Citrontårta med hallontäcke

Min son älskar citron. Så vad önskar han sig på sin 27-årsdag? Citrontårta. Marängvarianten funkade inte. Han skulle ha en ”riktig” tårta. Min fantasi började skapa olika varianter. Till slut blev det en citrontårta med hallontopping. Jag blev nöjd. Den blev riktigt fin, och väldigt god. Älskar ju också citron – och hallon.

Citrontårta med hallontäcke
Botten:
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
75 gram smält smör
1 dl mjölk
rivet ska av en välsköljd citron
Fyllning:
Lemon curd
2 – 3 dl vispad grädde
Topping:
250 gram frysta hallon
0.5 dl socker
1 gelatinblad
2 – 3 dl vispad grädde

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna, blanda med mjölken. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten växelvis med smör/mjölkblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter (testa med provsticka). Låt svalna helt. Dela den i tre delar.
Fyllning: Gör egen lemon curd (godast!) eller köp färdig. Vispa grädden ganska hårt. Bred ett lager lemon curd på nedersta tårtlagret och ha grädde över. Lägg på nästa bottendel och upprepa. (Om man vill ha mildare citronsmak kan man byta ut ett lemoncurd-lager till hallonsylt istället.) Placera till den översta delen så att tårtan blir jämn (tryck till försiktigt om det behövs). Bred ett sista lager lemon curd överst. Fäst den löstagbara kanten runt tårtan igen. Ställ i kylen.
Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Häll de frysta hallonen i en liten gryta och tillsätt socker. Låt koka upp. Ta grytan från värmen. Låt gelatinbladet smälta i den varma sylten. Blanda försiktigt. Ta fram tårtan och häll hallonen på tårtan. Vänd försiktigt på tårtan så att hallonen flyter ut jämt på det översta lagret. Ställ i kylen någon timme tills toppingen stelnat. Ta försiktigt bort den löstagbara kanten. Stryk grädde över tårtans sida i ett jämnt lager. Spritsa grädde runt kanten. Klart!

Upplevelsepaj

Den här pajen är ett underverk. Första gången jag åt den var jag inte kontaktbar på flera minuter. Satt bara och njöt. Självklart snodde jag receptet. Det är några år sedan nu, och sedan dess har jag sett ”pajblicken” hos många. Jag bjuder på den här ofta. Och alla fastnar direkt. Du har inte upplevt paj förrän du ätit denna. Den ska vara kall, då är den godast. Åsså vaniljsås till förstås….mmm…

Gittans bärpaj:

150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda samman i matberedare eller för hand. Låt vila 30 minuter i kylen. Tryck ut i pajform, ca 26 cm i diameter.

Blanda sedan 2.5 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 dl socker och 2 tsk vaniljsocker. Häll 3 – 5 dl valfria bär i pajskalet (jordgubbar är godast tycker jag, men alla bär passar även frysta). Häll sedan créme-fraicheblandningen över. Grädda ca 30 minuter i 175 – 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.

Ps. Nu när jag skrev ner receptet var jag tvungen att baka den igen. Blev så sugen. Så nu sitter jag här med stinn mage, mätt och nöjd. Ujauja – livet är gott!

(Uppdaterat inlägg, ursprungligt inlägg publicerat juni 2012)

Sommartårta för alla

Förra året fick jag smaka på den här fräscha sommartårtan, helt befriad från onyttigheter som socker, mjöl och laktos. Det smakade gudomligt gott. Det är helt otroligt att hela skapelsen är nyttig. Kan ju inte bli bättre? (Inspirerat av ett receptet från metromode.se. )

Sommartårta (6 – 8 port)
Botten:
1.5 dl mandlar
1 dl riven kokos
2 dl dadlar (ca 12-14 färska)
2 msk kokosolja
lite vatten

Fyllning:
1 burk krämig kokosgrädde (400 gr)
250 g frysta jordgubbar
2 msk kokosolja
0.5 tsk vaniljpulver
1 msk valfri sötning eller 2 dadlar
pressad saft av 1 citron

Topping:
1 liter färska jordgubbar
2 dl färska blåbär, kan bytas mot 1 pkt frysta blåbär

