs nötkaka en chans. Nu står den i ugnen och sprider en ljuvlig doft. Idag ska jag unna mig igen. Mitt nyttiga liv har gått in i en ny fas. Nu är jag duktig på veckorna och unnar mig lite på helgen. Hoppas det funkar. Man måste ju få lite guldkant på tillvaron också? 😉 Här kommer receptet på nötkakan, med några små modifikationer – som vanligt…

Nötkaka
minst 70 gram malda hasselnötter (drygt 1 dl)
3 ägg
2 dl socker
1oo gram smör
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Mal nötterna i en mixer. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca 1.5 liter). Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och låt koka upp. Blanda vätskan i äggblandningen under omrörning. Blanda bakpulver med mjöl och tillsätt även det under försiktig omrörning. Häll sist i hasselnötterna. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Vinner på att få stå och safta till sig ett par timmar.
notkaka4_web

 

Jakten på godaste rabarberkakan

Har ni någon aning om vad svårt det är att baka nya godsaker utan att smaka själv? Ser ju så himla gott ut! Och man har ju ingen aning om ifall det är bra nog? Kaffegästerna vågar kanske inte vara helt ärliga? Man får helt enkelt släppa kontrollen och börja lita på folk. I så fall är den här rabarberkakan väldigt god. Och visst ser den god ut? Jag hittade den på sajten ”Middagshjälpen”. Bara att testa medans rabarbern är frisk och rak 🙂

Världens godaste rabarberkaka
Kakan:
150 gram smält smör
3 ägg
2.5 dl socker
3 dl mjöl
rabarber, ca 3 stjälkar
Kolasås:
1 msk smör
2 dl grädde
1 dl socker
1 msk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smöret och sist mjölet. Rör försiktigt så luften blir kvar i kakan. Häll smeten i en smord och bröad ugnsform, använd gärna kokos eller farinsocker istället för ströbröd. Lägg i rabarber, ansad och skuren i småbitar. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter, sedan ska kolan hällas över. Kakan ska vara lite mer än halvklar då. Koka kolan när kakan har satts in i ugnen. Ta ut kakan, bred på kolan och grädda färdigt (ungefär 10 minuter).

Kakan är så god i sig, det behövs vare sig vaniljsås eller grädde till.
rabarberkakagodaste_web

Ankäggskaka och supergoda frökex

I torsdags fick jag några ankägg av en kompis. Det har jag aldrig testat förut 🙂 Hon sa att ankägg funkar bäst i bakning eftersom de har starkare smak än hönsägg. Spännande! Jag är fortfarande nyttig, men var så klart tvungen att prova dessa nya ägg direkt. Första tanken var att göra en vanlig sockerkaka. Men det saknades både det ena och det andra (socker nästan slut, vaniljsocker också, begränsat med bakpulver…). Så kan det gå när man inte bakat på ett tag. Men jag gav inte upp för det. Jag tittade mig omkring i skafferiet och hittade farinsocker, bikarbonat och pepparkakskryddor. Perfekt! Så jag gjorde en mjuk pepparkaka. Den blev mycket uppskattad av omgivningen – en gäst tog 4 bitar! För första gången smakade jag inte själv på min kaka. Kändes konstigt, men kanske lika bra att vänja sig?

Pepparkaka på ankägg
1 ankägg (eller 2 hönsägg)
100 gram smält smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk pepparkakskrydda
ca 15 skalade och flagade mandlar
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna (går fortare om man häller i den kalla mjölken). Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver och pepparkakskryddan. Tillsätt mjölblandningen och smör/mjölk växelvis i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är väl blandat. Smörj och bröa en sockerkaksform. Strö mandel i botten på formen. Häll i smeten och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen.

