Topp-Meny

Arkiv | Goda tårtor & söta pajer

Knäckig, enkel och jättegod äppelpaj

Det är tur att man inte är ensam om att gilla godsaker. Min omgivning inspirerar ständigt till nya bakverk. I lördags berättade min svägerska Helena om en “underbart god äppelpaj med knäckig botten”. Vem kan motstå det? Jag bad naturligtvis om receptet innan hon hunnit prata klart. Äpplen finns det fullt av 10 meter från ytterdörren. Smör, socker, mjöl, ägg och kanel finns hemma nästan jämt. Bara att sätta igång! Och visst hade Helena rätt! Bland det godaste jag ätit med äpplen i. Och de andra runt fikabordet höll med.

Enkel äppelpaj med knäckig botten
150 gram rumsvarmt smör
1.5 dl socker
knappt 2 dl vetemjöl
3 saftiga äpplen (ev fler)
2 msk socker
1-2 msk kanel

Rör samman smör och socker tills det blir mjukt och poröst (elvisp enklast). Tillsätt mjölet och tryck ut i en smord pajform. Skala och skär äpplena i smala klyftor som fördelas på pajbotten. Strö över socker och kanel. In i ugnen direkt på 200 grader i ca 30 minuter. Avnjuts med vaniljsås eller vispad grädde. Glass är säkert också gott men det har jag inte provat än.
Ps. Eftersom pajen tog slut så fort den lämnade ugnen är jag glad att jag var så smart att jag tog kort när den fortfarande var kvar i ugnen 😀
appelpajknack_web

Fortsätt läsa

Favorit i repris

Förra året fick jag en stor, vacker och hemodlad squash av min dåvarande chef Mary. Jag fick även recept på “Falsk Ostkaka” där squash ingår. Det var jättegott! I onsdags träffade jag på Mary igen. Hon är så snäll och givmild! Jag fick en squash igen 🙂 Tack Mary! Jag gjorde såklart samma kaka. Det var lika gott i år!

ostkakasquash_web

Fortsätt läsa

Blåbärspaj – den godaste jag ätit hittills :)

blabar_web Förra helgen gjorde jag något som fick min mamma att tappa hakan. Jag var helt frivilligt ute i skogen och plockade blåbär. Det var andra gången  sedan jag blev vuxen. Jag plockade 2 dl förra året till blåbärspannkaka. Men i år gick jag loss ordentligt och plockade flera kilo. Anledningen till min tveksamhet till bärplockning kommer från barndomens upplevelser. Mamma radade upp oss på cykelled och beordrade oss ut i blåbärsris och hallonbuskar. Man fick inte cykla hem förrän man plockat minst en liter. Och blåbär som är så SMÅ! Jag höll på att bli tokig innan jag var klar. Och dessutom brukade jag lyckas välta ut min plockburk flera gånger per utflykt. Oftast när den nästan var full. Sedan unga år har frustration och en önskan att springa och gömma mig varit den första reaktionen på prat om bärplockning.

Men nu är jag alltså botad. Det var faktiskt ganska okej att plocka när det var frivilligt. Och min motivation var denna läckra blåbärspaj. Den bästa! Hittade den på en blogg som heter “En smaksak” och författaren där hade i sin tur hittat receptet på alltommat.se

Världens godaste blåbärspaj

Botten:
175 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning:
250 g blåbär (minst!)
1 msk potatismjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175-200 grader. Blanda ihop ingredienserna till botten. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform eller flera små. Förgrädda 8- 10 minuter, tills botten har fått lite, lite färg. Blanda ihop fyllningen. Det går bra att använda frysta blåbär, men tina dem då lite lätt så att sockret och speciellt potatismjölet sugs upp av bären och blir jämt fördelat. Fyll formen/formarna med blåbären och smula över resterande deg. Grädda ca 15 minuter tills smulorna fått vacker färg. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde!blabarspaj4_web

Fortsätt läsa

Kokos- och citronstubbe

Min svärmor kom in med ett recept från aprilnumret av Buffé. Hon hade testat deras modell av kokosstubben med hallon- och gräddfyllning. Hon frågade om jag också ville prova. Såklart! Men eftersom jag aldrig kan göra som det står så valde jag att ha Lemon curd och grädde som fyllning. Det blev supergott. En varning – den tar slut fort!20130512_124106

Kokos- och citronstubbe
6 äggvitor
1 + 2 dl socker
2.5 + 1 dl riven kokos
4 msk potatismjöl
Fyllning:
2 dl Lemon curd
3 – 4 dl grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta 2.5 dl kokos i en stekpanna under omrörning. Ta från värmen så fort de fått färg (går fort!).
Vispa äggvitorna med 1 dl socker till en fast och glansig maräng (med elvisp). Häll i resten av sockret och vispa 2 minuter till. Blanda rostad kokos med potatismjöl och vänd ner i marängen. Bred eller spritsa ut på bakplåtspapper till en rektangel 30 x 40 cm. Strö över resten av kokosen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (får ej bli för torr). Ta ut plåten och vänd upp marängen på nytt bakplåtspapper. Dra av pappret och låt svalna. Om botten är för fuktig så grädda den ytterligare 5 minuter liggande upp och ner. När marängen är helt kall vispas grädden ganska hårt och blandas med lemon curd. Bred över marängen och rulla sedan med hjälp av bakplåtspappret till en fast rulle. Vänd skarven neråt. Förvaras i kyl till servering. Godast samma dag.