Mixa samman mandel och kokos till tårtbotten. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem några åt gången. Klicka i kokosoljan och späd eventuellt med vatten om massan är för stabbig. Bred ut i botten av en springform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kylen.
Fryst variant: Kyl kokosgrädden väl innan den vispas fluffig. Mixa jordgubbarna till fyllningen. Pressa citronen och mixa ner tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och sötning. Blanda samman med kokosgrädden och häll över botten i springformen. Frys minst två timmar så fyllningen stelnar. Ta ut en sund innan servering och garnera med bär.
Kyld variant: Tina jordgubbarna. Mixa dem tillsammans med citron och sötning. Lägg två gelatinblad i kallt vatten (för veganmodell välj t ex pektin istället). Koka upp kokosgrädden tillsammans med kokosoljan och vaniljpulver. Ta från plattan. Lägg i gelatinbladen och blanda försiktigt. Låt svalna lite innan jordgubbsblandningen blandas ner. Häll fyllningen över botten och låt stelna ett par timmar i kylskåp. Garnera med bär innan servering.

Kladdkakstårta

Igår fyllde jag år. Då får man ju försöka experimentera lite. Så jag gjorde en glutenfri kladdkakstårta. Den blev provsmakad och fick gott betyg av släkten. Via detta inträdesprov godkändes den som medlem i min receptsamling. Vem gillar inte kladdkaka liksom 😉

Regines kladdkakstårta
Bottnar:
150 gram smält smör
3 ägg
3.75 dl socker
2.5 tsk vaniljsocker
2 krm salt
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
3 dl glutenfritt mjöl (jag använde 1.5 dl av Lailas Blå Mjölmix och 1.5 dl mandelmjöl)
Fyllning/garnering:
Hallon eller jordgubbar (tinade eller färska)
5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Lägg bakplåtspapper i botten på två ringformar, ca 25 cm i diameter, och smörj kanterna ordentligt. Vispa ägg och socker lätt. Blanda övriga torra ingredienser noga (sila gärna kakaon och mjölmixen för att slippa klumpar) innan de blandas ner i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda tills smeten är jämn. Häll smeten jämnt fördelade i de två formarna. Grädda mitt i ugnen 15 – 20 minuter. Känn med provsticka. (Tänk på att det är svårt att handskas med bottnarna om de är allt för kladdiga.) Ta ut och låt svalna. Vispa grädden. Blanda frysta bär med lite socker. Fördela bären på den ena av bottnarna. Bred över ett lager med grädde. Lägg försiktigt på den andra botten (lättast att vända den upp- och ner på grädden och sedan ta av bakplåtspappret.) Bred ut resterande grädde över tårtan och dekorera med bär och/eller riven choklad. Gottigottgott 😀

Underbar sommartårta

Ibland när man bläddrar i tidningar fastnar blicken på en särskilt lockande bild. Det brukar i 99 fall av 100 vara en kakbild i mitt fall. I förrgår när jag tittade i månadens Coop-tidning var det en jordgubbstårta som stod ut bland allt annat. Glutenfri och underbar fick den min fantasi och dreggelkanal att öppnas på vid gavel. Jag var bara tvungen att göra en till årets midsommarkalas. Den var precis lika god som jag misstänkte. Ännu en tårta att lägga till samlingen ”Det godaste jag vet”.

Sommartårta (12 bitar)
Botten:
250 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
500 gram grovriven mandelmassa
4 ägg
1 dl majsmöl
0.5 msk mortlad kardemumma
ev hackad mandel till formen
Topping:
4 dl vispgrädde
250 gram mascarpone
1.5 dl lemon curd
1 – 1.5 liter färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj eller klä en form med bakplåtspapper (går jättelätt om man fuktar pappret innan), ca 26 cm i diameter. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör sedan ner övriga ingredienser till botten. Blanda tills smeten är jämn. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Vispa grädde och mascarpone fluffigt. Rör ner lemon curd. Dela botten i två delar. Täck den nedre med skivade jordgubbar och sedan ett täcke med gräddblandningen. Lägg på den andra bottenhalvan. Täck med resten av grädden och skivade jordgubbar.

