Kaffekavring

kaffekavring

Min näsa leder mig alltid till nya spännande upplevelser. I lördags upptäckte den genast en ny doft när jag hälsade på hos en vän. Det var några spännande limpor i ugnen som var skyldiga till näsans lycka. Jag frågade naturligtvis direkt om jag fick smaka. När jag gick ett par timmar senare hade jag både rykande färska brödskivor och ett recept med kaffekavring med mig hem.
Nu är det provsmakat och provbakat. Och jag älskar det! Det tar lite tid, men i övrigt är det väldigt lättbakat. Det är väl värt varenda minuts väntan 🙂

Kaffekavring
3 dl varmt kaffe
1 dl rågkross eller 4 kross
0.5 dl grovt rågmjöl
5 gram jäst
1 dl mörk sirap
6.5 dl rågsikt
1.5 tsk salt

Häll det heta kaffet över rågkrosset och rågmjölet. Blanda och låt stå tills det svalnat helt. Blanda sedan ner jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta tills degen är väl blandad. Den ska vara lite kladdig. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur 8 – 10 timmar. Skrapa ner degen med slickepott i väl smord brödform, ca 1.5 liter. Platta till så att den täcker formen jämnt. Jäs 1 timme till. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk genast till 200 grader när du satt in limpan. Grädda i ca 45 minuter strax under mitten av ugnen. Ta ur formen och låt svalna på galler. Brödet får mer smak om det får mogna en dag innan man bjuder på det.

Rejält fröknäcke

Jag älskar fröknäcke, men tycker det är galet svårt att få ut smeten tunt och jämnt på plåten. Dessutom går det alltid sönder när man ska ha på pålägg. Så tjockt fröknäcke är ju genialt! Tack Lesscarbs.se för receptet. Kan verkligen rekommendera den sidan om man är ute efter nyttiga och spännande recept. När jag ändå är igång kan jag även tipsa om podden som Fanny på Lesscarbs har tillsammans med Ila från Morotsliv. Jättebra information om kost och hälsa med humor, djup och värme. Just sayin’ 😉

Fannys fröknäcke (1 plåt)

1 dl linfrön
2,5 dl solroskärnor
2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 tsk salt
1,5 msk fiberhusk
5 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över vattnet och låt svälla en stund. (Jag har tidigare lärt mig att koka upp vattnet och låta smeten svälla ca 45 minuter, så jag gjorde det med detta recept också.) Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 130 grader i ca 4 timmar. Efter halva tiden tar du ut plåten och skär brödet i lagom stora bitar. Gräddningstiden kan variera, alla ugnar är olika. Men det brukar synas när brödet börjar bli klart, testa gärna en bit för att kolla. Det ska vara helt torrt och hårt.

Jag älskar att ha Philadelphiaost och tomat på mitt fröknäcke. Enkelt och väldigt gott.

Busenkla Chiabattor

Det är ju så gott med Chiabatta! Men hittills har jag inte lyckats få till dem hemma. Men nu har jag hittat det ultimata receptet i Allers. Det tog typ 2 minuter att sätta degen. Sedan 3 minuter att baka ut. En enda lång jäsning. Så jag satte degen på kvällen. Och medan ugnen blev varm bakade jag ut bröden. Sedan 25 minuter i ugnen. Och ”voilá!” – nybakat frukostbröd. Älskar sådana här recept 🙂

Luftiga chiabattor (6 st)
10 gram jäst
5 dl kallt vatten
1 msk salt
11.5 dl vetemjöl special

Förberedelse: Smula jästen och lös upp den i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och rör sedan ner salt och mjöl. Blanda inte alltför noga, det ska bara precis blanda sig. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa i rumstemperatur 4 – 6 timmar, eller över natten.
Utbak/Gräddning: Sätt ugnen på högsta värme. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Mjöla bakbordet generöst och häll ut degen. Strö mjöl på ovansidan. Platta försiktigt ut den till en rektangel, ca 25 x 30 cm. Dela i 6 bitar.Grädda i mitten av ugnen – spraya vatten upp och ner i ugnen när du sätter in plåten (stäng ugnsluckan snabbt så ångan stannar kvar). Grädda 5 minuter i full värme, sänk sedan till 175 – 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk. Går utmärkt att frysa.