marangrulle_web

Fortsätt läsa

Fräsch ostkaka utan ost…

Min chef Mary är en fena på att odla saker. Härom veckan fick jag en jättesquash som hon närt i sitt grönsaksland.  Hon hade fått massor med squash i år. Och jag som inte vet nåt om dessa “gurk-wanna-bees” tackade glatt och frågade efter tips på tillredning. Till min förvåning sa Mary att man kan göra ostkaka på squash. “Va???”, sa jag. Men man ska ju inte döma något obakat så jag tog tacksamt emot ett recept på “Falsk ostkaka” och skyndande mig hem till ugnen. Jag ökade mängden mandel lite, annars samma recept. Den blev jättegod. Mycket lättare och fräschare än den vanliga. Och då ska ni veta att jag älskar vanlig ostkaka. Prova – och döm själva.

Falsk ostkaka

9 dl skalad, kokt och grovt mosad squash
5 dl gräddmjölk
1 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 ägg
5 malda bittermandlar
20 – 30 malda sötmandlar

Skala och skär squashen i 3 cm stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk (ca 10 min) och låt sedan rinna av väl. Mosa grovt. Blanda ut mjölet i lite mjölk så det blir utan klumpar. Vispa äggen och blanda allt utom mandeln till en fin smet. Blanda sist i mandeln och häll i smord form. Grädda i 225 grader 35 – 40 minuter. Servera ljummen med vispad grädde och sylt.

Fortsätt läsa

Västgötakaka – en höstfavorit även för veganer!

Det finns ingen godare äppelkaka än denna. Fast egentligen är den mer som en paj. Jag mötte den när jag jobbade på KomVux i Mariestad, det var en kollega som bjöd på den som fredagsfika. Jag kastade mig fram och bad om receptet. Sedan dess har jag gjort den många gånger. Med vaniljsås eller glass är den bättre än godis. Jag har också gjort om den till veganmodell och min systerdotter blev kär vid första smaken. Veganreceptet är längst ner på sidan.

Västgötakaka
2 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
3 – 4 äpplen
100 gram mandelmassa
75 – 100 gram smör
0.5 dl hackade nötter eller mandel
kanel och pärlsocker att strö över

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form (jag brukar ta en djupare pajform). Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg tätt över ytan på smeten. Riv över mandelmassan och hyvla sedan över smöret. Strö över de hackade nötterna, pärlsocker och kanel. Grädda strax under mitten av ugnen i 175 grader i 25 – 30 minuter.
För veganmodellen: byt ut äggen mot saften från en apelsin och 1 tsk bakpuler, välj mjölkfritt margarin istället för smör. Följ i övrigt receptet ovan.

vastgotakaka2_web

 

 

Fortsätt läsa

Rulltårta, en ny erfarenhet…

Jag har aldrig bakat rulltårta. Jag har nästan aldrig köpt rulltårta. Trodde inte jag tyckte om rulltårta. Men nu är jag omvänd. Hittade ett recept som jag blev nyfiken på i en gammal receptbok. Och tyckte det var dags att vidga vyerna lite. Förvåna mig själv. Så nu har jag rullat tårta flera gånger de senaste dagarna. Det är ju faktiskt gott!? Och enkelt.

Rulltårta

Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl grädde el mjölk

Chokladbotten: byt ut 0.5 dl mjöl mot kakao.

Fyllning: använd en god sylt eller fruktmos. Man kan också ha i grädde och vaniljkräm – låt fantasin flöda!

Sätt ugnen på 250 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner de övriga ingredienserna försiktigt. Bred ut smeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen i 5 – 7 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Bred på fyllningen du vill ha och rulla ihop kakan til en rulle (rulla från långsidan). Skär i bitar när den kallnat helt. Bild på vanlig rulltårta ovan och nedan finns en chokladrulltårta i sällskap med cookies och hallongrottor (se tidigare inlägg).

Fortsätt läsa

Jordgubbspaj – kan aldrig bli för mycket

Jag bakade denna förra veckan, då kunde man köpa färska jordgubbar för 20 kr/litern! Det är så lyxigt att kunna köpa massa jordgubbar och bara vräka i sig. I den här pajen använder man jordgubbarna färska, det är ju allra godast så. Receptet är åter en mix av idéer från nätet och egna infall.

Jordgubbspaj med mandelmassa
Pajskal:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Botten:
150 gram riven mandelmassa
1 ägg
Fyllning:
1 – 2 dl vaniljkräm
1 – 1.5 liter jordgubbar

Blanda ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en smidig pajdeg. Tryck ut i en pajform. Nagga botten. Blanda mandelmassan och ägget och bred ut över pajbotten. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna helt. Bred ut vaniljkrämen i botten på pajskalet och fyll sedan med härliga färska jordgubbar. Servera med vaniljglass. Mumma!