Jag hade inget mandelmjöl så jag tog kokosmjöl istället. Men det gjorde min kaka för porös så jag kunde inte dela den. Men den var väldigt saftig och god ändå. Resterna ser inte direkt otäcka ut eller hur? 🙂

Lycka till och ha en underbar sommar!

Himmelsk päronpaj

päronpaj

Päronsmaken kommer fram oväntat bra i denna sockerdröm. En väldigt, väldigt god paj. Min nya favorit faktiskt. Dessutom min egen skapelse – receptet kommer från mig själv 🙂 Stolt som en tupp. Det är lite pill och tid i denna paj, men det betyder att den också blir fylld med massa kärlek 🙂

Himmelsk Päronpaj
Pajdeg:
100 gram kallt smör i bitar
2 dl vetemjöl
0.5 dl socker
1 äggula
Mazarinfyllning:
50 gram mandelmjöl
35 gram smält smör
1 ägg
0.5 dl socker
1 msk mjöl
1 krm bakpulver
Vaniljkräm:
1.5 dl mjölk
1 – 1.5 msk socker (beroende på om man använder vaniljsocker eller ej)
1 äggula
0.5 msk maizenamjöl
1 vaniljstång, några droppar vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
2 conferenspäron

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en skål. Häll i smörbitarna och blanda snabbt samman till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta försiktigt degen tills den blir slät (helst så lite som möjligt). Låt vila i kylen 30 minuter.
Gör under tiden fyllningarna.
Blanda mandelmjöl, mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt först ägget och sedan smöret. Rör till en slät smet och ställ åt sidan.
Vaniljkrämen kan göras med eller utan vaniljstång. Med stång så delas den och blandas med mjölk och socker i en gryta.Låt koka upp. Blanda ägg och maizenamjöl i en annan värmetålig bunke. Häll över mjölkblandningen över äggsmeten under vispning. Häll tillbaks allt i grytan och värm upp under omrörning tills krämen är lagom tjock. Ta bort vaniljstången och kyl så fort som möjligt så att krämen inte fortsätter tjockna. Utan vaniljstång gör man på samma sätt fast tillsätter smaken i form av vaniljsocker eller arom när krämen börjar svalna.
Självklart kan man också använda några dl färgig vaniljkräm, men det är roligare och godare att göra själv 🙂

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform ca 24 cm i diameter noga. Ta ut pajdegen ur kylen och kavla till en jämn rund platta, lite större än formen. Lägg försiktigt degen i formen och tryck ut eventuella luftbubblor. Ta bort överflödig deg med kniv eller tryck på kanten med fingrarna. Nagga botten. Häll i mazarinfyllningen. Skala päronen och klyfta dem tunt. Lägg dem i fint på mazarinfyllningen. Häll sist över vaniljkrämen så att den täcker päronen.
Grädda i 175 grader 30 – 35 minuter. Skydda överdelen med folie om den mörknar för snabbt.

Låt svalna lite innan servering. Mums!

päronpaj

Smaskig marängtårta

Annas tårta

Det här är Tobias smaskiga marängtårta. Eller var det Tobias farmor Annas tårta? Eller Linnéas? Hur som helst är det helt fantastiskt god. Och den kan dessutom enkelt göras glutenfri. Den här tårtan slår nästan, men bara nästan, Gittans marängtårta.

Annas tårta
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crisp (puffat ris för glutenfri variant)
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl (byt mot maizenamjöl eller potatismjöl för glutenfri variant)
1 dl grädde
Börja med botten. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget. Blanda sist ner ricecrisp. Bred ut på smort bakplåtspapper, ungefär lika stort som en plåt. Grädda i 125 grader ca 80 minuter – ställ in när ugnen är kall. Låt svalna och dela sedan i två delar.
Dags att göra krämen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna lite. Bred sedan krämen över den ena marängdelen. Lägg på den andra delen och toppa tårtan med grädde och bär – färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär. Eller något annat som faller en på läppen. Går även bra med frysta bär.

Låt fantasin flöda 🙂 Mums!!!

