Gyllene och julig Butterkaka

En favorit i repris. För två år sedan ”uppfann” jag en julvariant till butterkakan – Saffransbutterkaka. Den är enormt smaskig. Tyvärr blir allt saffransbröd torrt ganska omgående så frys in kakan om du inte planerar att äta den direkt. Den klarar sig utmärkt i frysen om man låter bli att glasera den. Receptet räcker till två, en ska vi kasta oss över nu. Den andra tänker jag spara i frysen till julafton.

Gyllene Butterkaka (2 st)saffransbutter4_web
Vetedeg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl mjöl
2 kuvert saffran
Fyllning 1
150 gram mjukt smör
1 dl socker
200 gram riven mandelmassa
2 – 3 rivna bittermandlar (kan uteslutas)
Fyllning 2
Vaniljkräm (gör egen eller använd marsanpulver)
Glasyr
Pressa en halv citron. Blanda med 1 – 2 dl florsocker.

Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Se till att mjölken är minst rumstempererad. Lös upp jästen i lite av mjölken innan all mjölk blandas ner. Tillsätt socker, salt, smör och ägg. Blanda saffran med mjölet innan även det tillsätts. Blanda till en jämn och smidig deg. Låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Blanda under tiden ihop fyllning 1. Kavla ut degen till två rektangulära degplattor. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till jämna rullar. Kubba upp längderna i ca 3 cm breda bitar (snäckor). Smörj två ringar till springformar (ca 25 cm i diameter) noga och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Fyll ringarna glest med bullar, 10 – 12 per ring brukar vara lagom. (Bullarna kommer jäsa ihop till en kaka.) Låt jäsa 30 – 40 minuter till. Gör under tiden vaniljkrämen. Sätt ugnen på ca 200 grader. Innan gräddning gör man en grop i varje bulle som sedan fylls med vaniljkräm. Pensla kakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader om den får för mycket färg. När butterkakan kallnat gör man glasyr som ringlas över i önskad mängd.

Perfekt julkaka både till smak och utseende 🙂
saffransbutter6_web

 

 

Väldigt god Äppel- och Kanelkrans

Jag tycker det är svårt att få till vetekransar så de blir både fina, saftiga och färdiggräddade. Men idag lyckades jag över förväntan. Troligtvis vaar det rena turen, men jag intalar mig att det var skicklighet 🙂 Hur som helst blev den väldigt snygg. Och väldigt god. Saftig också. 10-poängare om jag får säga det själv… Här är receptet:

Äppel- och Kanelkrans (2 st)appelkrans_web
50 gram jäst
3 dl rumsvarm mjölk
150 gram mjukt smör
1 ägg
0.5 tsk salt
1 msk malen kardemumma
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning (till 2 kransar):
150 gram mjukt smör
1.5 dl socker
2 msk kanel
2 skalade och rivna äpplen
2 msk ströbrö

Smula jästen i en degbunke. Lös upp den i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, socker, salt och ägg. Blanda kardemumman med mjölet. Tillsätt hälften av mjölet i degspadet. Blanda tills alla mjölklumpar är borta. Klicka i smöret och låt det blandas ordentligt innan resten av mjölet hälls i pö om pö. Arbeta ordentligt tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme). Förbered under tiden fyllningen. Blanda socker, smör och kanel tills det är en smidig massa. Blanda i äpplena. Tillsätt sist ströbröd och låt blandningen stå i rumstemperatur tills den ska användas.
Kavla ut degen till två rektanglar. Bred på fyllningen. Rulla ihop till längder och forma till ringar. Lägg på smord plåt och använd gärna ringarna från två springformar för att ge kransarna extra fin form. Klipp mönster med en sax och låt jäsa ordentligt en gång till (ca 1 timme). Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Gräddas i 225 grader ca 30 minuter, strax under mitten av ugnen. Låt vila en stund på plåten innan kransarna flyttas. Mycket smaskigt!
appelkanelkrans2_web

Adventsfika med saffranskaka

Idag är det första advent. Gräset är grönt, solen lyser och det är halv storm ute. Kanske inget adventsväder, men man kan ju skapa mys inne ändå? Igår gjorde jag en traditionell butterkaka. Idag ville jag ha jultouch på fikat så jag gjorde en butterkaka med saffran och mandelfyllning. Det blev jättegott, men tyvärr sjönk den ihop lite i mitten. Jag var lite för försiktig när jag gräddade, ville ju inte att saffranskakan skulle bli mörk… Nästa gång ska den få stå inne fem minuter till.

Jag använde samma vetedegsrecept som igår, men blandade i 2 kuvert saffran i mjölet. Annars samma process. Istället för kanelfyllning använde jag 75 g mjukt smör, 0.5 dl socker och 50 – 75 g riven mandelmassa. För att förstärka mandelsmaken rev jag även i 2 bittermandlar. Jag gräddade kakan i 175 – 200 grader ca 30 minuter. Kan behöva några minuter till om man väljer den lägre ugnstemperaturen.

Med detta önskar jag er alla en härlig advent!adventsfika2_web

Min första butterkaka

Jag följde Hela Sverige Bakar (såklart!). Det är roligt när man får nya baktips. En dam i programmet intervjuades om sina fantastiska kanelbullar. Hon tipsade om att ha lite ströbröd i kanelfyllningen så att den inte rinner ut när man gräddar bullarna. Jag har testat nu – det funkar jättebra. Tack för det! Nu har jag dessutom gett mig på att baka Butterkaka – också tack vare Hela Sverige Bakar. Jag blev jättenöjd med min, den blev både god butterkaka_weboch helt okej i utseendet. Glömde smörja bullringen, så därför lutar den lite utåt. Men det är bara charmigt! Här kommer mitt recept:

Butterkaka (2 st)
Vetedeg:
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
3 dl rumsvarm mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl vetemjöl

Blanda ut jästen i lite av mjölken. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen ca 10 minuter (tills den är blank och smidig). Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till kanelsnäckor (skär dem ca 3 – 4 cm breda). Lägg en smord ring till en form med löstagbar kant på en smord plåt. Placera kanelbullarna ganska luftigt i formen. Låt jäsa till dubbel storlek igen. Gör under tiden en vaniljkräm (man kan göra egen eller använda snabbmarsanpulver – allt funkar 🙂 ). När bullarna jäst färdigt gör man ett hål i mitten på varje bulle och fyller med vaniljkräm. Pensla med ägg. Grädda i 200 – 225 grader 25 – 30 minuter. Låt svalna och garnera sedan med glasyr.

Festliga apelsinbullar som helgmys

Ibland blir jag så otroligt sugen på bullar. Särskilt på lördagar av någon konstig anledning. Eftersom jag gärna vill utveckla mig och testa nya smaker blir det ofta experiment i köket. Därför kom jag denna gång på att jag skulle testa mandelmassa och apelsin som fyllning i snurrorna. Toppat med vanlig glasyr och chokladganache. Dom blev jättegoda 🙂 Perfekt som Månadens godsak på sajten Söta saker! Jag använde Leilas vetedeg som bas, tycker den är bäst hittills.

Apelsinfyllning:apelsinbullar_web
Riv skalet av en stor apelsin och blanda med 2 msk lemoncurd (eller apelsincurd). Curden kan bytas ut mot koncentrerad apelsinjuice. Blanda med ca 60 gram mjukt smör. Blanda sist ner 50 – 100 gram riven mandelmassa. Rör tills massan är mjuk och smidig. Bred över degen när den kavlats ut till en rektangel. Rulla ihop och skär lagom stora snurror. Jäs och pensla med uppvispat ägg innan gräddning. Grädda som vanligt (ca 250 grader mitt i ugnen 8 – 10 minuter).

När bullarna kallnat gör man en vanlig glasyr på florsocker och vatten (eller apelsinsaft). Ringla över bullarna. Vill man lyxa till det extra mycket kan man även göra en chokladglasyr och ringla över. Eftersom jag hade gjort en Williamstårta till Fars Dag så hade jag chokladganache över, det funkade jättebra som glasyr också.

Kakfatsinspiration och goda bullar

kakfat7_webJag gillar ju detta med loppis. Förra veckan åkte jag och min svärmor på loppisrunda. Då hittade vi detta vackra våningsfat. Svärmor ville ge mig  det. I gengäld lovade jag att fylla det med kakor och bjuda på kaffekalas. Sagt och gjort. Nästa dag bjöds det på Wienerstänger, Grannens chokladbröd, Mjuk pepparkaka (blev så vansinnigt sugen på det!) och Lurbullar. Eftersom alla recept utom Lurbullar redan är nedtecknande i denna receptsamling har jag bara länkat dem. Men här kommer recept på de luftlätta Lurbullarna som nästan smakar wienerbröd (från receptsamlingen Hembakat):

Lurbullar
50 g jäst
2 dl mjölk
3 msk socker
6 – 7 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
100 g smör
3 msk socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och blanda till jästen löst upp sig. Blanda sedan i socker och det mesta av mjölet, lite i taget, till degen är jämn och smidig. Klicka i det rumsvarma smöret. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Blanda alla ingedienser till fyllningen och rör smidigt. När degen jäst klart blandas återstående mjöl in och degen delas i två delar. Kavla varje degbit till en rektangel. Dela dem i 15 jämna trekanter. Lägg en klicka fyllning på varje och vik ihop degen över fyllningen. Lägg i pappersformar med snibben uppåt. Låt jäsa 1.5 timme under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter. Vid servering pudras de med florsocker. man kan även ha lite glasyr på dem. Godast färska. Frys in de som blir över och värm i ugnen innan servering. Mumma!  kakfat8_web

Mariabullar med Lemon curd

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak/september på den härliga sidan: Söta saker.
I somras kom min svärmor in till oss och lämnade fram ett recept som hon ville att jag skulle provbaka. Receptet var på Mariabullar. Fylld av onda aningar antog jag utmaningen. Förra gången jag försökte blev det katastrof. Men svårigheter är till för att övervinnas! En dag när jag kände mig stark skred jag till verket. Och tro’t eller ej, men de blev jättebra. Jag gjorde en ganska stor sats och upptäckte snabbt att dessa bullar bara är goda nybakade. Vågade inte frysa dem heller eftersom jag redan fyllt dem med den traditionella vaniljkrämen. Snabbt fick jag kalla på svärmor så hon hann provsmaka mina Mariabullar innan spänsten gick ur dem.

När vi satt där och smaskade som bäst kom jag på att det borde vara väldigt gott att byta vaniljkrämen mot Lemon curd och grädde. Fräscht. En perfekt smakbrytning till det söta? Eftersom jag älskar cirtrusfrukter (speciellt citron) i bakverk är det väl inte så konstigt att jag fick detta infall. Bara att göra en sats bullarmariabullar_web till. Och resultatet blev precis lika bra som jag trodde. Jättegott! Här kommer recept:

Mariabullar med Lemon curd
Mördeg:
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl socker
100 g smör
Petit choux:
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
2 dl vispad grädde
1 dl Lemon curd (egen är godast!)

Arbeta ihop ingredienserna till mördegen och låt vila i kylen 30 minuter. Gör under tiden petit choux-smeten. Koka upp vatten och smör i tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet och värm till smeten släpper kastrullens kant och botten. Låt svalna ett par minuter. Rör ner två av äggen, ett i taget. Vispa upp det sista och tillsätt det pö om pö tills smeten går att klicka utan att den rinner. Klicka ut 12 bollar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av 2 skedar. Kavla ut mördegen och ta ut 12 rundlar ca 7 cm i diameter. Lägg en rundel på varje petit choux-klick. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 40 minuter. Öppna inte ugnen de första 20 min! Låt svalna. Vispa grädden och blanda med Lemon curd till lagom smak (egen Lemon curd kan variera lite i smak). Gör ett litet hål i varje boll och spritsa in fyllningen. Sikta över florsocker och ät så fort som möjligt.

Kokosbullar med deg från Leila

Senaste tiden har mina vetebullar blivit tunga och tråkiga. Nu har jag försökt reda ut varför. Någon sa att man inte ska använda jäst för söta degar eftersom degen jäser för fort då. Därför har jag slutat köpa den. Jag kom också på att min ugnstemp är kallare än den ska. Sedan flytten har jag försökt lära känna min nya ugn, men värmen får jag inget grepp på… För att verkligen hitta rätt med bullarna testade jag Leilas vetedegsrecept idag. Med rätt jäst, högre värme än tidigare och Leilas recept tycker jag att det blev bättre. Riktigt bra faktiskt.

Leilas lyxiga vetedeg med kardemumma
(från recept.nu)
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1  st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl special

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Lägg dem på en smörad bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
7. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
8. Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Ps. Jag använde 2 tsk mald kardemumma och vanligt vetemjöl – funkade bra det med 🙂 Till fyllning blandade jag socker, smör och vaniljsocker. Sedan strödde jag kokos över innan jag rullade mina snurror. Gott! På bilden ser ni bullar och blivande hemodlad aubergine. Stolt!!!
leilasbullar_web

Vaniljrutor är väldigt gott!

Återigen har pärmen ”Hembakat” kommit till god (haha) användning. Jag har provbakat dessa vaniljrutor flera gånger med blandat resultat, men igår knäckte jag koden och de blev perfekta 🙂 Så varsågod – undvik mina missar och lyckas direkt!

Vaniljrutor (ca 15 st)
25 gram jäst för söta degar
75 gram smör
2.5 dl mjölk
0.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning: blanda 60 gram mjukt smör med 0.5 dl socker och 1 msk vaniljsocker.

