Ännu en kaka från recepten.se som jag bara var tvungen att prova. Den är otroligt lätt, smälter i munnen. Lite oväntat eftersom den ser tung ut när man tittar på den. Den var enkel att göra och passar alla som gillar mandel, apelsin och choklad… Gluten- och laktosfri är den också! Om den får ligga en dag eller två blir den saftigare och får mer ”kropp”.
Apelsinmandelrutor med chokladtäcke
500 gram riven mandelmassa
1 apelsin
4 ägg
100 gram mörk choklad
potatismjöl och smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, i bakplåtspapper. Smörj med smör och pudra över potatismjöl (gör att kakan inte fastnar). Lägg den rivna mandelmassan i en bunke. Tvätta apelsinen och riv av det ytterska skalet på drygt halva apelsinen med rivjärn. Pressa juicen ur hela apelsinen. Blanda ner skal och juice i mandelmassan. Dela äggen, lägg gulan i mandelmassasmeten och vispa vitorna hårt med elvisp i en annan bunke. Vänd försiktigt ner vitorna lite i taget i smeten. Rör tills smeten är jämn. Häll i ugnsformen och grädda i 175 grader ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Hacka chokladen (eller riv på rivjärn) och häll över den färdiga, varma kakan så att den smälter. Bred ut till ett jämnt täcke. När kakan svalnat lite, skär i rutor.