Enkel och jättegod ost- och skinkpaj

Detta är ett säkert kort om man vill ha en god paj. Enkel att göra och ingridienser som man oftast har hemma.
Mmmmmm….
Jag tror jag snappade upp receptet från ett TV-program med kocken Jan-Boris Möller nån gång på 90-talet. Han hade ett program där han kom hem till folk helt oannonserad och lagade mat på vad som fanns hemma. Största utmaningen var Dr Alban, han hade bara två grejer i kylen…kommer inte ihåg riktigt, men det var typ mesost och öl…

Innan gräddning

Ost- och skinkpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl (byt ev ut en dl mot grahamnsmjöl)
125 g margarin
2 msk vatten
Fyllning:
150 g rökt skinka
3 dl ost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar

Arbeta ihop pajdegen snabbt och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylen ca 15 minuter.
Fyll pajskalet med fyllningen och häll över äggstanningen. Grädda i 200 – 225 grader ca 40 minuter.
Servera med sallad!

Lakritsmandlar

Just nu är jag inne i en ”nyttig period” igen. Och då är det ju tur att jag varit nyttig många gånger förut, eftersom man kan falla tillbaka på gamla favoriter. Förra gången jag var nyttig ägnade jag en del tid till att hitta goda alternativ att knapra på när suget satte in, eller när jag ville ha en mysstund framför tv:n. Blev väldigt glad när jag hittade detta recept på LCHF-arkivet. Dessa mandlar smakar otroligt gott – särskilt om man gillar saltlakrits. 🙂

Lakritsmandlar

200 gram sötmandel 
1 msk lakritspulver 
1.5 tsk salt 
1.5 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en stekpanna. Rör om väl och låt koka upp. Låt koka tills allt vatten är borta. Häll upp på en plåt och ställ in i ugnen 20-30 minuter på 150 grader. Testa en mandel för att se om den är knaprig och färdigrostad. Ta ut plåten och låt mandlarna svalna.

Sen är det bara att äta 🙂

Mirjas linsgryta

Som ni hört förut är min systerdotter vegan. Det här receptet kommer från henne. En jättegod – och enkel – gryta som passar alla. Utan animaliska produkter, gluten och nötter. Med detta recept kan du utan oro bjuda dina veganvänner (och andra) på kalasmiddag.

Mirjas linsgryta (4 rejäla portioner)
2 dl röda linser
2 gula lökar
1/2 röd paprika
4 – 5 tomater
1 grönsaksbuljongtärning
vitlökspulver
soja
salt & peppar

Börja med att blötlägga linserna i en gryta ca 20 minuter. Skölj dem sedan och tillsätt ca 4 dl nytt vatten och buljongtärning. Kok upp och låt sjuda ca 10 minuter. Hetta under tiden upp olja i en vid stekpanna, hacka löken och paprikan fint. Stek några minuter på medelvärme. Finhacka tomaterna och tillsätt även dem. Låt steka tills linserna är klara. Häll linserna över tomat-lök-pakrikamixen i stekpannan. Låt koka samman några minuter. Smaka av med vitlökspulver, soja, salt och peppar.
Servera med kokt potatis och en fräsch sallad.
Mums!

Citronkyckling i ugn

Vardagen lunkar på. Man handlar och lagar mat på rutin. Det kräver motivation och energi att förnya sig. Men plötsligt händer det! Oftast när man är så evinnerligt trött på att alltid äta samma mat. Efter två veckor med korv och bröd (ja, okej, lite överdrivet…) fick jag nog och letade med svettpärlor i pannan efter något som fick mina uttråkade smaklökar att vattnas. Och där, bland alla oräkneliga recept lyste ett starkare än de andra: Kycklingfiléer i ugn med citron, vitlök och gräddsås (Landleys kök)

Glad i hågen lagade jag till kycklingen. När min kära sambo satte tänderna i maten lyste han upp som en sol. Full pott! ”Det här är ju som godis, jag skulle kunna äta upp hela själv”, sa han. Wow, det är stort beröm för att komma från honom.

