Bananrutor med underbar chokladfrosting

Vad gör man egentligen med gamla bananer? Slänger i sophinken? Nej! Gör banankaka 🙂 Ju mörkare skal desto mer smak. Min  favoritbanankaka hittade jag i min hjälpsamma receptsamling Hembakat. För att festa till kakan lite toppar jag den med en jättegod chokladfrosting. Given succé. Perfekt på alla sorters kalas, därför mitt bidrag till Månadens Sötsak på bloggen Söta saker. Här kommer recept:

Bananrutor med chokladfrosting
Kakan:bananrecept_web
75 gram smält smör
2.5 dl socker
2 msk mjölk
0.5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 mogna mosade bananer
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggvitor

Frosting:
60 gram mjukt smör
1.5 – 2 dl florsocker
0.5 dl kakao
100 gram Philadelphiaost

Blanda socker, mjölk, salt, vaniljsocker och äggulor i en bunke. Tillsätt smör och vispa blandningen porös. Rör ner bananmoset. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver. Vispa äggvitor till hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten, börja med 1/3. Häll i smord bröad form, eller form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna i formen. Gör under tiden frostingen. Vispa smör, florsocker och kakao luftigt. Vispa ner Philadelphiaosten. Bred över den svala kakan och dela den i fyrkantiga bitar.
bananrutor_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Hjärtekaka med touch av mandel

Min sambos snälla och omtänksamma mamma Berit gav mig en mycket vacker sockerkaksform i lördags när vi var på Loppis. Det enda hon ville ha i utbyte var en smakbit av den kommande kakan. Idag hade vi premiärbaket. Jag gjorde en vanlig sockerkakssmet, fast 1.5 sats (stor form). För att snitsa till den lite la jag till mandel. Den blev både vacker och mycket god! Formen gav kakan en jättebra och krispig yta. Det här blir nog en favoritform 🙂sockerkaka2_web

Sockerkaka med touch av mandel (stor form!)
150 gram smör
3 ägg
3 dl socker
4.5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2.5 dl mjölk eller vatten
1.5 – 2 dl mixad mandel
2 rivna bittermandlar

Smält smöret och blanda sedan i mjölken/vattnet. Smörj och bröa en stor sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med övriga torra ingedienser. Rör försiktigt ner smörblandningen och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 – 200 grader ca 45 minuter. Låt stå ett par minuter i formen innan kakan stjälps upp. Vinner på att få safta till sig några timmar 🙂

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Mjuk pepparkaka funkar året runt

Det var i augusti. Sommarvärmen var kvar. Kvällarna var ljusa. Då kom det över mig ett jättesug efter mjuk pepparkaka. Men inte kan man äta pepparkaka mitt i sommaren!? Efter en stund beslöt jag mig för att strunta i vad man kan och inte kan. Jag bakade en mjuk pepparkaka. Tyvärr smorde jag inte formen tillräckligt så överdelen fastnade i formen. Men vem bryr sig om utseendet? Den blev ju jättegod. Receptet hittade jag i “Annas kakbok” av Anna Bergenström (i kapitlet “Julbak” förståss!).

Pepparkaka från Grännapepparkaka2_web
150 gram smör eller margarin
2 ägg
2 rågade dl socker
1.5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1.5 tsk mald ingefära
1.5 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
2.75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfett och låt svalna lite. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt filmjölk och det smälta matfettet. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och vänd sedan ner det i kaksmeten (försiktigt). Smaksätt gärna med lingonsylt. Häll i smord och bröad sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen 40 – 45 minuter.

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Smaskig och saftig morotskaka

Jag gillar verkligen morotskakan med apelsinglasyr som jag skrivit om tidigare. Men igår blev jag sugen på den mer traditionella varianten med Philadelphiaost-glasyr. Som vanligt tog jag en sväng bland diverse bakbloggar och hittade den här mycket saftiga och goda kakan på baka.se. Här kommer en lite bearbetad variant:

Morotskaka med glasyrmorotskaka5_web
Kakan:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
3 dl rårivna morötter
Glasyr:
200 gr Philadelphiaost
1,5 dl florsocker
25 gr mjukt smör
1 st lime (saften) eller 2-3 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form ca 25 cm i diameter. (Om man vill ha en högre kaka så välj en mindre form och grädda 5 – 10 minuter till. Testa med provsticka.) Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna, sist de rivna morötterna. Häll i formen. Grädda i ca 30 min. Låt kakan svalna. Vispa ihop ingredienserna till glasyren och låt stå i kylskåpet ett tag innan du brer den på den helt kalla kakan. Mycket gott!!!

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Rabarberkaka med marängtäcke

Jag trodde det var för sent för rabarber nu, men jag chansade. Har ju fått ett helt fång rabarber av brorsan. Det funkade jättebra! Hitta de receptet i en Hembakat-pärm som inhandlades på loppis igår. Jag gillar loppisar 🙂

Rabarberkaka med marängtäckerabarberkakamarang_web
50 gram smör
1 ägg + 3 äggulor
2 dl socker
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g skuren och ansad rabarber
0.5 dl socker

Marängtäcke
3 äggvitor
1.5 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Skölj och skala rabarbern (om det behövs). Skär i ca 1 cm stora bitar. Vispa ägget och gulorna med sockret (pösigt). Blanda mjöl och bakpulver , vänd ner i äggsmeten växelvis med smöret. Häll i formen. Fördela rabarbern över kaksmeten och tryck ner dem lätt i smeten. Strö över 0.5 dl socker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Gör under tiden marängtäcket: vispa vitorna till fast skum och tillsätt sockret pö om pö. Fortsätt vispa tills smeten är seg och blank. Ta ut kakan och bred marängen över. Grädda 20 minuter till (eller tills marängen fått fin färg).  Kakan blir ganska kladdig – vill man ha fastare form så grädda den 10 minuter till innan marängtäcket breds på. Låt kakan svalna i formen. Bjud den ljummen med glass.rabarberkakamedmarang_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Rabarberkaka gör mig glad

Bläddrade runt i mina samlade lösbladsrecept. Det är kul, man hittar alltid något som är oprövat. Eftersom jag fick länsa brorsans rabarberstånd igår hade naturligtvis en baktanke (hahaha!) med receptletandet – rabarberkaka! Till slut hittade jag ett enkelt recept som blir många kakor. Alltid en fördel för en godisgris som mig… Här kommer det!

Rabarberrutor á la Regine
150 gram smör
3 ägg
3.75 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1.5 dl mjölk

400 gram skalad, tunt skuren
(ca 1 cm) rabarber
0.5 dl socker
ev 1.5 msk kanel

Smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll mjölken i smöret. Blanda sedan växelvis äggsmeten med mjölblandningen och smör/mjölken. Rör försiktigt så luften behålls i smeten. Häll i smord långpanna. Blanda rabarberbitarna med socker och ev kanel. Strö ut över kakan. Garnera ev med pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna och skär i bitar. Om du inte använt pärlsocker kan du pudra med florsocker innan servering. Gott med vaniljsås till 🙂

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Nötkladdkaka med jordgubbar – onödigt gott

Jag fick uppdraget att “baka nåt gott till Midsommar”. Problemet var att jag hade minimalt med tid. Så jag fick hitta på nåt enkelt men ändå gott. Då kom jag på att jag skulle göra Mandelkladdkakan från Evas Frestelser som jag har skrivit om tidigare. Jag stressade iväg till affären för att köpa mandel och ägg. Kom hem med nötter. Fel nötter. Hade i stressen slängt med en påse hasselnötter istället… Jag fick vara kreativ. Det blev en kladdkaka med hasselnötter istället. Jag piffade upp den med grädde och jordgubbar – och vips så hade vi en jättegod midsommarkaka. Gästerna smackade nöjt och tog flera gånger. Bra betyg! Så nu tänkte jag skynda mig att skriva ner receptet innan det har försvunnit ur huvudet för det här ska jag göra många fler gånger….

Regines Nötkladdkaka (6 -8 personer)
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1.5 – 2 dl malda hasselnötter (gärna rostade också men ej nödvändigt)
1.5 dl mjöl
1 krm salt
1 msk mandellikör (kan uteslutas)
ev lite hackad mandel att toppa med

Smält smöret, låt svalna. Rosta (ev) och mal hasselnötter. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter (springform är bra!). Vispa ägg och socker lite grand. Blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i formen. Strö eventuellt över lite hackad mandel. Grädda i 175 grader 20 – 25 minuter i nedre delen av ugnen. Den är godare ju kladdigare den är så det går inte att ha den för kort i ugnen 🙂 Vispa grädde och bred över den kalla kakan. Toppa med 1 liter jordgubbar och du har den perfekta sommarkakan!

notkladdkaka_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Solskenskaka

För några år sedan gick jag och Berit (Patrics mamma) igenom hennes receptsamling. Jag skrev av recept som en dåre. En av kakorna var superenkel och jättegod. Jag gör den ofta. Den är saftig och knaprig och alldeles, alldeles underbaaar…

Solskenskaka
3 ägg
3 dl socker
150 g smör, smält o avsvalnat
3 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
ca 20 mandlar

