Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Grekiskt bondbröd

Alltid gott med hembakade limpor! Det är lite mer att tugga på än de luftfyllda versionerna i affär’n. Jag har ändrat lite i ursprungsreceptet, och här kommer min version av: Grekiskt bondbröd: 2 stycken 50 gr jäst 5 dl naturell yoghurt 2 tsk salt 1 msk honung 7 dl vetemjöl 5 – 6 dl rågsikt Värm […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Pitabröd

Jag har köpt pitabröd massor med gånger, men aldrig bakat själv. Så kan vi inte ha det! Därför tog jag tag i saken och satte igång. Recept från Hembakat. Det var oväntat lätt. Det enda kruxet var att ha is i magen och hålla ut tills de var färdiggräddade. De måste ju svälla upp ordentligt, annars blir det ju […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Regines & Grahams Tekakor

Jag tycker vanliga tekakor är lite mesiga. Goda, men inte så mycket att få i magen. Därför har jag alltid gillat lite grövre tekakor bättre, och särskilt om de innehåller grahamsmjöl. Efter en del mixtrande hittade jag en formel på tekakor som passar mig. Familjen är också nöjd. Får jag därför lov att presentera: Regines Grahamstekakor 2 […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Pappas Rågrutor

Enkelt att göra, gott att äta. Vad mer kan man begära? Pappa brukade göra dessa rutor när jag växte upp. Mamma gillade inte att ta i mjöl, så det var alltid pappa som bakade hemma hos oss. Och det gjorde han hur bra som helst! Kanske därifrån jag ärvt mitt bakiga intresse? Pappas rågrutor 50 […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Leilas baguetter

Jag är lite fascinerad av Leila Lindholm och hennes bakverk. Hon kan få det mesta att se läckert och lättbakat ut. Jag brukar behöva en dreggelservett bredvid när hon gör sina kakor. Och sen måste jag prova själv. En del blir inte så gott som det ser ut, men det kan ju bero på att […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Busenkelt å jättegott bröd

På min nya arbetsplats lagar vi mat och bakar i stora lass. Vi ska se till så att 14 tonårspojkar är mätta och nöjda… När man ska baka till många är det en stor fördel om det är enkelt, därför gillar jag detta brödrecept skarpt. Prova får du se! Asyriskt bröd 25 gram jäst 2 […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Ljust matbröd

Ville dela med mig av ett limprecept som hängt med mig sedan 80-talet (oj va gammal jag lät nu). Enkelt och lätt att variera. Ljust matbröd 50 g jäst 7.5 dl vatten 1.5 msk margarin el olja 1 msk salt 1.3 dl vetemjöl (kan bytas mot lantvetemjöl el liknande) Variation: byt ut 1-2 dl av […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Det doftar gott om Regines bak (!?)

Jag har gjort egna rågsiktskakor! Efter tre försök blev jag äntligen nöjd…ser de inte goda ut? Jag tycker de smakar bäst utan brödkryddor, men min kära familj håller inte med så jag får väl växla lite. Vill ni veta vad jag hade i dem? Regines rågsiktskakor (4 st): 50 gr smör 5 dl vatten 50 gr […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Mera matbröd

Eftersom jag just nu kämpar mot sockerberoendet har jag riktat in mina bakorgier på matbröd. Detta är det senaste. Hämtat från matklubben.se – en uppsjö av olika recept. Matbröd Enkelt matbröd, lätt att göra, smakar ungefär som sirapslimpa. 11 dl ljummet vatten 100 gr jäst 1.5 – 2 msk salt 2 dl socker 2.5 dl sirap 2 […]

Kategorier
Baktankar & recept Matbröd

Gött grovt bröö

En favorit. Gott å grovt matbröd som man inte tröttnar på. Det är riktiga grejer som gäller, inget luft å bös här inte… Fick receptet av min kompis Marianne för sådär 25 år sedan. Och det håller verkligen måttet än! Mariannes matbröd 5 dl kokande vatten 5 dl grovt mjöl (t ex grovt rågmjöl + 4 sädesslag eller nåt […]