Nu är den här rätten en av våra storfavoriter. Och som vanligt vill jag samla alla favoritrecept här på bloggen så därför är jag fräck och lånar receptet av Landleys kök. Har bara ändrat lite, lite grand. Håll till godo:

Kycklingfiléer i ugn (ca 8 port)

2 msk smör
2 tsk sambal oelek
1 kg fryst kycklingfilé
10 vitlöksklyftor
4 citroner
2 röda lökar
1 kruka timjan eller 1-2 tsk torkad
4 morötter
salt, peppar, oregano

Gräddsås:

Sky ifrån kycklingen
2 msk smör
2,5 dl grädde
1 tsk soja
1/2 tärning kycklingbuljong
1 tsk honung
salt, peppar
Maizenaredning

Tina kycklingen. Sätt ugnen på 225 grader. Klicka smör i botten av en ugnsfast form och låt smälta en stund i ugnen. Rör ihop med sambal oelek och sprid ut i hela formen. Dela kycklingfiléerna i två eller fyra bitar och lägg dem i formen. Skölj citronerna, skär dem i halvor, pressa ur lite av saften över kycklingen och lägg citronhalvorna bland kycklingbitarna. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna jämnt fördelade i formen. Skär rödlök i mindre klyftor, skala och skiva moroten i cirka 3 centimeters långa bitar och fördela ut allt runt kycklingen. Krydda och stick ner kvistar av timjan (om du använder färsk). Ställ in formen lite nedanför mitten av ugnen och stek i 225°C i cirka 30-40 minuter.

När kycklingen är klar så lägg filébitarna på ett fat och sila av stekskyn. Pressa gärna lite på citronerna så den goda citronsaften rinner ut. Smält smöret i kastrull och tillsätt skyn, buljong, soja och kryddor. Låt koka upp och häll i grädde och honung. Koka upp igen och red av med Maizena till lagom tjocklek. Tillsätt mer kryddor om det behövs.

Servera med potatis/ris och en stor god sallad.

Världens enklaste läckerpizza

Att göra pizza hemma har aldrig funkat för mig. Tomatsåsen blir fel och botten konstig. Tills nu! Min sambo besökte sin grabb förra helgen och fick världens bästa pizzarecept med sig hem. Nu har vi ätit pizza tre dagar i rad. För det är så enkelt. Och gott! Om man förbereder tomatsåsen innan är pizzan klar på 10 minuter. Kolla här får ni se:

Finns i de flesta mataffärer

Pizzabotten: färdigbakade Liba-bröd.

Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
1 burk finkrossade tomater (400 gram)
salt
svartpeppar
2 tsk torkade örter
1 tsk honung

Värm oljan i en kastrull. Tillsätt pressade vitlöksklyftor och låt fräsa en knapp minut. Häll i tomatpurén och låt fräsa lite till. Tillsätt de krossade tomaterna, kryddor och honung. Låt puttra 20 -30 minuter på svag värme. Smaka eventuellt av med mer salt/peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en eller två plåtar. Lägg två Libabröd på varje plåt. Bred ut tomatsås över botten. Häll sedan över riven ost eller Mozarella i bitar. Fyll med det du gillar bäst. Ett förslag är att bara klicka lite pesto över och sedan lite pizzakryddor. Det blir jättegott.
Grädda i 7 – 9 minuter i mitten av ugnen.
Så enkelt. Och sååå gott!

Korv stroganoff

Ännu en rätt som jag inte fått till riktigt ordentligt förrän nu. Den smakade blaskigt eller tråkigt hur jag än gjorde. Tills plötsligt allt liksom föll på plats en dag. Överlycklig skyndade jag mig att dokumentera. Och nu är det dags att dela med sig. Hoppas ni också tycker den är god.

Korv Stroganoff

Regines Korv Stroganoff
2 finhackade gula lökar
300 – 400 gram korv (behöver inte vara falukorv, jag använder en god grillkorv)
2 -3 dl grädde
3 – 4 msk tomatpuré
1 – 2 tsk mild paprikakrydda
smör att steka i
salt, peppar och eventuellt lite vitlökspulver

Gör så här: Hacka löken och strimla korven. Stek löken i en gryta några minuter tills den blir mjuk. Stek korven i en stekpanna samtidigt så att den är klar när såsgrunden är färdig. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver i lökgrytan. Låt steka ihop sig någon minut. Häll på grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt korven när den är klar.Låt puttra lite till. Tillsätt mer kryddor om det behövs.

Blomkålsris

Blomkålsris
Jag försöker hålla ner kolhydraterna i min kost just nu. Därför har jag inte vanligt ris till stroganoffen. Men blomkålsris funkar precis lika bra. Det finns att köpa klart i matbutiken, men man kan lika gärna köpa ett blomkålshuvud och mixa i matberedare tills blomkålen fått ”riskänsla”. Stek blomkålsriset i en stor klick smör ett par minuter. Salt och vitpeppar tillsätts. Vill du ha matigare ris är det gott att låta riven ost steka med precis på slutet. Man kan variera ”riset” på olika sätt med hjälp av kryddor och t ex lök. Använda fantasin!

Lycka till!

Köttfärssås Favorit

Jag har ett svart hål i mitt matlagningsutbud – köttfärssås. Hur jag än försöker blir den aldrig riktigt bra. Min sambo är en fena på just köttfärssås så vi sitter inte på något sätt i sjön. Men… det känn inte riktigt rätt att inte klara av denna till synes enkla rätt. Dessutom möter jag en viss mått av misstro från min omgivning när jag tar upp problemet: ”Alla kan väl laga köttfärssås!?” Till min stora lycka hittade jag ett lovande recept härom dagen. Med lite justeringar blev det en helt underbar köttfärssås. Så nu kan jag med. Så det så(s)!

Köttfärsssås Favorit (ca 4 port)
1 gul lök
1 röd lök
1 morot
1/2 grön paprika (funkar även med röd)
2 – 3 msk smör
2 msk tomatpuré
500 gram finkrossade tomater
1 msk balsamvinäger
1 tärning köttbuljong
500 gram blandfärs
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver

Tillbehör: pasta eller annat glutenfritt alternativ som strimlade morötter, vitkål eller zucchini.

Gör så här: Fräs hackad lök, grovt riven morot och paprikan skuren i små bitar i smöret ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och hälften av kryddorna, fräs en minut till. Häll i krossade tomater, vinäger och buljongtärning. Låt småputtra i 20 minuter. Stek under tiden köttfärsen tills den är brun och smulig. Krydda den med resten av kryddorna. Häll den i tomatsåsen och låt koka i 10 minuter till. Passa på att koka spagetti eller förbereda annat alternativ under tiden såsen kokar klart.

Serveras med fördel med en god sallad och mycket riven ost! Jättegott 🙂

Matjestårta som brorsan vill ha den

Matjestårta

Kanske är jag bland de sista att prova Matjestårta till midsommarlunch? Hade inte ens hört talas om det förrän Edward Blom pratade om den som en modern klassiker på Mix Megapol i torsdags. Jag älskar sill. Så det blev självklart att testa. Jag hittade grundreceptet på hemmets.se. Min lillebror blev glad när jag erbjöd mig att bidra med en sådan på årets midsommarbord. Nu har vi avnjutit den. Brorsan sa (med ett lycksaligt leende) att den smakade preciiiis som den skulle. Och de andra tyckte också den var riktigt god. It’s a keeper!

Krämig Matjestårta (6 port)Matjestårta
Botten:

100 g smör
200 g kavring
Fyllning:
2 burkar matjessill à 200 g
3 gelatinblad
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
4 dl crème fraiche (jag bytte ut 3 dl mot gräddfil)
150 g färskost, t.ex. philadelphia
Garnering
½ rödlök
2 msk klippt gräslök
2 – 3 kokta ägg
dill

Botten: Smält smöret. Skär bort kanterna på brödet och mixa det i matberedare till en smulig massa. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten i en springform, ca 24 cm i diameter. Blanda smör och brödsmulor och tryck ut massan över formens botten. Låt stå i kylen medan du förbereder resten.

Fyllning: Låt sillen rinna av ordentligt. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 10 min. Skär sillen i små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök och dill. Rör 3 dl crème fraiche (eller gräddfil) och färskosten till en slät kräm. Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner bladen i kastrullen. Låt smälta under omrörning. Blanda sedan gelatinkrämen med ostblandningen. Vänd ner sillröran. Bred ut fyllningen på bottnen och jämna till ytan. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.

Garnering: Koka äggen ca 7 minuter. Finhacka rödlöken. Lägg den i en hög i mitten av tårtan. Garnera kanterna med skivat ägg. Strö över dill och gräslök. Ta bort ringen på formen och ta försiktigt loss bakplåtspappret från kanten. Klart att servera!

 

Min framgångsrika morgongröt

Sedan november har jag ätit liberal LCHF. Det går bra. Jag har tappat nästan 10 kg. En stor del i denna framgång har min morgongröt. Den håller mig mätt och nöjd långt in på eftermiddagen. Det bästa är att den går utmärkt att variera. Man kan hälla i lite kryddor, eller vaniljpulver eller byta frön/mjölsort. Bara fantasin sätter gränserna.

Regines morgongröt 1 port (LCHF)
20 gram smör
1 msk chiafrön
0.5 tsk fiberhusk
1 msk semsamfrön 
1 dl kokosmjölk eller grädde
0.5 tsk salt
1 ägg
ev 1 tsk mald kardemumma eller kanel eller vaniljpulver

Låt chiafrön och fiberhusk svälla i kokosmjölken en stund (2 – 5 min) i en liten gryta. Rör runt med en visp då och då så de inte klumpar ihop sig för mycket. Blanda ner sesamfrön, salt och kardemumma. Tillsätt smör och låt koka upp till en gröt. Ta grytan från plattan och tillsätt ägget. Värm försiktigt under omrörning tills gröten tjocknar. (Om man värmer för mycket skär den sig.)