Skålla och skala mandlarna. Hacka dem grovt eller skiva dem som flarn.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Häll i smord och bröad form (ca 25 cm i diameter). Sätt in i ugnen på 175 grader. När kakan varit inne 5 minuter tas den ut och mandeln strös över den. Grädda sedan ytterligare 30 – 40 minuter. Låt stå en liten stund innan den stjälps upp på fat.
solskenskaka_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Uppdatering av “Min goda kaffekaka”

Idag blev jag sugen på kakan jag gjorde i inlägget: Underbart god kaffekaka Men som vanligt fick jag lust att experimentera lite. Så jag hällde en skvätt mandellikör i smeten (1 – 2 msk) och bytte ut kaffet i glasyren mot 0.5 msk kaffepulver utrört i lite varmt vatten. Kakan blev faktiskt ännu godare fast jag inte trodde det var möjligt. Testa får ni se!
kaffekaka2_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Morotskaka med apelsinglasyr

Ibland lockas jag att köpa en veckotidning. Nästan alltid beror det på att tidningen har någon typ av bak-bilaga. Senast var det Allers som frestade mig med “Nya favoriter i långpanna!”. Nu har jag testat recepten och hittat en favorit som kommer fortsätta finnas på mitt kak-fat. Det var otroligt gott och uppfriskande att ha apelsin i glasyren.

Morotskaka

3.5 dl socker
2.5 dl rapsolja
3 ägg
4 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
1 msk kanel

Glasyr:
4 dl florsocker
pressad apelsinsaft (1-2 msk)
rivet apelsinskal

 

Vispa socker och olja vitt och pösigt, funkar bäst i matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Blanda ner rivna morötter, mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel. Häll smeten på bakplåtspapper i långpanna ca 30 x 25 cm. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Låt svalna. Rör ut florsocker med apelsinsaften till lagom tjocklek. Riv i lite apelsinskal (väl rengjord apelsin!). Bred över den svalnade kakan. Skär i bitar. Sätt på kaffet och njut sedan av kaffe och kaka!
morotskaka4_web

 

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Klassisk toscakaka med vaniljkräm

Ibland blir man jättesugen på en speciell sak. Idag var det toscakaka för min del. Jag hittade samma recept på flera ställen (Sju sorters kakor, Hembakat mm) så jag antog att det var ett bra val. För att göra kakan extra smaskig – måndagar behöver ju lite guldkant – så fyllde jag den med vaniljkräm. Inte illa. Smakade ljuvligt. tosca_web

Toscakaka
100 g smör
2 ägg
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 dl grädde eller mjölk

Toscatopping
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g skållad, skalad och hackad sötmandel

Fyllning
2 – 3 dl vaniljkräm

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör sist ner mjölk och smör. Häll smeten i smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader, nedre delen av ugnen i 20 – 25 minuter. Gör under tiden toscasmeten. Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och börjat tjockna. Bred den över kakan och fortsätt grädda i 20 minuter till något hack högre i ugnen. När kakan svalnat så delas den och fylls med vaniljkräm.
Bara att njuta! 🙂

toscaslice_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Underbar kolakaffekaka

Vi har just smakat på en underbar, kletig, luftig, beroendeframkallande kaka. Jag hittade receptet i en bok, men när jag skrev av det glömde jag både det ena och det andra. Bland annat vad boken heter… Men jag fyllde i luckorna så gott det gick och resultatet blev jättebra. När folk ser kakan få de en drömmande blick och man bara ser att de längtar efter att bli bjudna. Precis som jag vill ha det. Att ha en kaka som alla vill ha är makt 😉
Prova själva får ni se!

Kolakaffekaka med smaskig glasyr

Kakan
100 gram smörkolakaffekaka2_web
3 ägg
2 dl socker
0.5 msk kaffepulver
2 tsk vatten
2 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
2 msk kakao (siktad)

Glasyr
100 gram smör
1 dl socker
0.5 dl grädde
0.5 dl ljus sirap
1 msk kakao (siktad)
0.5 msk kaffepulver

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Koka upp vattnet och blanda med kaffepulver. Rör ner kaffet i äggsmeten och blanda väl. Blanda sedan växelvis ner det avsvalnade smöret och mjölblandningen. Blanda försiktigt så luften i äggvispet blir kvar. Häll i smord och bröad form ca 25 cm i diameter med löstagbar kant. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader ca 30 minuter. När kakan börjar svalna kan du göra glasyren. Blanda alla ingredienser i en liten gryta. Låt koka i ca 5 minuter under omrörning. Stjälp upp kakan på ett väl tilltaget fat (glasyren brukar rinna lite). Häll glasyren över kakan. Sätt på kaffet och njut av denna underbara skapelse!

kaffekolakakan_web

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest