Jättegoda Kolagömmor som får konsekvenser

Försöker du gå ner i vikt? Då ska du inte smaka på de här. Kolagömmorna förstörde mitt augustimål. Jag tänkte fortsätta vara nyttig. Så såg jag dessa underbart läckra kakor på Jennys matblogg. Och ut genom fönstret flög det nyttiga livet. Nu har jag ätit alldeles för många. De är ju så lätta att göra. Jag bakade av halva satsen och sparade resten av kolasåsen och mördegen i kylskåpet. Då var det väldigt enkelt att baka nya när man blev sugen. Eländes elände!

Kolagömmor ca 20 stkolagommor4_web
4.5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad
eller karamelliserad mjölk
Noblesschoklad

Om du väljer kondenserad mjölk: Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Ta bort etiketten på burken, annars förstör den kastrullen. Var noga med att hela burken är täckt med vatten. Koka burken i ca tre timmar. Nu är kolan klar. Låt svalna helt innan du öppnar den. (Om du inte vill koka själv kan du köpa färdig karamelliserad mjölk.) Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret och knåda snabbt ihop till en deg (för hand eller i matberedare). Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar (ca 30 gram styck) och lägg i muffinsformar. Gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Klara att servera.
Ps. Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.

kolagommor_web

Tant Gretas Kolasnitt

Ett recept från förr. Det är välbeprövat och såna recept är ju allra bäst? 🙂

Tant Gretas Kolakakor
200 gram smör
1.75 dl socker
5 – 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1.5 msk vaniljsocker
(1 tsk mald ingefära – om man vill)

Nyp ihop alla ingredienser. När degen går att forma till en boll är den klar. Låt vila i kylskåp 30 minuter. Dela i 6 delar. Rulla till fingertjocka längder (lika långa som plåten). Lägg på bakplåtspapper och grädda gyllenbruna i 175 grader (ca 10 – 15 minuter). Skär i sneda bitar innan de kallnat. Mycket smaskigt!
kolakakor2_web

 

 

 

 

 

Jordnötscookies åt mor

Ännu en utmaning för lilla mig. Mors dag innebär fikabröd och tårtor i mängder. Dagens fikabord var inget undantag. Där fanns dumlekakor, toscakaka, rimbobullar, marängtå(åååh)rta och mitt egna bidrag jordnötscookies med choklad. Tur att jag var mätt annars hade jag nog dykt ner i hela härligheten och inte kommit upp förrän allt var slut. Men duktig som jag är så klarade jag av att vara sockerfri även idag 🙂

Det är svårt att baka nya saker när man inte kan smaka av själv. Därför fick jag bjuda in en smakpanel igår. Jordnötskakorna var goda enligt juryn, men behövde lite mer choklad och lite kortare gräddningstid. Jag lyssnade förstås och idag tyckte gästerna att kakorna var perfekta. Så här kommer receptet:

Jordnötscookies med chokladjordnotscookies2_web
100 gram mjukt smör
100 gram jordnötssmör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl frukt/nötmüsli (kan bytas mot 0.5 dl extra mjöl)
1 krm salt
0.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk bakpulver
knappt 100 gram grovhackad mörk choklad (Marabous)

Blanda socker, smör och jordnötssmör först. Tillsätt sedan ägget. Blanda alla torra ingredienser noga innan även de blandas ner. Rör ner den hackade chokladen sist. Det blir en ganska lös och lättformad deg. Forma degen till bollar (lite större än vanliga köttbullar) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.  De rinner ut ganska mycket så placera dem luftigt. Platta till bollarna lite. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Sen är det bara att bjuda in fikagästerna 🙂
jordnotscookies_web

 

 

Applåder tack! Jag är duktig :)

Om en stor godisgris klarar att vara helt utan socker en hel påskhelg måste det väl vara en bragd i stil med att åka Wasaloppet? Det känns så i alla fall. Nu har jag kommit halvvägs i påsk-orgierna och det går faktiskt väldigt bra att låta bli socker och vetemjöl. Det jobbigaste är att hitta på vad man ska göra istället för att baka. Nu i början känns det onödigt riskfyllt att baka godsaker och bröd när jag inte får äta själv. Men man kan ju göra andra saker? Som nyttiga kex (utan vetemjöl) och egen musli.

Men usch vad tråkig jag är. Det är ju i alla fall påskafton. Något gott måste jag ju bidra med? Jag kollade i mitt arkiv och hittade pappas underbara chokladbröd. Den tål att publiceras igen. Här får ni världens godaste småkaka!

