Rimbobullar – tips från Skålsjögården

Förra veckan hade jag förmånen att bo på vackra Skålsjögården. Elisabeth och Åke som driver gården är fantastiska värdar. De möter sina gäster med kärlek och värme. När jag kom hem ringde Elisabeth och pratade lite med mig om min bak-blogg. Hon frågade om jag bakat Rimbobullar nån gång. Inte än, sa jag då. Men nu har jag provat – och de är gudomligt goda. Så tack Elisabeth för tipset. Kommer nog leda till en och annan bilring 😉

Rimbobullar (ca 24 st)

25 gr jäst
2 dl kall mjölk
200 rumsvarmt smör
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 gram smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Smula jästen i en bunke. Strö över lite av sockret (hjälpen jästen att smälta). Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt smöret, delat i mindre bitar, socker och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut den till en stor fyrkant, 40 x 40 cm på mjölad bakbänk. Skär i fyrkanter 8 x 8 cm. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och klicka lite mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna och lägg i pappersformar. Ställ på plåt och låt jäsa ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan i 250 grader 5 – 8 minuter. Låt kallna. Blanda glasyr av en msk vatten eller citronsaft och 1 – 2 dl florsocker. Garnera de kalla bullarna med glasyren.

Mandelkubb

Tänk vad viktigt det är med bra recept! Jag har bakat mandelkubb förut, men det är ett tag sen nu. Därför var jag lite osäker på vilket recept jag hade använt sist. Allt jag kom ihåg var att kubbarna blev bra. Jag hittade en kakbok med ett lovande recept. Kastade mig över uppgiften med hull och hår. När allt var klart hade jag en stor hög med vackra mandelkubb. Men jag var lite förvånad över att den sedvanliga ammoniak-doften inte hade stört min näsa. När jag och Patric smakade på bakverken med stor förväntan blev vi ganska besvikna – de smakade ingenting! Men skam den som ger sig. Jag hittade ett annat recpept och gjorde en ny omgång. Denna gång blev de perfekta. Därför vill jag dela detta braiga recept med er:

Mandelkubb ca 20 st

7 dl vetemjöl
1.5 dl socker
2 tsk hjorthornssalt
6 – 8 rivna bittermandlar
125 gram smör
1 ägg
1.5 dl mjölk

Blanda samman mjöl, socker, hjorthornssalt och bittermandel i en bunke eller matberedare. Skär smöret i mindre delar och finfördela i mjölblandningen. Vispa upp ägget i en skål, häll i det mesta men spara lite till pensling. Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen på lätt mjölad bänk. Dela degen i 20 lika stora bitar (ca 50 -60 gram/st), lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägget som är kvar och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 10 – 12 minuter. Låt kallna helt innan de avnjuts. Godare om de får ligga någon dag.

Krämiga bullar med kokos

När jag bodde i Mariestad fanns ett bageri som hette Brödboden. Kanske finns kvar än? Där hade de jättegoda krämbullar med kokosglasyr på. Och faktiskt har jag hittat ett recept som likar dessa goda bullar. Hittade det i min receptsamling Hembakat under namnet Norska Vaniljbullar. Dom var goda, men bullen blev lite stabbig. Nästa gång ska jag göra dem lite mindre och med mer fyllning.

Norska vaniljbullar:

50 gram jäst
75 gram smör
4 dl mjölk
0.5 dl socker
1 tsk kardemumma
1.1 liter vetemjöl

Fyllning
Kokt vaniljkräm, se enkelt recept här.

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt sedan mjölken. Låt bli 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och blanda ut den. Tillsätt resten av spadet och blanda också i socker och kardemumma. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen är blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt 30 – 45 minuter. Ta sedan upp på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i 15 lika stora bitar (eller 20 om man vill ha mindre bullar). Forma till runda bullar och platta sedan till dem med handen. Låt jäsa igen 15 minuter under bakduk. Gör en stor grop i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Gör en glasyr av 1.5 dl florsocker och 1 msk vatten. Pensla varje bulle med glasyren och strö sedan kokos över. Kan bytas ut mot t ex strössel om man inte gillar kokos. Bör helst ätas samma dag som de glaseras, men kan frysas utan glasyr om man vill spara på det goda.

 

Läckerbullar

Nästan alltid när jag bakar bullar blir det vanliga snäckor. Här om dagen var jag lite ”wild and crazy”. Jag testade en ny form! Inte dåligt av en gammal märr… Jag tog fram min tunga och vördnadsbjudnade receptsamling ”Hembakat”. Den fyller två stora pärmar och innehåller allt. Där hittade jag dessa ”Läckerbullar”. Man skulle fläta och vika och ha sig. Jag blev helt ställd när det gällde flätorna. Hjärnan stängde av när flätorna låg på bänken och var gjorda av deg. Plötsligt hade jag glömt hur man gör. Men jag kämpade på och fick ihop dem ganska okej. Dom blev i alla fall goda…

Läckerbullar (30-35 st)
25 gram jäst
75 gram smält smör
2.5 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
1- 1.5 tsk kardemumma
7 – 8 dl vetemjöl

Fyllning:
1 – 2 dl finhackade nötkärnor
125 gram smör
3 – 4 msk socker

Värm smör och mjölk till 37 grader. Blanda med den smulade jästen i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna, spara lite mjöl till utbaket. Arbeta degen blank och smidig tills den släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 30 – 40 minuter, till dubbel storlek. Mjöla bakbordet och arbeta degen en stund till. Dela till två lika stora delar. Kavla ut till en platta ca 50×30 cm.  Bred över halva fyllningen. Vik degen i 3 delar. Skär sedan 3 cm breda remsor av plattan. Skär sedan varje remsa i 3 mindre remsor som sitter ihop i överdelen (lämna ca 1.5 cm i överkant på varje remsa). Fläta remsorna, vik in överkanten på remsan under så bullarna får höjd. Lägg på plåt. Gör sedan samma sak med den andra deghalvan. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 8 – 10 minuter.
Mina bullar blev mörka, så nästa gång kommer jag ha lite svalare ugn… Och så hade jag slut på nötter, men det gick lika bra med kanel och vaniljfyllning 🙂

Jättegoda bullar

Jag tycker om bullar med mandelmassafyllning. men det har varit svårt att få till fyllningen utan att den blir ihopklumpad på degplattan sen. Men nu har jag kommit på ett bra sätt 🙂

Gör en ”vanlig” vetebulldeg. Jag brukar använda receptet nedan från ”Sju sorters kakor”:
150 gr  smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
2 tsk malda kardemummkärnor
ca 1.3 liter vetemjöl

När du sen har kavlat ut degen till en fyrkant (om du vill göra snurror) så penslar du plattan med smör först, sedan river du över mandelmassa med rivjärn. Lätt som en plätt! Om du gillar mandelmassa, som jag gör, snåla inte med fyllningen.
Blir såååå gött!

Förresten – texten på tröjan betyder: Först tänka sedan njuta…