 

Busenkla och görgoda Scones

Min bror stirrade i chock på mig när jag häromdagen avslöjade att jag aldrig bakat scones. ”Va??? Det har väl alla? Du som till och med gjort en bakbok. Jösses!”

Jag kände mig lite dum faktiskt. Sconesen har liksom passerat mig förbi hela livet. Men när jag var med på ”Afternoon tea” i Hult Sommarhem i början på juli så blev jag positivt överraskad när jag satte tänderna i det lilla anspråkslösa brödet. Det är ju jättegott med scones. Och nu har jag då äntligen fått till det och bakat några själv.

Så enkelt. Och så himla gott.  Klart på en halvtimme. Kan det bli bättre?

Scones (2 bröd = 8 mindre bitar)
4 dl vetemjöl (jag tog dinkelmjöl)
0.5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 krm socker
50 gram kallt smör
1 dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Skär smöret i små bitar och blanda ner det med fingrarna tills degen blivit till fina smulor. Häll i yoghurt och mjölk. Blanda snabbt ihop till en ganska kletig deg. Dela degen i två delar och lägg på bakplåtspapper. Forma till två ganska platta runda kakor (ca 15 cm i diameter). Skär med vass kniv två skåror i varje bröd, som ett kors – men inte så kniven går igenom. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 15 – 17 minuter. Låt svalna under bakduk en stund.

Servera gärna ljumma med smör, ost och marmelad. Godast helt färska. Kan frysas.

Ett underbart morotsbröd

Jag är medlem i en grupp som träffas varje månad för att prata om livet och dess utmaningar och glädjeämnen. Vi har en härlig energi när vi träffas. Värme, omtänksamhet, frihet och sanning är våra ledstjärnor. Igår hade vi en ”dela-med-sig”-dag här i Vike skola. Alla som ville var välkomna att berätta om sina erfarenheter/kunskaper/upplevelser, även de utanför vår grupp som är nyfikna på personlig utveckling och andliga ting. Vi fick höra om pilgrimsvandring på El Camino, hypnosterapi och KBT, mediumskap och hur vi kan börja vår resa mot världsfred. En fantastiskt givande dag. Till mat bjöds på morotssoppa och bröd. Brödet gjorde succé och tog slut innan jag hann vända mig om. Därför är det väl inte mer än rätt att jag delar med mig av receptet, i sann gruppanda?

Morotsbitar (ca 20 bitar)
50 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
0.5 dl rapsolja
4.5 dl grovt rivna morötter
1 dl solrosfrön
0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl hela linfrön
ca 14 dl vetemjöl
ägg till pensling och solrosfrön/linfrön till topping

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den löst upp sig i vätskan. Tillsätt salt, sirap, olja, morötter, solrosfrön, pumpakärnor och linfrön. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen börjar släppa bunkens kanter. Arbeta degen smidig, gärna i maskin, 6 – 10 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 30 minuter). Ta upp degen och arbeta ihop den till en boll. Tryck ut i långpanna 30 x 40 cm (välsmord eller med bakplåtspapper). Jäs övertäckt, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla degen med lätt uppvispat ägg och strö över solrosfrön och linfrön. Markera rutor med en vass kniv. Grädda strax under mitten i 23 – 27 minuter. Låt svalna under bakduk. Dela i rutor. Ät. Njut. Baka igen. 🙂

(Receptinspiration från Året Runt)

Havrebröd utan vetemjöl

Jakten på gott bröd utan vitt mjöl går vidare. Lindas Bakskola på Facebook kommer med många goda recept, både med och utan socker. Det är inte sällan jag kommer på mig själv med att dregla när ett nytt smaskigt recept dyker upp från Linda. Havrebrödet nedan är inspirerat av hennes recept på havergrynsfrallor, men jag har gjort om så det passar min smak bättre – och mina laktosintoleranta vänner. Håll till godo!

Regines Havrebröd (ca 12 st)
7 dl havregryn (om man väljer glutenfria så kan man även bjuda sina glutenintoleranta vänner!)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 – 2.5 dl vatten
1 riven morot
1 dl solrosfrön

Sätt ugnen på 250 grader. Mixa havregrynen till mjöl. Blanda med bakpulver, salt och solrosfrön. Skala och riv moroten. Vispa äggen pösigt. Blanda allt till en ganska lös deg. Klicka ut ca 12 bröd med hjälp av skedar på bakplåtspappersklädd plåt. Om man vill ha extra fin form kan man använda välsmorda muffinsplåtar. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Krispiga och smakrika bröd för oss nyttiga 🙂
havrebullar2_web

Astas krispiga knäckebröd

Det är gott med variation. Det här frökexet är krispigare och lättare än de tidigare jag testat. Mycket gott! Tack för receptet Asta 🙂 Har som vanligt gjort lite efter eget huvud…

Krispiga knäckebröd (2 plåtar)
200 gram solroskärnor
2 dl linfrö (jag tog krossat)
2 dl sesamfrön
2.25 dl kli (jag tog vetekli)
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
5 -6 dl vatten
ev smaksättning, t ex 2 tsk paprikapulver

Blanda alla ingredienser i en värmetålig bunke. Koka upp vattnet och häll över. Blanda väl och låt svälla en stund (ca 15 minuter). Sätt under tiden på ugnen på 160 grader. Fördela smeten jämnt på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Ställ en plåt överst och en underst. Grädda 35 minuter och låt plåtarna sedan byta plats. Grädda 35 minuter till. Låt svalna och bryt i portionsbitar.
astasfrokex_web

Julagängets glutenfria brytbröd

I lördags blev jag rejält bortskämd. Mina goda vänner i Mariestad bjöd på underbar mat och gott fika. Jag väntar med iver på receptet på de goda glutenfria muffinsen. Men eftersom jag försöker vara nyttig börjar jag med ett annat recept från samma familj – glutenfritt brytbröd. Jag har precis provbakat det. Väldigt gott. Känns lyxigt att kunna äta så gott bröd fast man inte äter mjöl. Enkelt var det att göra också 🙂

Julagängets Glutenfria Brytbröd (12 st)brytbrodjula_web
3 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
4 msk linfrö
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 ägg
2 dl creme fraiche
50 g smält smör
riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner ägg, crème fraiche och smör. Arbeta till en jämn smet. Låt stå i fem minuter. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Om man vill vara noga blir det ca 50 gram smet per bröd. Placera bullarna ganska tätt så de gräddas ihop i ugnen. Strö över osten. Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen.

Om man vill göra portionsbröd istället så funkar det utmärkt att använda muffinsplåtar. Smörj dem noga och låt bröden svalna lite innan de tas ur formen.
brytbrodmuffins_webbrytbrodform_web

 

 

 

 

 

 

Njut med smör och ost!

Dags att göra julkavringen

Varje år måste det finnas hembakad kavring på julbordet. Så har det varit sedan 1990 och så kommer det förbli så länge jag kan göra den. Vi firar alltid julafton hos min bror Kim. Därför gjorde jag en smart grej och bakade en plåt kavring i hans kök. Så jag slipper frakta brödet sju mil på jul. Men Kim har en mycket bredare spis än mig. Inte bra. Brödet blev gott men platt som en pannkaka. Och på julbordet ska man ju ställa det bästa man har. Så idag fick det bli bak igen. I vanliga fall trycker jag ut kavringsdegen i spisens långpanna och skär den i tre limpor när den är gräddad (receptet är för 50 – 60 cm breda spisar). Men den här gången använde jag limpformar för att göra mig till lite extra. Jag tog halva satsen och en extra stor brödform.
Nu borde det duga 🙂

Julens Kavring
1 liter ekologisk filmjölk
4 dl mörk sirap
1.2 kg rågsikt (ca 2.4 liter)
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
1 påse brödkryddor

Blanda samman allt i en stor bunke. Tryck ut degen i en stor långpanna eller fördela i tre limpformar. Grädda först brödet 60 minuter i 100 grader. Öka sedan temperaturen till 150 grader och grädda en timme till. Låt stå 15 minuter på eftervärme. Stjälp upp på bakduk när brödet svalnat och skär i 3 limpor om stor långpanna använts.
kavring_web