Pappas underbara chokladbröd
250 gram mjöl
200 gram socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 gram smör
1 ägg
Garnering:
ägg, pärlsocker, ev hackad mandel

Blanda alla torra ingredienser. Blanda i smöret i småbitar, kan göras för hand eller i matberedare. När allt är väl blandat tillsätts ägget. Knåda samman degen tills den håller ihop och är väl blandad. Dela i 6 bitar. Rulla varje bit till plåtens längd, ska bli fingertjock. Lägg på bakplåtspapper. Tryck till längderna lite. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och ev mandel. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 8 – 10 minuter. Blir underbart hårda på ytan, men mjuka ini då. Jättegoda när de är ljumma.

chokladbr3_web

Knapriga Cookies med Daim

Det är roligt med utmaningar. Därför lämnar jag ibland in ett bidrag till Månandens Sötsak på bloggen Söta Saker. Den här gången var temat ”Knaprigt”. Intressant…då kan man ju göra allt från knäckebröd till knäck 🙂 Men jag har två knapriga favoriter – cookies och Daim. Så varför inte slå ihop dem och skapa en megaknaprig superfavorit? Sagt och gjort. Det blev jättegott! Varsågoda 🙂

Knapriga Cookies med Daim (ca 25 st mellanstora el 13 stora)cookiesbok2_web
100 gram smör
2 dl farinsocker
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3.25 dl havregryn (byt gärna ut hälften mot nötmüsli)
1 ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
0.5 dl riven kokos
100 gram mörk choklad ( t ex Marabou)
1 pkt dubbeldaim (55 gram)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret i mindre bitar, lättast att nypa ihop degen med fingrarna. Blanda i ägget, fortfarande lättast att blanda med händerna. Hacka choklad och Daim grovt (kylskåpskall choklad är lättare att hacka!) och blanda med kakdegen. Rulla till små bollar (ca 30 gram/boll för medelstora cookies, 60 gram för stora). Lägg på bakplåtspapper med mycket luft emellan. Grädda i 160 grader mitt i ugnen ca 15 minuter. Ät och njut!

Krispiga småkakor med cornflakes

Min välanvända receptsamling Hembakat har återigen hjälpt mig att hitta ett smaskigt kakrecept. Dessa godingar är annorlunda, delikata och krispiga. Roligt att bjuda på något annorlunda när det kommer hem fölk 🙂

Cornflakeskakorsotarmurrar1_web
100 gram mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
2 dl krossade cornflakes
2 dl havregryn
1 dl riven kokos
50 gram smält mörk choklad till garnering

Rör smör, socker, farin och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl, bikarbonat och salt innan det tillsätts i smörblandningen. Rör sist ner cornflakes, havregryn och kokos. Forma degen till kulor, ca 1 msk/kula. Lägg på plåt (smorda eller bakplåtspappersklädda). Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna. Garnera med smält choklad. Klart!sotarmurrar_web

Kokostoppar – enkelt och gott

 

Kokostoppar
2 ägg
1.25 dl socker
50 gram rumsvarmt smör
200 gram kokosflingor (1 påse)
Ev 1 – 2 msk mandellikör

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda snabbt ner smör och kokosflingor. Smaksätt med mandellikör om du vill. Låt smeten vila ca 15 minuter så blir den lättare att forma. Klicka ut toppar på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 12 minuter. Om man vill lyxa till det kan man doppa toppens botten i mörk choklad. Enjoy!

kokostopp_web

Chokladkakor med vaniljfyllning…mmmm…

Jag gillar Terésia Erneborgs baksajt Söta saker. Goda recept och fina bilder! När jag var på biblioteket och letade kakinspiration hittade jag hennes bok ”Söta saker”. Klart den hängde med hem 🙂 Jag testade flera recept i boken. Dom blev inte så fina som Terésias men det kan jag leva chokladkakor_webmed… Dom blev jättegoda.