Servera gärna med goda bär.

En god frukost gör hela dagen 😀

Sååå gooood fisk i ugn

Fisk är så gott. Men långe hade jag väldigt svårt att laga fisk själv. Det blev smaklöst och tråkigt. Men de senaste åren har något hänt. Plötsligt började det smaka mumma även när jag lagade till torsk och lax. Så nu kan jag skryta med att jag är ganska bra på att få till fisk. Nu senast gjorde jag en variant med lök och tomat. Gudomligt gott! Här kommer recept:

Fisk i ugn på bädd av lök och tomat (3 port)
1 paket fryst torsk (400 gram)
1 mellanstor gul lök
2 tomater
en rejäl klick smör
2 – 3 dl grädde
vitpeppar, citronpeppar och salt
ost med smak (ex mellanlagrad prästost)

Låt fisken ligga framme en stund innan tillagningen, behöver inte vara helt tinad men skärbar. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en klick smör i botten på en ugnsfast form. Ställ i ugnen en stund så att smöret smälter. Skiva löken tunt och hacka den ena tomaten. Ta formen ur ugnen och lägg lök och tomat i botten. Skär fisken i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem över grönsakerna i formen. Salta och peppra. Häll över grädden. Fördela någon deciliter riven ost över fisken. Skiva den återstående tomaten och lägg överst som topping. Tillaga mitt i ugnen ca 25 – 30 minuter tills osten fått fin färg. Servera med kokt potatis och ärtor.
torskiugn_web

Mättande och goood omelett

Man kan vara lite trött på det mesta efter julens dignande matbord. Dessutom brukar plånboken gapa oroväckande tom. Dagens mattips är därför omelett. Det är billigt, lätt att göra och går supersnabbt. Och man står sig länge. Plånboken är lika glad som magen. Min variant kan varieras i det oändliga, bara fantasin sätter gränser. Lycka till!
omelett_web
Smaskig vardagsomelett (3 port)
150 gram broccoli
1 gul lök
10 cm purjolök
1 pkt bacon
4 ägg
knappt 1 dl grädde eller mjölk
1 dl riven ost
1 – 2 skivade tomater
salt, svartpeppar, paprikapulver
Börja med att koka broccolin. Skär bacon i ganska små tärningar. Stek bacon på medelvärme utan fett i en stekpanna. Hacka under tiden lök och purjolök. Tillsätt i pannan när baconet börjar bli färdigt. Låt fräsa samman några minuter. Blanda ägg och grädde/mjölk i en bunke. Salta, peppra och krydda med paprikapulver. Häll blandningen över bacon och lök i stekpannan. Fördela broccolin över och toppa med ost. Lägg sist på tomatskivorna. Låt allt stekas på medelvärme tills omeletten stannat. Servera direkt.
omelett2_web

Januarisoppa – billig, nyttig och god

Vi åt ofta hos mormor när jag var liten. Ibland gjorde hon en underbart god potatissoppa. När jag blev större skrev jag av receptet, men hade svårt att få till smaken. Som så ofta hjälper det inte att följa samma recept, något fattades ändå. Idag tog jag mod till mig och provade igen. Det blev inte exakt som mormors men tillräckligt nära för att jag ska vara nöjd. En perfekt soppa efter julens och nyårets frossa och pengasvinn.

Mormors potatissoppa (4 -6 port)
8 -10 normalstora potatisar
3 gula lökar
1 röd lök
4 morötter
500 gram finkrossade tomater
1 buljongtärning (grönsak)
3 dl gräddmjölk
salt, peppar, paprika och vitlök
Skala löken. Låt fräsa i lite smör i en stor gryta. Skala under tiden morötter och potatis. Tillsätt buljongtärning, krossade tomater och vatten så att det precis täcker grönsakerna. Salta. Låt koka 30 – 40 minuter under lock. Sila av buljongen och ställ åt sidan. Mixa grönsakerna till ett slätt mos. Lägg tillbaks i grytan. Späd med buljongen. Tillsätt gräddmjölk till önskad konsistens. Krydda. Värm och servera direkt med en klick crème fraiche till. Mormor hade alltid krutonger till – väldigt gott om man vill lyxa till vardagen lite.
potatissoppa_web