Värm smöret och mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av spadet. Tillsätt resten av spadet, socker, salt och 6 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släppen bunkens kanter (för hand eller med maskin). Jäs ordentligt, 30 – 60 minuter (jag tycker det blir bäst med den längre jästiden, men det beror ju på innetemperatur osv…) Ta upp degen på lätt mjölad bakbänk och jobba in det sista mjölet. Kavla ut till en rektangel ca 20 x 70 cm. Bred på fyllningen och vik degen i 3 delar på längden. Skär i ca 5 cm breda bitar (ska se ut som fyrkanter uppifrån). Lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäst ordentligt igen (30 – 60 minuter). Pensla med ägg och strö över strösocker. Grädda i 225 grader 8 – 10 minuter. Sätt sedan på kaffet och ta med dig kopp och bulle ut i solen 🙂

vaniljrutor2_web

Bullfavorit

Jag blir så lycklig när jag hittar ett nytt favoritrecept. Häromdagen surfade jag efter bullrecept. Och hittade ett lovande på Kokaihop.se. Ingen brukar protestera när jag lägger min arbetstid på att baka. Bara att sätta igång. Till min hjälp hade jag jobbarkompisen Markus som brukar bli jätteglad när det finns nybakt på jobbet. Jag misstänker att han är en lika stor godisgris som jag… Det gick väldigt smidigt att göra dessa luftiga och fina bullar. Men man måste tänka på att ha stadiga formar, det blir mycket lättare då.

Älsklingsbullar
50 gram jäst
100 gram smält smör
3 dl mjölk
1 ägg
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
8 dl vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och blanda med jästen. Blanda i övriga ingredienser och arbeta degen en stund. Ska vara ganska lös. Lägg en sked deg i varje form, det ska bli 25 – 30 st.
Blanda fyllningen: 100 gram mjukt smör, 1 dl socker och 3 tsk vaniljsocker. Gör ett hål i varje bulle och lägg en tesked fyllning i varje. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda 6 – 7 minuter i 250 grader.
alsklingsbullar_web

Nytt år innebär – Semla!

Så fort raketerna tystnat och nyårsnatten börjat gå över i gryning händer något. Magen – som en längre tid älskat Jansson, sill, skinka och julgodis – vill plötsligt bara ha semla. Det spelar ingen roll att det finns Ris á la Malta och andra godsaker i hemmet, det är semla eller inget som gäller. Jag har lärt mig att lyssna på magen. Därför är det lika bra att baka semlor. Här kommer mitt bästa recept (grundrecept på bullen är från Sju sorters kakor):

Semlordeg_web
Bullen:
100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst
0.5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
0.5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
Om man gillar kardemumma kan man ha i 1-2 tsk malen i degen.

Gör vetedegen som vanligt: värm mjölk till 37 grader, blanda med jästen och häll i övriga ingredienser. Häll sist i vetemjölet blandat med hjorthornssaltet pö om pö. Arbeta degen blank och smidig, gärna i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek och baka sedan ut till 12 – 15 släta bullar. Låt jäsa till dubbel storlek igen och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader (vanlig ugn) i ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Riv ca 200 gram mandelmassa på ett rivjärn. Blanda med 1 msk vatten eller mjölk tills massan blir lättare att arbeta. Tillsätt ytterligare vätska vid behov.  Skär av ett lock på de bullar du vill använda och gröp ur bullarna så det blir ett ordentligt hål. Smula inkråmet. Blanda det med mandelmassan. Massan ska vara lättarbetad och fast, inte rinning. Om man vill kan man blanda i lite vispad grädde, då blir fyllningen krämigare och lättare. Nu är det dags att fylla bullarna. Börja med mandelmassafyllningen. Fyll efter smak. Sedan är det dags för den vispade grädden – för hela satsen går det åt ca 3 dl grädde. Sedan är det bara att lägga på bull-locken och pudra med florsocker. Om man gillar Hetvägg – värm lite mjölk och servera semlan i en djup tallrik. Häll den varma mjölken i tallriken, lägg i semlan och ha lite kanel över. Underbart gott!semla_web

Bagarns bästa saffransbullar

En gång i tiden hade jag närkontakt med en bagare. Han var otroligt duktig på sitt yrke och det var så spännande att få titta på när han gjorde olika bakverk. Till jul brukade han baka lussekatter hemma och det gick så snabbt och lätt. Jag var lite avundsjuk, för när jag skulle göra lussekatter brukade det ta tid och jag hade stora problem med att få degen bra. Men som tur var fick jag skriva av ”proffsreceptet”, så nu för tiden blir degen perfekt. Själva rullandet går fortfarande ganska långsamt så jag brukar tröttna efter halva degen. Resten får bli saffranssnurror med mandelfyllning. Inte fel det heller 🙂

Saffransbrödlussekatter_web

50 gram jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kesella
2 pkt saffran
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 18 dl vetemjäl

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Häll i resten av degspadet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Arbeta i maskin ett par minuter. Jäs till dubbel storlek. Baka ut till katter eller snurror och jäs igen. (Mandelfyllning till snurror: blanda 100 gram riven mandelmassa med 60 gram mjukt smör och lite vatten tills du får en lätthanterlig smet att stryka ut över degplattan.) Grädda i 225 grader 6 – 8 minuter. Snurror penslas med uppvispat ägg innan gräddning, lussekatter kan med fördel penslas efter gräddning med uppvispat ägg blandat med en mininypa salt och lite vatten.

saffransbullar2_web