Vaniljfyllda chokladkakor (ca 2o st)
1.5 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 gram rumsvarmt eller flytande smör
1 ägg, lätt uppvispat

Fyllning:
50 gram smör
2.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner smöret och ägget. Gör ca 40 runda platta kakor, genom att kavla ut degen till några mm tjocklek och stansa ut rundlar med t ex pepparkaksmått. Man kan också rulla degen cylinderformad och skära den i skivor. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader 8 – 10 minuter. Rör fyllningen smidig. När kakorna kallnat breds fyllningen på hälften av dem – resten blir lock. Man kan dubbla mängden fyllning med gott (!) resultat 🙂

Premiär för Drömmar

Självklart har jag hört talas om dom. Min storasyster älskar dom. Men jag har aldrig provat själv. Knappt smakat faktiskt… Fast jag har så många.
Drömmar 🙂 Hittade receptet på Koka-i-hop.se. Funkade bra och smakade bra enligt dom som kan det här med drömmar. Vassego!

Drömmar
(ca 40 st)
100 gr smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjorthornsalt
4.5 dl vetemjöl
1 msk sirap (kan uteslutas)

Arbeta ihop allt till en smidig deg. Sirapen var min idé, men det funkar lika bra utan. Jag gillar den knäckiga smaken bara. Tips- börja med matberedaren tills degen är en grynig massa och arbeta därefter ihop den ordentligt på bakbordet. För att få samma storlek – väg bitarna (20 g/st) innan de rullas till en boll och läggs på bakplåtspapper eller använd ett mått för matsked och tryck i degen tills det är fullt, gröp ur och bollen är klar att läggas på plåt. Grädda i 150 grader ca 20 minuter. Sött å gott…

drommar2_web

Linneas sega chokladsnitt

Jag tror att alla i släkten är lika kaktokiga som jag. Det bakas både här och där. En bakgalning har flyttat till Luleå för att studera. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig. Ingen kan ju baka hennes sega chokladsnitt längre. Jag fick ändå förtroendet att testa till en födelsedag (många födelsedagar nu). Resultatet blev okej, men inte som Linneas! Efter lite efterforskning upptäcktes det att hon har sirap i kakorna, men det saknades i receptet jag fick. Då är det väl inte mitt fel att de inte blev lika bra??? Men de är faktiskt jättegoda ändå. Så det så!

Sega chokladsnitt
200 gram smör
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3.75 dl mjöl
3 dl socker
1 msk sirap (vet ej hur mycket det ska vara, men gissar lite här 🙂 )

Rör matfettet ihop med kakao, vaniljsocker och sirap. Tillsätt mjölet lite i taget. Spara lite till utbaket. Rör sist ner sockret. Dela degen i 4 delar. Rulla till längder och lägg på bakplåtsklädda plåtar (2 per plåt). Platta till dem lite. Grädda i 175 grader i 8 – 10 minuter. Skär sneda kakor medan de fortfarande är varma.
linneaschokladsnitt_web

Pepparkakor från Jeanette

Som sagt, det var längesen jag gjorde pepparkakor. Härom dagen gjorde jag dock ett försök att få till en deg på jobbet. Det blev nåt fel. Det blev gummiaktig. När jag tryckte ner fingret i den blev det inget hål, den studsade tillbaks som en bra vetedeg. Skumt. Hur som helst fick jag ett annat recept på pepparkaksdeg av min jobbarkompis Jeanette. Hon säger att det är jättelätt och mycket gott. Tänkte testa det när inspirationen kommer över mig. Tills dess kan ni få prova – här kommer det:

Enkel pepparkaksdeg

1 kkp vatten
3 kkp socker
1 msk sirap
Kokas upp och slås över:
300 gram smör
1 msk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
1 liter vetemjöl

Låt stå kallt 1 dygn. Kavla ut och tryck ut fina formar, lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader ca 5 minuter. Passa noga!
pepparkakorfusk_web

 

Men om man inte orkar göra själv är köpta pepparkakor också väldigt goda…

Grannens chokladbröd – en fläkt från barndomen

chpkladbröd

När jag var liten brukade pappa baka en hel del. När han gjorde Grannens chokladbröd blev jag extra glad. Det var så underbart gott att få sätta tänderna i dessa kakor innan de hade hunnit svalna och stelna till. Jag har aldrig lyckats återskapa samma stämning som när pappa bakade, men de är fortfarande väldigt goda!

Grannens chokladbröd (pappas recept)
250 gram vetemjöl
200 gram socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg

Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg (enklast i matberedare som pappa-stackarn inte hade nån), ha i ägget sist. Dela degen i 6 lika stora bitar som rullas till plåtlängder, lägg tre på varje plåt. Platta till dem något och pensla med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker och ev flagad mandel. Grädda i 200 grader 8 – 10 minuter.
chpkladbröd