Hönökaka…med sköldpaddskomplex…

Idag har jag testat att göra Hönökaka. Anledningen till detta nya äventyr var att min svägerska Helena hade 2 liter mjölk som behövde användas snarast. Det är roligt att prova nya grejer. Och Patric älskar Hönökaka. Receptet hittade jag på recept.nu. Det blev en hel del ”learning by doing”. Om min ugn hade fungerat som den ska hade de säkert blivit ännu bättre. Men nu fick jag grädda dem längre än de skulle för att ugnen inte blir tillräckligt varm. Det resulterade i goda men sega hönöbröd. Jag gjorde några till vanliga brödkakor istället och de blev perfekta! Eftersom jag inte hade rågsikt använde jag 3 dl grovt rågmjöl istället och la till 5 dl vanligt vetemjöl.honokaka2_web

Hönökakor (12 st)
50 gram jäst
50 gram smör
1 liter mjölk
0.5 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
18 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 12 bitar (ca 210 gram/bit). Forma dem till runda bullar. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Kavla ut bröden med kruskavel direkt på bakplåtspapper. Nagga. Placera på varma plåtar och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
Låt hönökakorna kallna på varandra under bakdukar. Då blir brödet mjukt.
Vill man göra vanliga tjocka brödkakor av några degbitar är det bara att forma dem till brödkakor och låta dem jäsa ca 30 minuter. Gräddas i 200 grader ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Ps. Om man glömmer nagga Hönöbröden ser de ut som sköldpaddor istället för som vanliga Hönökakor…
honokaka_web

Ankäggskaka och supergoda frökex

I torsdags fick jag några ankägg av en kompis. Det har jag aldrig testat förut 🙂 Hon sa att ankägg funkar bäst i bakning eftersom de har starkare smak än hönsägg. Spännande! Jag är fortfarande nyttig, men var så klart tvungen att prova dessa nya ägg direkt. Första tanken var att göra en vanlig sockerkaka. Men det saknades både det ena och det andra (socker nästan slut, vaniljsocker också, begränsat med bakpulver…). Så kan det gå när man inte bakat på ett tag. Men jag gav inte upp för det. Jag tittade mig omkring i skafferiet och hittade farinsocker, bikarbonat och pepparkakskryddor. Perfekt! Så jag gjorde en mjuk pepparkaka. Den blev mycket uppskattad av omgivningen – en gäst tog 4 bitar! För första gången smakade jag inte själv på min kaka. Kändes konstigt, men kanske lika bra att vänja sig?

Pepparkaka på ankägg
1 ankägg (eller 2 hönsägg)
100 gram smält smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk pepparkakskrydda
ca 15 skalade och flagade mandlar
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna (går fortare om man häller i den kalla mjölken). Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver och pepparkakskryddan. Tillsätt mjölblandningen och smör/mjölk växelvis i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är väl blandat. Smörj och bröa en sockerkaksform. Strö mandel i botten på formen. Häll i smeten och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen.

Nu till nyttigheterna. Jag har provbakat olika sorters frökex senaste veckorna. Men det jag provade igår var godast hittills. Lika gott som chips fast mycket nyttigare! Originalreceptet kommer från Jills mat, men som vanligt har jag gjort lite efter eget huvud.
godastefrokex2_web
Underbara frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl hackad mandel
2 krm salt
0.5 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt

Blanda alla trorra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Underbara att äta med färskost (gräslök!) och några tomater 🙂

 

Surdeg dag 3

Jag blev lite sen med att skriva om min tredje dag som surdegstant. Men den tredje dagen bubblade det ordentligt i min deg. Den var redo. Jag gjorde ett försök att baka limpor utan vetemjöl, men det blev katastrof. Jag får testa igen. Men det viktigaste var att de jäste bra med hjälp av min surdeg. Så surdegen var en succé även om limporna blev ett magplask… Nu ska jag spara min bas och fortsätta experimentera med detta antika sätt att jäsa bröd.
surdegdag3-