Min näsa leder mig alltid till nya spännande upplevelser. I lördags upptäckte den genast en ny doft när jag hälsade på hos en vän. Det var några spännande limpor i ugnen som var skyldiga till näsans lycka. Jag frågade naturligtvis direkt om jag fick smaka. När jag gick ett par timmar senare hade jag både rykande färska brödskivor och ett recept med kaffekavring med mig hem.
Nu är det provsmakat och provbakat. Och jag älskar det! Det tar lite tid, men i övrigt är det väldigt lättbakat. Det är väl värt varenda minuts väntan 🙂
Kaffekavring
3 dl varmt kaffe
1 dl rågkross eller 4 kross
0.5 dl grovt rågmjöl
5 gram jäst
1 dl mörk sirap
6.5 dl rågsikt
1.5 tsk salt
Häll det heta kaffet över rågkrosset och rågmjölet. Blanda och låt stå tills det svalnat helt. Blanda sedan ner jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta tills degen är väl blandad. Den ska vara lite kladdig. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur 8 – 10 timmar. Skrapa ner degen med slickepott i väl smord brödform, ca 1.5 liter. Platta till så att den täcker formen jämnt. Jäs 1 timme till. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk genast till 200 grader när du satt in limpan. Grädda i ca 45 minuter strax under mitten av ugnen. Ta ur formen och låt svalna på galler. Brödet får mer smak om det får mogna en dag innan man bjuder på det.