Annas tårta

Experiment Mockatårta

Mitt äventyr som nyttig går inget vidare just nu. Flyttar och långväga besök är en utmärkt ursäkt att äta allt man inte bör, ska, får… Jag har upptäckt att förbud är en farlig sak. Ju mer man inte får göra en sak desto mer lockar det. Prova själv.  Tänk inte på tårta. Speciellt inte på din favorittårta. Vad ser du framför dig? Tårtan va? Precis. Så det är bättre att inte skapa några förbud. Eller hur? Gör det som känns rätt i magen, för magen istället. Om du kan.

Häromdagen blev baksuget för stort. Jag var tvungen att göra något sött och smaskigt för att inte bli galen. Kreativiteten krävde att jag provade något nytt. Jag kände mig stark och modig. Så jag gjorde Mockatårta. Har provat förut och misslyckats. Men den här gången såg den ganska okej ut. Och smakade som receptet utlovar. So far so good. Tårtan är dessutom glutenfri. Ett stort plus eftersom det innebär att pappa kan också äta. Ett annat plus är att min sambo pratat sig varm om den här tårtan flera år. Det är bra. Då slipper jag äta upp hela själv…
Receptet kommer från den ständigt aktuella ”Sju sorters kakor”.

Mockatårta
Botten:
6 äggvitor
3,5 dl socker
Mockakräm:
0.75 dl starkt kaffe
250 gram osaltat rumsvarmt smör
1 dl florsocker
3 äggulor
Garnering:
1 påse mandelspån
kaffepulver

Sätt ugnen på 125 grader. Markera 3 runda bottnar, 22 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Smörj, mjöla och lägg på plåt. Dela äggen. Blanda vitor och socker i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med kokande vatten (se till att bunken sluter tätt över grytan). Vispa tills marängsmeten blir blank, tjock och fast. Spritsa eller bred ut den i de markerade cirklarna på bakplåtspappret. Ställ in i ugnen direkt. En plåt i mitten och en i nedre delen. Skifta plats på  dem några gånger under tiden de gräddas. Grädda ca 1 timme och 45 minuter. Lossa bottnarna försiktigt från pappret. Låt stå torrt medan fyllningen förbereds.
Brygg starkt kaffe (ta o.5 dl kaffepulver och 1.5 dl vatten). Låt svalna till rumstemperatur. Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget. Häll i kaffet och rör ihop till en jämn smörkräm. Gör inte samma misstag som jag – ställ inte kaffet i kylen. Det blir en mardröm att blanda med smöret om det är för kallt…
Montera tårtan. Ha kräm mellan varje lager. (Om man vill  bryta av lite kan man ha vaniljkräm i mittenlagret.) Spritsa den sista krämen överst som dekoration. Dekorera sidorna med flagad mandel. Sikta över kaffepulver. Servera genast, annars blir marängen mjuk.
20160711_205258

Upplevelsepaj i repris

Nu när det är jordgubbssäsong går det inte att undvika världens godaste jordgubbspaj. Jag har haft med den i bloggen förut, men den tål att tas i repris. I torsdags fyllde min brorsdotter 21 år och hon önskade sig en sak av mig – den här pajen! Hennes pappa blev mäkta besviken när hon tog pajen och bar iväg med den med orden: ”Den är bara min!”.  Så jag fick göra en paj till honom med. Inte mig emot. Jag tar alla ursäkter att få äta den här pajen. Fast nu, efter flera dagars sockerrus, har jag återgått till nyttigheterna. Men…suck…socker är gott!