Fortsätt läsa

Regines marsipantårta

Prinsesstårta i all ära, men jag tycker det är för mycket gräddsmak i den. Därför har jag gjort min egen variant. Eftersom jag älskar hallon blandade jag hallon i gräddlagret – blev jättegott. Fast det är alltid så krångligt att få till marsipanen…därför jag fuskade med färdigkavlat lock den här gången. Ska träna mer på att kavla själv, men det får bli en annan gång.

Tårtbotten
4 ägg
2.5 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i det kokande vattnet under omrörning. Sikta ner torrvarorna i smeten, blanda sedan om försiktigt (det blir nästan som en redd sås med det varma vattnet och mjölet, rör tills smeten är jämn och slät). Häll i en formca 24 cm/diameter. Helst med löstagbar kant. Grädda i 30 – 40 minuter tills kakan känns torr och fått fin färg.

Tårtan
Blanda vaniljkräm och vispa grädden (ca 3 -4 dl), ställ i kylskåpet en stund. Dela tårtbotten i 3 delar. I det nerdersta lagret varvas hallonsylt och vaniljkräm. I nästa lager blandas grädde med lite av vaniljkrämen och 1 – 2 dl hallon. Söta med lite socker om hallongrädden blir för sur. Sedan stryker man ut grädde på hela tårtan så att maripanen har något att fästa i. Lägg på marsipanen försiktigt, stryk ut och jämna till den så att den ligger fint. Dekorera med siktat florsocker.

Fortsätt läsa

Rabarberpaj med jordgubbstopp

En läskande paj som har en begränsad säsong, men kanske blir extra god bara för det. Passa på nu när det finns både rabarber och färska jordgubbar!

Rabarberpaj med jordgubbsmaräng

Pajskal
100 gram smör, kallt skuret i tärningar
1.5 dl florsocker
3.5 dl vetemjöl
2 krm salt
0.5 tsk vaniljsocker
1 ägg
Hacka ihop smör, florsocker, mjöl, salt och vaniljsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och ställ in i frysen 1 timme. Grädda sedan det fryskalla skalet i 200 grader 10 – 15 minuter i mitten av ugnen.

Fyllning
5 medelstora rabarberstjälkar
1 vaniljstång
1 msk vatten
0.5 dl socker
1 msk maizena
Skala rabarbern vid behov, skiva den och lägg i kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången, vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Blanda maizena o lite kallt vatten och rör ner i rabarberkompotten. Koka upp och dra sedan från värmen. Låt svalna. Ta bort vaniljstången och häll i pajskalet.

Maräng
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronjuice
2 dl socker
1 dl mosade jordgubbar
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp äggvita, citronjuice och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp eller för hand. Tillsätt resten av sockret lite i taget och tillsätt sedan jordgubbsmoset. Vispa på högsta hastighet. Fyll en spritspåse (eller liten plastpåse som man kan klippa av hörnet på) och spritsa ut marängen över rabarberfyllningen. Grädda pajen ytterligare 5 minuter eller tills den fått fin färg.

Gott med vaniljglass till 🙂

 

Fortsätt läsa

Chokladtårta med banan

En enkel tårta som håller ihop bäst i en avlång sockerkaksform. Blir smulig annars. Mycket luftig och god – mina barns favorit när de var mindre.

Chokladtårta med banan
Kakan
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 gram smält smör
0.5 dl kokande vatten

Fyllning
3 mosade eller skivade bananer
4 dl vispad grädde
Ev riven choklad som garnering.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna, varvat med smöret som blandats med det kokande vattnet. Häll i smord 1.5 litersform. Grädda i 175 grader ca 40 minuter. När kakan kallnat, dela i 2 delar. Lägg bananer och grädde emellan. Garnera med resten av grädden och flisa choklad över.

IMG_6744

 

Fortsätt läsa

Jordgubbspaj – en upplevelse

Den här pajen är ett underverk. Första gången jag åt den var jag inte kontaktbar på flera minuter. Satt bara och njöt. Självklart snodde jag receptet. Det är några år sedan nu, och sedan dess har jag sett ”pajblicken” hos många. Jag bjuder på den här ofta. Och alla fastnar direkt. Du har inte upplevt paj förrän du ätit denna. Den ska vara kall, då är den godast. Åsså vaniljsås till förståss….suck…

Gittans bärpaj:

150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda samman i matberedare eller för hand. Låt vila 30 min i kylen. Tryck ut i pajform.

Blanda sedan 3 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 dl socker och 2 tsk vaniljsocker. Häll valfria bär i pajskalet, ca 3 dl (jordgubbar är godast tycker jag, men alla bär passar). Häll sedan créme fraicheblandningen över. Grädda ca 30 minuter i 175 – 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.

När jag skrev ner receptet var jag tvungen att baka den igen. Blev så sugen. Så nu sitter jag här med stinn mage, mätt och nöjd. Ujauja – livet är gott!

 

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO