En liten goding i småkakskläder. Seg, knaprig och underbart god 🙂 Toscabrödet är en blandning mellan mördegskaka och toscakaka. Jag fick idén när jag skrollade igenom allt gott på Pinterest. Där kan man ju hitta precis allt! Och glömma tiden totalt 🙂 Hur som helst så slog jag ihop en småkaka med toscatopping och fick fram den här enkla och ovanligt goda kakan.
Toscabröd
Kakan:
150 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
Toscasmet:
100 gram flagad mandel
100 gram smör
1 dl socker
3 msk sirap
3 msk grädde
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop degen till kakan. Tillsätt en matsked kallt vatten ifall degen inte går ihop. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30×25 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Medan kakan är ugnen så förbereds toppingen. Häll ner alla ingredienser till toscasmeten – utom mandeln – i en gryta. Koka upp under försiktig omrörning. Tillsätt mandeln. Låt småkoka några minuter.
Ta ut kakan och bred toscasmeten över den. Grädda ytterligare 10 – 12 minuter, tills toppingen fått fin färg.
Låt svalna någon halvtimme innan kakan skärs i rutor. Godast helt avsvalnad.