Upplevelsepaj (Gittans bärpaj)
Pajskal:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 – 5 dl jordgubbar (färska eller frysta)

Blanda samman alla ingredienser till pajskalet i matberedare eller för hand. Låt vila 30 min i kylen. Tryck ut i en pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga botten. Blanda sedan crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker. Häll jordgubbarna i pajskalet (alla bär passar men jordgubbar är godast). Häll sedan crémefraicheblandningen över. Grädda 30 – 40 minuter i 175 – 200 grader i nedre delen av ugnen. Servera med vaniljsås eller grädde.
jordgubbspaj8_web

 

Tårta Freestyle med jordgubbar och chokladkräm

Tänkte göra en rulltårta med choklad- och hasselnötsfyllning. Jag brände rulltårtan. Och hade massa fyllning klar. Tänkte om. Gjorde en sockerkaka med kaffesmak som fick bli basen i en freestyletårta, uppfunnen i nuet. Den blev mäktig, men väldigt smaskig. Får skynda mig att skriva upp receptet innan jag glömmer 🙂

Freestyletårta med choklad och jordgubbar
Botten:
2 ägg
2 dl socker
100 gram smält smör
0.5 dl starkt kaffe
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1.5 dl florsocker
0.75 dl kakao
70 gram choklad eller nutella
50 gram malda hasselnötter
75 gram smör
3 msk grädde
Topping:
3 dl vispad grädde blandas med 3 – 4 dl hackade jordgubbar

Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt smör, kaffe och mjölet (väl blandat med bakpulver och vaniljsocker) försiktig och växelvis i smeten. Häll i smord och bröad form ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 – 200 grader ca 30 minuter. Stjälp upp och låt svalna. Blanda fyllningen så här: Mal hasselnötterna eller mixa till mjöl. Vispa smör, chokladkräm, kakao, florsocker och nötter till en jämn smet. Tillsätt grädde tills smeten fått bra konsistens. När kakan är sval delas den i två delar. Bred på fyllningen bottendelen och lägg sedan på toppen. Toppa med jordgubbsgrädden. Klart att servera!
jordgubbchokladtarta3_web

Nån slags päronpaj

Jag har experimenterat med vaniljhjärtan i flera dagar. När jag hade tröttnat på dessa delikata bakverk hade jag massa mördeg kvar. Jag såg mig omkring i köket och upptäckte en korg med päron. Japp – du gissade rätt. Jag gjorde en päronpaj. Med det som fanns i huset. Mitt livs första päronpaj såg dagens ljus strax före middagen. En perfekt söndagsefterrätt. Den blev mycket god. För att komma ihåg hur jag gjorde den skyndade jag mig att skriva ner receptet här. Varsågoda 🙂

Nån slags päronpaj
Pajdeg
Nyp ihop 150 gram smör med 3 dl vetemjöl, 0.75 dl socker och 2 msk vatten. Låt vila 30 minuter. Klä sedan en pajform med degen, ca 24 cm i diameter. Nagga. Låt vila kallt 30 minuter till. Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.
Fyllning
5 päron
1 dl socker
3 ägg
100 gram mandelmassa
2 dl crème fraiche
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt riven mandelmassa och crème fraiche. Skala och dela päronen på mitten. Ta bort kärnhusen. Fyll äggsmeten i det förgräddade pajskalet och lägg sedan i päron halvorna. Grädda i 200 grader ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Om pajen blir för mörk så kan man täcka den med ugnsfolie i slutet. Låt pajen svalna och servera med vaniljsås eller grädde. paronpaj_web

Glassbakelse med daim..mmmmm…

Min kompis Asta har en uppsjö av läckra recept i sin samling. Den här perfekta efterrätten har jag fått från henne. Jag tänkte bidra med den som tips till årets julbord – perfekt avslutning på stabbig julmat 🙂

Glassbakelser ca 18 st
Botten
1. 5 dl mald mandel
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
Fyllning
3 dl hårt vispad grädde
3 äggulor
0.75 dl socker
4 krossade Daim (=2 dubbeldaim)

Dela äggvitor och äggulor. Vispa vitorna till fast skum. Blanda socker och mandel till botten. Vänd försiktigt ner i vitorna. Klicka i aluminiumformar. Grädda i ca 10 minuter i 175-200 grader. Låt svalna helt. Vispa gulorna med sockret till fyllningen. Vänd ner i den vispade grädden. Krossa daimen, lättast om den fått vara i kylskåpet en stund. Jag brukar lägga den i en plastpåse på hårt underlag och krossa med mortelstöten. Blanda daimen i gräddsmeten och fördela på bottnarna. Styckfrys några timmar. Ta fram en liten stund innan servering. Mumma!
glassbakelse_web