Nu till nyttigheterna. Jag har provbakat olika sorters frökex senaste veckorna. Men det jag provade igår var godast hittills. Lika gott som chips fast mycket nyttigare! Originalreceptet kommer från Jills mat, men som vanligt har jag gjort lite efter eget huvud.
godastefrokex2_web
Underbara frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl hackad mandel
2 krm salt
0.5 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt

Blanda alla trorra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Underbara att äta med färskost (gräslök!) och några tomater 🙂

 

Underbara päronrutor med kolaglasyr

Jösses! Jag blir nästan religiös. Dessa päronrutor kan få vem som helst att tro på en högre makt. Får det verkligen bli så här gott? Jag hittade receptet på matklubben.se för några år sedan. Redan då blev min dotter frälst. Men sedan har receptet fått ligga till sig. När jag gjorde dem igen här om dagen insåg jag att Erica hade haft rätt. De är underbara. Nu är alla i familjen som tokiga. Måste ha meeeer 🙂

Päronrutor med kolaglasyr
200 gram smör
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl grädde (eller mjölk)
3 – 4 päron, skalade och skurna i bitar
Kolaglasyr
1 dl vispgrädde
0.5 dl socker
0.5 dl ljus sirap
1 rågat kryddmått mald ingefära
0.5 tsk vaniljsocker
25 gram smör

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna, 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Smält smöret och låt den svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, blandas sedan ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt grädden och rör försiktigt till en slät smet. Häll i långpannan och bred ut den med en slickepott så smeten fördelar sig jämnt i formen. Fördela päronbitarna över smeten. Tryck till dem lätt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 – 35 minuter. Ta ut och låt svalna.
När kakan är kall är det dags att koka glasyren. Mät upp grädde, socker, sirap och ingefära i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka på svag värme tills den tjocknar (ca 5 minuter). Ta av kastrullen från värmen och rör i smör och vaniljsocker. Låt glasyren svalna lite innan den hälls över kakan, då rinner den inte över kanten lika lätt. Låt glasyren stelna och skär sedan i lagom rutor.
Mumma!
paronrutor1_web

Glutenfria hemligheter

Den här kakan har funnits i bak(hahaha-)huvudet en länge. Men tiden var inte mogen att göra den förrän idag. Jag smakade den på jobbet en gång och tog självklart receptet som kollegan hade kopierat till alla som ville ha. Men jag kom inte ihåg hur den smakade. Jag blev glatt överraskad. Jättegod! Däremot är jag lite fundersam på namnet. Varför Militära hemligheter? Om någon har en teori eller till och med vet så berätta! En kommentar om bilden. Min mormor var en fantastisk kvinna. Och vacker. Här är hennes bröllopsfoto, och hennes servis. Kakor ochmilitara3_web kaffe blir ännu godare i vacker miljö 🙂

Militära hemligheter (för en stor lång-panna)
200 g rumsvarmt smör (margarin i originalreceptet)
4 dl socker
6 ägg
4 medelstora kokta kalla potatisar
300 g sötmandel
5 bittermandlar
rivet skal av en apelsin
250 g mörk choklad + 2 msk olja

Sätt ugnen på 175 grader och klä en stor långpanna med bakplåtspapper. Riv potatisen och mal mandeln (eller använd mandelmjöl). Rör smör och socker poröst. Dela äggen och tillsätt en gula i taget, rör om noga mellan varje. Tillsätt sedan potatisen, mandeln och apelsinskalet. Vispa äggvitorna till skum och rör försiktigt ner dem i smeten. Börja med 1/3, sedan resten. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda i 20 – 25 minuter i mitten av ugnen. När kakan är färdiggräddad stjälps den upp på bakplåtspapper eller fat. Dra bort bakplåtspappret kakan gräddades på medan den är varm. Smält chokladen i vattenbad, rör ut med oljan och bred över den kalla kakan. Skär i bitar. Den här kakan blir tydligare i smaken om den får vila någon dag. Som marsipangodis nästan 🙂

 

Luftig mandelkaka med chokladtäcke

Jag har gjort en djupdykning i min gamla receptbok igen. Det ger utdelning varje gång. Precis i början av denna pergamentrulle (började skriva 1987!) hittade jag ett lovande recept som jag aldrig testat. Vet inte ens varför det hamnat i min bok 🙂 Men nu är i alla fall mandelkakan både bakad och smakad. Den får med beröm godkänt. Den smakade som en väldigt luftig biskvibotten i form av sockerkaka. Med frukt/bär och grädde blir den en lyxig dessert. Tyvärr var den ömtåligare än den såg ut så den gick i tio bitar när jag flyttade den en gång för mycket. Därför, tyvärr, mycket kantskadad på bilden…

Mandelkaka med chokladtäcke
200 gram mandelmjöl (eller skållad, mald mandel)
4 äggvitor
3 dl florsocker
150 gram mörk choklad
50 gram Nutella

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt i florsockret lite i taget. Gör sedan likadant med mandelmjölet. Smörj och bröa en rund sockerkaksform med hål, ca 24 cm. Grädda i 175 grader 30 – 40 minuter i mitten av ugnen. Låt vila i formen en stund innan den stjälps upp. Smält 1/3 av chokladen över vattenbad. Hacka resten av chokladen fint. Blanda hacket med den smälta chokladen tills smeten är jämn. Blanda ner Nutellan. Bred över den kalla kakan och låt stelna. Klart!
mandelkakafranrobert

Whiskey som kaka!

Nu är det Nyårsafton och det betyder – mer god mat! Vi brukar fira med folk som är väldigt duktiga på matlagning, så förrätt och varmrätt lämnar jag gärna över. Mitt bidrag brukar vara efterrätten. I år tänkte jag festa till det med whiskeykaka, det enda sätt man kan göra whiskey gott enligt mig 🙂 Receptet kommer från ”Annas kakbok” av Anna Bergenström. Kakan ska stå i två dagar innan servering så därför har jag nu väntat i exakt 1 dygn och 22 timmar på att få smaka. Den är värd att vänta på…oväntat underbar! Servera med en gräddklick.
Gott Nytt År!

Robertos kakawhiskeyk2_web
100 gram smör
200 gram mandelmassa
2 ägg
2 rågade dl socker
2 dl vetemjöl
1.5 tsk vaniljsocker
1 dl russin
6 torkade aprikoser, finhackade
2 msk whiskey

Gör så här:
Smörj en form ca 20 cm i diameter, använd gärna bakplåtspapper till botten. Sätt ugnen på 160 grader.
Smält smöret och låt svalna. Riv mandelmassan grovt. Hacka aprikoser fint. Häll dem och russin i en skål och blanda med mjöl och vaniljsocker. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mandelmassa i äggsmeten. Rör sedan i mjöl- och fruktblandningen. Smaksätt med whiskeyn. Häll smeten i formen och grädda ca 40 minuter.
Låt vila ca 2 dygn. Servera med en klick grädde.

 

Ruts goda blåbärskaka (Drottningkaka)

I somras bjöd min sambos mormor Rut på dessa underbara rutor (min är i rund form, men allt funkar :)). Hon hade bara i blåbär, men jag kan tro att det blir minst lika gott om man tillsätter hallon också. Sedan dessa har jag, förståss, tjatat om recept. Och här om dagen fick jag det i form av ett tidningsurklipp (vet ej källan)! Nu vill jag så klart genast dela med mig av det.
Var så goda! 🙂IMG_5827

Drottningkaka ca 15 bitar
400 g mandelmassa
150 g smör (rumsvarmt)
5 ägg
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g hallon
75 g blåbär

Riv mandelmassan, tillsätt smör och vispa till en smet. Vispa äggen ett i taget och rör ner i smeten. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner även det. Häll i en form 20 x 25 cm klädd med bakplåtspapper. Strö över bären och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Bananrutor med underbar chokladfrosting

Vad gör man egentligen med gamla bananer? Slänger i sophinken? Nej! Gör banankaka 🙂 Ju mörkare skal desto mer smak. Min  favoritbanankaka hittade jag i min hjälpsamma receptsamling Hembakat. För att festa till kakan lite toppar jag den med en jättegod chokladfrosting. Given succé. Perfekt på alla sorters kalas, därför mitt bidrag till Månadens Sötsak på bloggen Söta saker. Här kommer recept:

Bananrutor med chokladfrosting
Kakan:bananrecept_web
75 gram smält smör
2.5 dl socker
2 msk mjölk
0.5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 mogna mosade bananer
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggvitor

Frosting:
60 gram mjukt smör
1.5 – 2 dl florsocker
0.5 dl kakao
100 gram Philadelphiaost

Blanda socker, mjölk, salt, vaniljsocker och äggulor i en bunke. Tillsätt smör och vispa blandningen porös. Rör ner bananmoset. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver. Vispa äggvitor till hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten, börja med 1/3. Häll i smord bröad form, eller form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna i formen. Gör under tiden frostingen. Vispa smör, florsocker och kakao luftigt. Vispa ner Philadelphiaosten. Bred över den svala kakan och dela den i fyrkantiga bitar.
bananrutor_web

Hjärtekaka med touch av mandel

Min sambos snälla och omtänksamma mamma Berit gav mig en mycket vacker sockerkaksform i lördags när vi var på Loppis. Det enda hon ville ha i utbyte var en smakbit av den kommande kakan. Idag hade vi premiärbaket. Jag gjorde en vanlig sockerkakssmet, fast 1.5 sats (stor form). För att snitsa till den lite la jag till mandel. Den blev både vacker och mycket god! Formen gav kakan en jättebra och krispig yta. Det här blir nog en favoritform 🙂sockerkaka2_web

Sockerkaka med touch av mandel (stor form!)
150 gram smör
3 ägg
3 dl socker
4.5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2.5 dl mjölk eller vatten
1.5 – 2 dl mixad mandel
2 rivna bittermandlar

Smält smöret och blanda sedan i mjölken/vattnet. Smörj och bröa en stor sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med övriga torra ingedienser. Rör försiktigt ner smörblandningen och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 – 200 grader ca 45 minuter. Låt stå ett par minuter i formen innan kakan stjälps upp. Vinner på att få safta till sig några timmar 🙂

Mjuk pepparkaka funkar året runt

Det var i augusti. Sommarvärmen var kvar. Kvällarna var ljusa. Då kom det över mig ett jättesug efter mjuk pepparkaka. Men inte kan man äta pepparkaka mitt i sommaren!? Efter en stund beslöt jag mig för att strunta i vad man kan och inte kan. Jag bakade en mjuk pepparkaka. Tyvärr smorde jag inte formen tillräckligt så överdelen fastnade i formen. Men vem bryr sig om utseendet? Den blev ju jättegod. Receptet hittade jag i ”Annas kakbok” av Anna Bergenström (i kapitlet ”Julbak” förståss!).

Pepparkaka från Grännapepparkaka2_web
150 gram smör eller margarin
2 ägg
2 rågade dl socker
1.5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1.5 tsk mald ingefära
1.5 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
2.75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfett och låt svalna lite. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt filmjölk och det smälta matfettet. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och vänd sedan ner det i kaksmeten (försiktigt). Smaksätt gärna med lingonsylt. Häll i smord och bröad sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen 40 – 45 minuter.

Smaskig och saftig morotskaka

Jag gillar verkligen morotskakan med apelsinglasyr som jag skrivit om tidigare. Men igår blev jag sugen på den mer traditionella varianten med Philadelphiaost-glasyr. Som vanligt tog jag en sväng bland diverse bakbloggar och hittade den här mycket saftiga och goda kakan på baka.se. Här kommer en lite bearbetad variant:

Morotskaka med glasyrmorotskaka5_web
Kakan:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
3 dl rårivna morötter
Glasyr:
200 gr Philadelphiaost
1,5 dl florsocker
25 gr mjukt smör
1 st lime (saften) eller 2-3 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form ca 25 cm i diameter. (Om man vill ha en högre kaka så välj en mindre form och grädda 5 – 10 minuter till. Testa med provsticka.) Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna, sist de rivna morötterna. Häll i formen. Grädda i ca 30 min. Låt kakan svalna. Vispa ihop ingredienserna till glasyren och låt stå i kylskåpet ett tag innan du brer den på den helt kalla kakan. Mycket gott!!!